Nem gondoljátok, hogy rohamosan nő az indokolatlan császárok száma? Miért fogadják el ezt a nők olyan könnyen?
Rengeteget beszélgettem anyukám, nagymamám korú nőkkelk. Régen nagyon ritka volt a császármetszés. Ha valaki már császáros volt, szerintük elcsodálkoztak, hogy hát mi volt a baj? Hogy hogy az lett? Nagymamám szerint 20 szülésből 1 volt császár (75 éves), anyukám szerint az ő idejében 10 szülésből kb. 1 volt császár. (természetesen ezek nem pontos adatok)
Ma rengeteg kórháznak már 50%- ot is eléri a császármetszések aránya. Tehát minden második szülés.
A megkérdezettek szerint nem volt gyakori a kifejezetten "születési sérült". Ma is születnek ugyanúgy beteg gyerekek sajnos. Talán az ultrahang és vérvételek miatt jobb a szűrés.
Ti hogy látjátok? Nem túl sok a császármetszés ma? Az anyukák miért fogadják el olyan könnyen ezt?
Én 42 hétre születtem és senki nem akart sürgetni. Faros is voltam. Mégis megszülettem hüvelyi úton első gyermekként.
De se a túlhordás, se a farfekvés és sorolhatnám még mik már veszélyes kategória, az anya-baba egészsége fontosabb, a diagnosztika pontosabb, várakozás helyett veszélyes körülmények esetén indítanak, de ez meg növeli a császármetszés esélyét, ha mondjuk a baba rosszul reagál az oxira. Sokszor meg tényleg indokolatlanul adják, fogadott orvos sürgetésre pl, mert menne haza, orvosnak úgyse szoktak ellent mondani. (Én 7 centinél kaptam, magamnál se voltam félig, fel se fogtam teljesen mi történik. Éppen nem volt gond, de lehetett volna.) Olvasgattam nemrég erről, kb amíg 20%-ig növekedett a császár aránya, addig csökkent a halvaszülés pl. Efelett már nem, szóval úgy tartják 20-25% a valóban indokolt, sokszor meg arról van szó, hogy biztosra mennek, az orvosok magukat védik, hogy a legkisebb gubancra is császároznak, mert indokolatlan császárra nem szokás perelni, rosszul elsült hüvelyi szülésre igen.
Remélem, gyorsan kitiltanak innen...
És várom kulturáltan beszélgetők válaszait :)
A barati koromben van 7 gyerek, abbol egyetlenegy (a fiam) szuletett termeszetesen, a masik 6 csaszar. Kozuluk egy ikerpar surgossegi (34. heten), 2 pedig napos vajudas utan lett vegul csaszar. A harmadik paros pedig az anyuka egeszsegugyi helyzete miatt (raadasul nekik az elso baba meghalt a kiirt napon amikor a vajudas kezdodott, es ezt megelozendo lett programozott)
Elarulom: mind a 7 gyerek egyforman egeszseges, boldog, kiegtensulyozott. Semmiben nem latom hogy az en fiam mondjuk azert jobb barmi mert en ki tudtam tolni......a baratnoim is ugyanilyan jo anyukak.
Fejlődik a tudomány, ennyi.
Ma már nem gyalog járunk mindenhova hanem kocsival... a ketto ugyanaz..konnyebb, gyorsabb.
nekem is csaszarom lesz hogy ne ugy nezzen ki a puncim majd mint egy barlang..meg hat csunya is lesz. Inkabb egy vagas a hasamon
19/l
Régen - anyukád idején sem, régebben pláne - nem monitorozták NST-vel egész szülés alatt a baba állapotát. Az enyém sima szülésnek indult, de kb. 7 óra után esni kezdett a fájássokkor a baba szívhangja, mert rá volt tekeredve a zsinór és a szülés azon szakaszában már szorongatta. Magyarul rosszul volt. Császár lett a vége.
A férjem magzatszurkos vízből született, ami szintén oxigénhiány, magzati stressz következménye. De hurrá, nem lett császár! Volt osztálytársam a 80-as években nyakára tekeredett köldökzsinórral született elkékülve, alig tudták életre pofozni. De éljen, anya punciján jött ki és ez milyen természetes! Istennek, meg a vakszerencsének hála nem károsodtak ettől, de ma MINDKETTEJÜKET sürgősségi császárral segítenék világra.
Azért ennyi ma császár, mert van megfelelő készülék a baba állapotának monitorozására - és KÖSZÖNÖM ezt annak, aki feltalálta - és ha baj van, senki nem fog kockáztatni.
Na jo azert 12 ezt ne reklamozd....en voltam a 2. es 11., abszolut nem vagyok csaszarellenes de amit Te irsz az gaz.
Nekem nem lett barlang amugy odalent minimalisan sem. Meg tul fiatal es mint soraid igazoljak ebben a temakorben tudatlan vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!