Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Akik félnek a hüvelyi szüléstő...

Akik félnek a hüvelyi szüléstől, és ezért császárt kérnek, mitől félnek pontosan?

Figyelt kérdés

Előre leszögezném, nem szeretném, ha agresszívan szidnánk egyik vagy másik oldalt!!!

Csak arra lennék kíváncsi, hogy mitől érzik "jobbnak", ha felvágják a hasukat és úgy szedik ki a babát, mint ha a rendeltetésszerű úton jönne ki? Vagy ez amolyan irreális félelem amit nem érthet meg az, akinek nincs ilyenje? Esetleg az egészségügyi helyzettel áll kapcsolatban?

Távol áll tőlem, hogy bárkit is megbántsak, csak egyre több ilyen kérdést olvasok, de magyarázatként csak annyi van, hogy "félek a szüléstől".

Köszönöm a válaszokat előre is!

2015. aug. 21. 11:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Elöre leszögezem, én mindkét módon szültem (a császár orvosi indok miatt), mindkettönek van elönye meg hátránya is.

A hüvelyi szüléstöl soka azért félnek, mert egyrészt nem tudják elképzelni, hogy ott kifér a baba, másrészt rengeteg rémtörténetet terjesz a legtöbb már szült nö, hogy milyen borzalmas, mennyir szakadt, stb - aminek a fele sem igaz, a legtöbb mese anatómiaialag is lehetetlen.

Emellett a szülés után idöbe telik, mire a hüvely rendbejön, és addig a szex igen kellemetlen/fájdalmas lehet - viszont ilyenkor nem mernek az orvostól kérni segítséget, mert szégyellik neki megemlíteni ezt a témát. (Pedig az orvos tud adni olyan krémet, ami csökkenti/megszünteti a fájdalmat - tapasztalat)

Sajnos Magyarországon a legtöbb nö szerint csak az "szült meg" egy gyereket, aki a lehetö legborzalmasabb rémtörténeteket meséli, aki szerint aránylag símán, nem túl nagy fájdalommal eset túl rajta, az "nem is tudja, mi a szülés"!

Emellett a mo-i orvosok is igen drasztikusak a szüléskor - a babát "segítenek" kinyomni, azaz teljes erövel belefekszenek/rátérdelnek a kismama hasára és erövel kinyomják belöle a gyereket. Ez azonban nem segítség, a természetes szülési folyamatnak ellentmond, és semmivel sem lesz könnyebben meg a baba, csak a nönek lesz nagyobb trauma. (Nyugaton - meg minden fejlett helyen - ezsébe sem jutna egyetlen orvosnak/szülésznönek ilyen, ott megvárják, amíg a folyamat a természetes tempóban zajlik le)

2015. aug. 21. 11:21
 2/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod. Azon gondolkozom, hogy vajon a megfelelő mennyiségű helyes információ segítene-e ezeknek az anyukáknak jobban felkészülni mind a hüvelyi, mind a császáros szülésre?

Amúgy érdekes, hogy mind a fogamzásgátlással, mind a szüléssel kapcsolatos információk úgymond szájhagyomány útján terjednek, pedig aztán ezeknél lenne a legfontosabb, hogy megfelelő tájékoztatás legyen...

2015. aug. 21. 11:44
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Amíg nőktől is olvasok fórumokon olyan hozzászólásokat, hogy aki nem császárral szül, az ne csodálkozzon, hogy elhagyja a férje, mert már csak harangozni lehet benne, addig nincs mit csodálkozni. :o A nők iszonyat kegyetlenek tudnak lenni egymással arc és név nélkül, ijesztgetik egymást a szülési történetekkel, szinte nem is vagy ember egy-egy kismamás topikban, ha nem repedtél fenékig és vajúdtál 72 órát - legalább elmondásod szerint. Persze ennek ellenére mind imádta a terhességet, és tökéletesen is néz ki utána. Ha feljön, hogy striás lett a hasad, akkor is biztos te vagy a hibás, mert nem kented olyan jól, mint ő, akinek bezzeg olyan, mint kamaszkorában. A cicije minden fórumozó anyukának nulla ceruzás és peckes, ha neked nem az, szarul szoptattál. Minden nő végig élvezte a terhesség minden pillanatát, szexistennő volt 9 hónapig, és azt se tudta, mi a fáradtság, hiszen a lakás is mindig ragyogott. Ha nálad nem, akkor szaranya vagy.

Ezek után ne félne egy első szülő kismama, amikor ő szarul van, amikor neki nincs ereje takarítani a folyamatos hányingere mellett, amikor neki a 20. héten már striás a hasa, pedig keni napi kétszer? Ha mindent ennyivel szarabbul csinál a szuperanyáknál, és ők mégis ilyen kemény szülésen vannak túl, akkor vele mi lesz? Hát nem csoda, hogy megijed a szerencsétlen... És akkor még ott annak a réme is, hogy a férje elhagyja, mert a puncija is tönkremegy, hát akkor nem lát más utat, csak a császárt.

Kicsit kisarkítva, de szerintem nagyrészt ez az oka.

2015. aug. 21. 12:48
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Az előzőhöz még: arról nem is beszélve, hogy minden császáros kérdésnél a hozzászólók fele leírja a hüvelyi szüléses rossz tapasztalatait, hozzátéve, hogy a gyereke nem élne a császár nélkül. Tudom, nagyon sok ilyen eset van, de arányaiban messze nem annyi, mint ahány ilyen hozzászólás szerepel egy-egy kérdésben. Aki nem néz utána, annak úgy jön le, hogy a hüvelyi szülés horror, aminek a vége az, hogy a gyereket veszélyezteti az anya azért jobb eleve császárral indítani.
2015. aug. 21. 12:53
 5/13 anonim ***** válasza:
89%
kedves kerdezo, en 3 es fel honapja szultem, termeszetes szulessel es termeszetesen nagyon fajt, hisz a szules amiota vilag a vilag egy eleg fajdalmas procedura. a vajudas faraszto , a fokozodo fajdalmak is a tagulas miatt, foleg ha oxitocint is kapsz. az oxi nem tul jo dolog, de megis segitett tagulni, es igy 16 ora allatt megszuletett az elso babam. nem terdeltek ram, de nagyon jo csapat volt korulottem , ugyhogy minden rendben ment, viszont a gyerek merete miatt nagyon sok helyen szakadtam egesz vegbelig szinte, es az aranyerem is nagyon kijott, tehat sok helyen varrtak, de mar azt nem ereztem annyira fajdalmasnak mert a mellkasomon fekudt a pici. az orvosom nagyon emberseges , kedves, a varratszedes sem fajt, beszelt hozzam kozbe, es hamar kesz lett, pedig azert ezek is fajdalmas reszek. de mar a terhesseg igy fajdalmas, es nehez tud lenni, foleg a vege fele, a gerincednek, a derekadnak a baba sulya, a tartasodnak nem tesz jot, a hanyingerek, a vizesedes, kesobb a szoptatasnal is a gornyedes...de mindez velejaroja ennek, oda lehet azert figyelni , hogy a dolgok ne viseljek meg annyira a szervezetet, de szules alatt es utan a kismama szervezete is regeneralodik. kesobb lehet uszni , sportolni is es minden mehet tovabb, vagy meg talan jobb lesz mint uj koraban, lehet kerni varrasnal szukitest is :) de szerintem ezt a doki latja ott akkor, hogy mit es hogyan kell. mondjuk en nem elek nemi eletet a fogantatas ota :) ki tudja milyen lettem ott lent, de ranezesre jobb , mint volt :) bocs ez tul sok info :) Visszaterve, a szulesbe regen bele is haltak a nok, sok vert veszitettek stb. a szules egyaltalan nem veszelytelen folyamat, es a csaszar sem, hisz az pedig egy mutet, 3 reteget vagnak at a hasadon es a felepules sem egyszeru annyira. 80% -20% akik azt irjak hogy ripsz ropsz jol voltak.80% akik nehezebben viselik, ugyanigy huvelyi szulesnel is, csak keveseknek van reszuk "konnyu" szulesben. mindennek van elonye hatranya igen, lehet hogy a kovetkezo mar nekem is csaszar lesz ki tudja, de sima szules elonyet abban is latom hogy ott lehetett velem egybol a gyermek, es szoptathattam is mar a szuloagyon, utana is egyutt lehettunk. Ez nagyon fontos ilyenkor. Reszemrol remalom volt, de azt hiszem ujra vallalnam. en a felelemmel akkor szembesultem amikor levittek a szuloszobara amugy es hallottam az elottem szuloket sikitani, kiabalni stb. akkor mar tudtam hogy nincs menekves :) es a remtorteneteket sem erzem tulzasnak amiota szultem, mert igenis nagyon faj, (80%) nagyon -nagyon, de ahogy kezdtem is a kommentet- de a szules a faj !!! :) olyan fajta fajdalom amit soha nem erez ember maskor.En probaltam felidezni a fajdalmat azota, de nem megy. Jo melyen eltette az elmem. De talan ez igy jo, hisz , ha tudnank emlekezni pontosan milyen volt,akkor lehet , hogy senki sem vallalna ujabb gyerekeket :D
2015. aug. 21. 13:56
 6/13 anonim ***** válasza:
58%

Az eddigiek nagyrészt helytállóak, viszont egy nagyon fontos dolgot nem tud a legtöbb nö.

NEM a szüléstöl lesz tág a hüvelye, hanem attól, hogy a hüvelyfal izmai nem "edzettek", túl lazák. Minden nönek nagyon fontos lenne már serdülökorban az intimtornát megtanulni és rendszeresen végezni. (Az intimotrna nem egyenlö valamiféle szexpraktikával, hanem a hüvely és a medencefenék izmainak rendszeres edzésével, karbantartásával.) Nagyon sok fiatal nönek már az elsö szex elött elkezd ellustulni ez a területe (pl tornázás, sport közben levegö megy a hüvelybe) de ezzel nem foglalkozik senki és nem is beszél róla senki, vagy - tudatlanságból - azt mondják, hogy ez soknál van így.

Pedig ez az elsö figyelmeztetö jel, csak jóformán senki nem veszi figyelembe.

A terhesség alatt és után is lehet folytatni az intimtornát, illetve aki nem csinálta korábban, az bármikor elkezdheti. Ezzel nem lehetne elözni nemcsak a tág hüvelyt - mert az ugyan a szex szempontjából problémás, de önmagában nem betegség -, hanem az ebböl kifejlödö aranyeret, hólyag- és végbélsérvet, méhelöreesést is, illetve akiknél ezek kialakultak, ott is igen sokat lehetne rajtuk segíteni.

Sajnos a legtöbb orvos egyböl mütéti "megoldást" javasol, tényleges eredmény nélkül, ugyanis azzal csak a tüneteket lehet átmenetileg megszüntetni, az okot nem. Erre az intimtorna alkalmas.

Éppen ezért lenne nagyon fontos, hogy minden nö megtanulja ezt a módszert, mert nemcsak jobb szex lesz a végeredmény, hanem sokkal egészségesebb nö is.

2015. aug. 21. 14:11
 7/13 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és azt is, hogy sikerül normális hangnemben tartani a hozzászólásokat.

Én az első gyermekemet hüvelyi úton szültem, most vagyok a másodikkal a 36. hétben most se tervezem a császárt.

Őszintén, én csak azt nem tudom megérteni (miközben teljesen elfogadom más félelmét, és nem akarom lekicsinyíteni más érzéseit), hogy milyen folyamat alapján jut el egy nő, hogy ahelyett, hogy a természetes módszerre próbál ráerősíteni (gáttorna, gátmasszás, felkészítő tanfolyamok stb.) inkább vállal egy hasi műtétet, ahol művi úton felnyitják.

De ahogy olvasom a legtöbb esetben a kevés vagy téves információ lehet a hiány.

2015. aug. 21. 18:40
 8/13 A kérdező kommentje:
*hiány helyett hibás
2015. aug. 21. 18:42
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Én több mindentől féltem.

Gyerekkoromban volt egy balesetem, ami miatt a hüvelyfalam, gátam és végbelem sérült, össze kellett varrni. A műtéti előkészítés, vizsgálatok stb egy horror volt főleg kisgyerekként. Sokáig fájt is ez a terület. Így én amitől féltem a hüvelyi szüléssel kapcsolatban és amit mondott rá az orvosom/szülésznőm:

1. Ott feküdni teljesen kiszolgáltatva, miközben boldog-boldogtalan nézheti az eseményeket, annak ellenére, hogy nagyon szégyellős vagyok. - A szülésznőm megígérte, hogy nem enged be senkit, ha nincs baj, csak a dokimat, a csecsemősnővért és a férjemet, és habár oktató kórház a kórházunk, lehet kérni, hogy ne legyen bent tanuló, így őket is távol tartotta tőlem. Az orvosom is kezeskedett, hogy egy túlbúzgó kollégája sem fog bekukkantani, rásegíteni a folyamatokra.

2. Szanaszét repedek és soha többé nem lesz olyan mint korábban. Ettől féltem egyrészt azért, mert minden második szüléstörténetben külön kihangsúlyozzák, hogy az anyuka fenékig/combközépig/nyakáig/Makóig stb repedt, másrészt pedig logikusnak tűnt, hogy a régi heg könnyebben reped. - Azzal nyugtatott a dokim, hogy az ilyen súlyos repedés ritka, és legtöbbször vagy a nem törődömség vagy az erőltetett/gyorsított szülés okozza vagy mindkettő, de oda fog figyelni. A heget ellenőrizte, és mivel sok idő telt el, nem volt túl nagy rizikótényező, a testem tette a dolgát az eltelt 20 év alatt, de abban maradtunk, hogy 99%, hogy lesz gátmetszés, habár az orvosom a kórházban elsőként alkalmazott gátvédelmet, és pártolja is nagyon.

3. A gátmetszéstől, gátvarrástól és a varratszedéstől is féltem. Ennek oka, hogy gyerekként sok idő telt el, amíg elaltattak (nem volt doki, aztán altatócucc, meg szerencsételenkedtek is), így sok mindent éreztem, a varratszedésnél pedig egy bunkó hentesnőt fogtam ki, már bocsánat a kifejezésért, de jobb szó nincs arra a nőszemélyre. Ordítozott, lefogatott, és úgy kereste a varratokat mintha egy darab szemét lennék. Emelett féltem attól is, hogy sokszor mesélik, hogy a varrás fájdalmasabb mint a szülés maga stb. - Én ezt is elmondtam az orvosomnak, aki megnyugtatott, hogy ad érzéstelenítőt, és figyel rá, hogy hasson, elmutogatta, lerajzolta, hogy hogyan fog történni a vágás, érzéstelenítés, varrás és bármi van, fáj, szólhatok nyugodtan.

2015. aug. 22. 15:27
 10/13 anonim ***** válasza:

Számtalan oka lehet egy súlyos szorongásnak, fóbiás félelemnek. Kiemelenedő ok a traumatizált háttér, pl bántalmazott nő esetében. Ebben az esetben még a hosszas terápia sem segít mindig. Vannak téves hiedelmek a szüléssel kapcsolatban. ILyenkor jó átbeszélni mindent az orvossal, mert segíthet ezeken átlendülni a kismamáknak.

Lehet a kontrollvesztéstől való fóbiás félelem, a fájdalomtól való irreális félelem. Lehet hiúsági kérdés is.

2015. aug. 22. 15:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!