Természetes szülés vagy császár?
Én hüvelyi úton szültem, EDA nélkül, és számomra meglepően bírható volt. Nem mondom, hogy nem fájt, de én rosszabbra számítottam. Főleg, hogy közel 4 kiló volt a lányom.
Ha lesz még szülésem, azt is hüvelyi szülésnek szeretném, de EDÁval, mert nincs rá garancia, hogy az is ilyen sima menet lesz, és nem vagyok híve a felesleges kínlódásnak.
A szülésem előtt rettegtem a császártól, a lábadozás alatt viszont irigyeltem a császárosokat, sokkal kevesebb nehézségük volt, mint nekem. Ugyanakkor a napokban mesélte el a barátnőm, hogy a nemrég szült rokonát sikerült úgy megcsászározni, hogy gyakorlatilag élveboncolás lett belőle. Nem állt be rendesen az érzéstelenítő, és nem tudom miért, de nem altatták el. (Lehet úgy gondolták, ha már úgyis elájult a fájdalomtól, akkor minek...) Én korábban azt hittem, ez csak az én indokolatlan félelmem a császártól, hogy ilyen előfordulhat, sajnos most kiderült, hogy tényleg.
Úgyhogy egy szavazat a hüvelyi szülésre. (Szándékosan írtam így, mert EDÁval már nem igazán nevezhető természetesnek.)
Ha természetes módon szülsz, akkor nem lesz heg a hasadon.Lesz gátvarratod vagy csak simán szétrepedsz és azért stoppolnak, 40-50 éves korodra 99 % hogy lesz aranyered( de általában sokkal előbb kialakul, kérdezz utána bátran), vizeletvisszatartási probémáid tüsszentéskor meg köhögéskor meg intenzív nevetéskor, jelentős mértékben ki fog tágulni a hüvelyed, a férjed kolompolhat benn. 3 több vagy gyerek esetén pedig a méh tartószalagjai meggyengülése miatt lesz valszínű egy kellemes kis méhsüllyedésed idősebb korodban. 2-szer még fel szokták varrni a méhet, de már az orvosok is rájöttek, hogy teljesen felesleges, mert 3-szor is le fog esni, inkább eltávolítják a méhet, ha olyan nagy a baj, csak akkor, nyugi.Persze a megelőzésen lenne a hangsúly, az intim tornának kötelezőnek kéne lennie szerintem már ált. iskolában és akkor soknak nem kéne kivenni idős korban sem.
Nekem 2 császár után a mutatóujjamat teljesen körbeérik a hüvely izmai, össze sem kell szorítani egy picit sem. Vizeletcseppenés csak a 2. terhesség elején és végén volt, minimális, mert rendszeresen intimtornáztam. Én lenn nő maradtam teljes mértékben, a férjem azt mondta, ha varratnék magamnak egy sebésszel egy szűzhártyát oda fel és nem ismerne, akkor szűzlánynak hinne.:D Aranyeret sem kaptam a hülye epd kiürülésekor, amikor is hetekig hánytam szülés után, aztán 4 hétig 4-5 naponta volt csak székletem, azt hittem szétszakadok, semmi nem segített, étrend meg gyógyszer sem. Mégsem kaptam aranyeret, sok természetesen szülő nővel ellentétben. Rengeteg nővel beszéltem a témában, sosem leszel már olyan mint régen, az meg mese habbal,h a torna teljesen rendbehoz majd, ezt is rengetegtől hallom. Ha hüvelyi úton szülsz legfeljebb lesz egy fantasztikus "katartikus" élményed, amikor is kinyomod a babát. Ne használj sose tampont, ezt intimtorna tanfolyamon mondta a tréner csaj, mert tovább gyengítik a szülés által amúgy is meglazult hüvely izmaidat. Informálódj, menj el intimtorna tanfolyamra és mindenképpen csináld, ha így, ha úgy szülsz. Ha simán szülsz és könnyen, örülj neki, de tudd, h többet kell tornáznod, ha meg akarod h szűnjenek a panaszaid. Egy császárosnak többnyire a fele is elég, mert a gravitáció és a gyerek súlya azért a mi méhszalagjainkra is hatnak. :)
A 2. császár után a 4. napon már vezettem autót, egy 3 éves kisfiúval és egy 4 napos babával, úgyhogy embere válogatja, ki mennyire éli meg stresszként- de az is igaz, h nem esett le a baba szívhangja annyira, h sürgősségi legyen, 12 centis vágásom van.
Szerintem tök gáz, hogy pár tolásért a természet így bünteti a nőket sokszor a szülések "utántól". Ha belegondolok, h kakilni meg megfázni nevetni és köhögni és tüsszenteni az ember lánya talán gyakrabban szokott élete végéig, mint kitolni 2-3-4 gyereket, akkor örülök a császáromnak. Ezzel szemben a császár 2 fajta lehet, "sima" és életmentő, amikor is vágnak mindent teljesen keresztbe a hasadat és ezért valóban lassabban gyógyulsz. Nekem a szexben egy pozíció lett kényelmetlenebb, de a férjem minden alkalommal legalább 10 percig kell ott lenn külön foglalkozzon velem, h kicsit kitáguljak, mert olyan szűk maradtam 2 gyerek után, h alig fér be. Néha hidegfrontot jelzi a heg, akkor melegbe kell bugyolálni, de ez csak fél-egy óráig tart. Amúgy az a jó, ha ott lenn jön ki a baba, nekem az elsőnél leállt a tágulás, a másodiknál meg szó szerint beszorult 15 és fél óra után, a műtőasztalon úgy kellett lefogni a jobb oldalamon egy férfi doktornak, h ne emelkedjek föl-le 30-40 centit az asztalról, hanem csak 10-20-at,mert annyira beszorult, h a szülésznő szó szerint ki kellett h rángassa a csontok közül.már csúcsos volt a törpilla feje, sokáig látszott, hetekig. De leszarom a fájdalmakat, úgyis lesz egy 3. babánk is, prog császárral, mert teljesen esélytelen, h kitoljam. Még így is hajlandó vagyok vállalni 12 órát a vajúdást, ha ez tényleg kell a kicsi tüdejének. De felülni nem fogok a szülőágyról, mert szar érzés megkérni a férjedet és az egyik szülésznőt, h segítsenek hátradőlni, valmi miatt nem tudom mozgatni a csípőmet és igen, van az a fájdalom, amikor az ember nem érzi a szülési fájásokat, csak potyog a könnye a csonthártya miatt. Amúgy amikor a csonthártyádat nyomja egy gyermekfej, az teljes mértékben el tudja nyomni a méhösszehúzódásokat, az érzéstelenítő semmit nem hat.És igenis igazságtalanság a természet részéről, h a Down kórosok meg a nem teljesen épek megszülethetnek,mert anyának széles a csípője, az egészségesek meg szoruljanak be teljesen kifejlett állapotban, mielőtt kibújnának.( 33 hetesen kicsit gyorsabban jöttem le a padlásról és röpültem 1 80-at, mégis megmaradt a baba és akkor ne szülessen meg? hát leszarom a halált!)
Nem a császár sok, csak megszűnt a gyermek és anyahalandóság és igenis örülj neki, h lesz egyáltalán gyereketek, hányan vannak a patológián, véreznek, görcsölnek, huszonhetesen kell akaratuk ellenére megszülniük a babájukat,aztán meg aggódhatnak az életük meg a koraszülés miatt. Meg az is igaz, h sokan inkább vállalnának császárt, csak legyen végre gyerekük.
Mondd, ezek után Te mit választanál? Ezzel ugye nem szoktak dicsekedni a természetes szülés hívei, ugye-ugye?!
Köszönöm a válaszokat!:)
Diret olyan kórházba megyek,ahol tényleg adnak EDA-t,ha esetleg szükségem lenne rá.
Úgy látom erről tényleg megoszlanak a vélemények. Vannak olyan helyzetek,amikor az anyuka eldöntheti,hogy megpróbálja-e hüvelyi úton vagy sem. Ezeket a helyzeteket viszont nem részletezném,mert a kérdésem nem erre irányul elsősorban.
Úgy látom a környezetemben,hogy valaki jól van szülés után és egyből el tudja látni a babáját minden probléma nélkül,míg masok szenvednek a felépülésben. Császárosoknál előre lehet számítani,hogy 1hétig tuti borzalmas,viszont ennek is néha meg van az előnye.
A tökéletes felállás szerintem egy normális,komplikáció mentes,gyorsan gyógyuló hüvelyi szülés lenne. De ezt előre senki sem tudja,hogy erre számíthat vagy sem. Még az EDA-tól is tartok. Elvileg jó és sokat segíthet,de mi van,ha csak nehezebb lesz tőle a szülés vagy rossz érzés lenne,hogy beleavatkoznak a természetes lefolyásába. Lehet ez butaság,de mégis ez van bennem.
Kedves 2 császáros szuperanyu!
Te annyi hülyeséget hordasz össze, hogy ez fáj, nem a hüvelyi szülés...
Az, hogy te büszke vagy a császáraidra, és fogalmad sincs a hüvelyi szülésről, csak hallottál ezt azt, az téged minősít.
Az aranyér-dolog úgy baromság, ahogy van. Nekem már jóval terhesség előtt lett aranyerem, és hiába szültem császárral (sürgősségi volt, nem saját kérésre), azóta is küzdök vele. Jelenleg 10 hetes terhes vagyok és első pillanattól küzdök az aranyérrel, pedig a szülés (bármilyen is lesz) nagyon messze van még.
A hüvely állapota is inkább genetika, mint természetes szülés/császár kérdése. Egyik exem mesélte, hogy volt olyan barátnője, aki 19 évesen olyan tág volt, hogy harangozni lehetett benne, pedig sosem szült még.
És van olyan ismerős anyuka, akinek saját bevallása szerint (a férje is megerősítette) jobb a szex 2 hüvelyi szülés után, mint lánykorában.
Szóval sem az aranyér, sem a hüvelyizmok működése NEM függenek össze a természetes szüléssel, illetve császármetszéssel, ettől független tényezők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!