Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért van ez így megbonyolítva?

Miért van ez így megbonyolítva?

Figyelt kérdés

Olvasom, hogy a védőnő ha kijön a szülés után először, akkor ő ad oda valami receptet, amit amúgy a gyerekorvos állított ki!

Na most ezt nem értem.

Miért van ez így megbonyolítva? Például hogy legyen egy kis hatalma a védőnőnek?

Én személy szerint az orvosban jobban megbízok, tehát az miért nem jó, ha a gyerekorvos! állítja ki a receptet ott helyben nálunk és nem a védőnő adogatja tovább?

Illetve miért csak a szülés után? A gyerekét egyedül nevelő szülő hogy fog tudni elmenni a pár napos babával a gyógyszertárba? Utána még csak az hiányzik, hogy a védőnő rögtön alkalmatlannak minősítsen, mert az utcákat járom a pár napos babával.

Szerintetek helyén van ez így?

Illetve mik azok a gyógyszerek amiket felírnak ilyenkor? Nem teljesen mindegy nekik, hogy szülés előtt vagy után lesz megvéve?

2015. ápr. 19. 16:19
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Szülés előtt nem tudja felírni a gyerekorvos, mert nincs kinek. A gyerek születése után megkapja a te taj számodat, csak 8-assal kezdődve, így amíg nem.kap taj kártyát, azzal látják el. Ha már van nagyobb testvér, akkor fel szokta írni neki a doki, vagy ha felnőtt orvos is, és valamelyik szülő odajár, akkor neki, vagy felírja egy cetlire és anyuka kiválthatja teljes áron. Nálunk egyszerre jött a védőnő és a gyerekorvos, de van, ahol a gyerekorvos csak napokkal később megy, ezért viszi a védőnő. Ez nem hatalom, hanem.segítség. Mondjuk az én védőnőm, ha megkérem még ki is váltaná, ebben biztos vagyok. Ha te is normálisan állnál hozzá és nem a kákán a csomót keresnéd, lehet, hogy neked is megtenné. Ezt a hatalom szöveget már elnyomtad egy korábbi kérdésedben, ott az volt a bajod, hogy miért lyukaszthatnak fület a védőnők, mi ez a hatalom a kezükben. Én nem tudom, már látom, ahogy átveszik a világhatalmat receptekkel és füllyukasztással. De ha olyan vezetőink lennének mint a mi védőnőnk, akkor azt hiszem jobb irányba tartana a világ, úgyhogy hajrá védőnők, remélem alapítatok egy pártot és nyertek a következő választáson.
2015. ápr. 19. 16:53
 12/19 A kérdező kommentje:

Ha tudtam volna, hogy a TAJ szám miatt nem írják ki előbb, akkor nem kérdeztem volna.

A hatalmat azt nem úgy értettem, hanem, hogy a védőnő azért kéri el az orvostól és adja idő ő, hogy fontosnak érezze saját magát azáltal, hogy csakis ő adhatja ide.

Az meg, hogy miként vélekedek a védőnők hasznosságáról azt inkább megtartom magamnak.

Kérdés lezárva, már megkaptam a választ.

2015. ápr. 19. 16:59
 13/19 anonim ***** válasza:

én valóban írtam olyat, hogy a védőnő hozta nekünk a receptet, azon egyszerű oknál fogva, mert a gyerekorvos csak utána egy nappal tudott kijönni, ezért előre küldte. Nem nagyon értem ebben mi kivetni való van.

Nem kell nektek sehova menni gyógyszerért, ők azért mennek hozzád, hogy neked segítsenek, ne láss ebben hatalmaskodást, vagy bármit. Egész egyszerűen így van, nem fognak előre felírni gyógyszereket, amíg még meg sem született a baba, előfordulhat, hogy pl nem is kell neki amit felírnának (pl ha rögtön nincs tejed és eldől hogy tápszeres lesz, teljesen feleslegesen írták volna fel a Konakiont, mert pl tápszeres babának az nem kell - itt megjegyezném, a recept írás számon van kérve a dokikon, nem úgy megy hogy max összetéped ha nem kell..) ugyanígy minek írna fel előre neked pl tápszert, ha lehet hogy a babádnak nem is jó az adott féle tápszer valamiért, szóval ennek nem véletlen van meg a menete, és nekem egyáltalán nem jelentett terhet hogy kijöttek, nem alkalmatlankodni jöttek ki, nem nézték kupi van e, meleg van e hideg van e van e rajtam melltartó, csak megvizsgálták a babát, és megkérdezték van e amit tudni szeretnék, valamire szükségem van e stb

2015. ápr. 19. 17:12
 14/19 anonim ***** válasza:

Orvostól is függ, mivel a védőnőnek az orvos adja oda. Első gyerekemet mikor szültem, akkor rendes volt az akkori gyerekorvosunk és a terhesség vége felé odaadta a recepteket a védőnőnek, aki elhozta nekem és én még szülés előtt ki tudtam váltani.

2 és 3. gyerkőcnél már más volt a gyerekorvosunk, ő betart minden szabályt és nem adta oda előbb a recepteket, mivel nem adhatja oda, őt erre valamilyen jogszabály kötelezi, ha jól tudom. De, amint megszültem, a párom bement az orvoshoz, mondta, hogy megszültem és meg is kapta a recepteket, amit ki tudott váltani, míg a kórházban voltam.

Nincs ebben semmi bonyolult.

Ami a kórházba kell első napon, az a popsikrém (amit vehetsz drogériában, üzletekben, gyógyszertárban is recept nélkül, újszülöttnek valót, pl. Neogranormon és jobb is mint a gyógyszertári), gézlap (recept nélkül is kiadják). Alkohol csak azután kell, ha levették a köldökcsonkot, legalábbis nálunk. De, azt is kiadják recept nélkül. Lázcsillapító kúp, K-vitamin meg nem kell a kórházban, Vigantol sem kell rögtön.

2015. ápr. 19. 17:17
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Én védőnő vagyok,és leírom,nálunk hogyan működik.

Faluban dolgozom,ahol nincs gyerekorvos,hanem a felnőtt háziorvoshoz adják le a TAJ-kártyát a szülők a babának,amikor megérkezik,és minden hónapban egyszer kijön tanácsadásra gyerekorvos is,akinek nem lehet leadni a TAJ-kártyát,de legalább 1 hónapban egyszer látja őket gyerekorvos.A szülés után én látogatom meg a babát és a mamát,orvos nem megy ki úgy,mint a városban,így mindent mi beszélünk meg,zárójelentés,stb.A gyógyszertárban recept nélkül megvehető dolgokról már a szülés előtt adok egy listát,amit bármikor kiválthatnak:alkohol,gézlap,fürdetőkrém.A kórházban kapnak ajándékba Sudocremet,és az elég is egy ideig,amúgy nem is lehet megvenni recept nélkül a gyógyszertárit,csak a drágábbakat,amire az én gondozottaim többségének nincs is pénze.A Konakiont és Vigantolt 2-3 kortól kell adni,addigra megjön a TAJ-kártya.Én azt szoktam kérni az anyukáktól,hogy ha megjön a TAJ-kártya,szóljanak,és megíratom az orvossal,ami kell,és akkor nem kell a betegek között várakozniuk.Ilyenkor átviszem az orvosnak a baba zárójelentését is,és beviszik az adatokat a gépbe.Ezután kiviszem a recepteket a családhoz.

Én ezt nem érzem hatalomnak,inkább segítség,amit szívesen vesznek nálunk.

2015. ápr. 19. 17:27
 16/19 anonim ***** válasza:
Nálunk kiírja az orvos a receptet a szülés előtti napokban, el lehet menni érte, vagy a védőnő kihozza ha jön még. A születési dátumot értelemszerűen nem tudja ráírni, azt nekünk kellett, de minden más úgyis adott.
2015. ápr. 19. 17:37
 17/19 anonim ***** válasza:
Nalunk mar joval a szules elott odaadta a vedono a recepteket. Egyedul a baba szuletesi datuma nem volt rairva, azt nekem kellett, nyilvan miutan megszuletett es tudtuk pontosan. Ferjem kivaltotta, mire hazaertunk megvolt minden cucc.
2015. ápr. 19. 18:20
 18/19 anonim ***** válasza:
Na most nezem, a 16-os ugyanazt irta mint en. 17 voltam.
2015. ápr. 19. 18:21
 19/19 anonim ***** válasza:
Nekünk is a védőnő hozta ki. Gondolom nem azért, hogy a "hatalmát" mutogassa és fontosnak érezze magát, hanem ezzel segítse az újdonsült szülőket, hogy ne kelljen rohangálni a gyerekorvoshoz. Mindenkinek egyforma receptcsomagot állít ki a doki, tehát automatikusan nyomtatják, védőnő megy érte és viszi a családhoz. Nem hiszem, hogy a védőnők általában ennek annyira örülnek. Nálunk a védőnők központja jóval messzebb van az orvosi rendelőtől, ezért szerencsétlen bumlizhat be a receptekért, amivel aztán jöhet hozzánk ki. Arról meg, hogy nem állítják ki a recepteket hamarabb nem a védőnő és nem az orvos tehet, hanem a törvényhozók . Szerintem ezt a problémát vesd fel nekik és akkor korrekt választ kapsz, miért nem lehet hamarabb kiváltani. A védőnő nem ez alapján fog alkalmatlannak nyilvánítani. Ha egyedülálló valaki akkor tisztában van vele, hogy sokkal nehezebb az anya helyzete. Általában mindig van egy rokon, barát vagy jó szomszéd, akit meglehet kérni és elmegy a gyógyszertárba.
2015. ápr. 19. 18:31
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!