Kötelező felvenni az anyasági támogatást?
4 alkalommal kell terhesgondozáson megjelenned.
A védőnőt pedig le lehet mondani.
Én csak azt mondtam, hogy védőnőhöz nem járok.
Persze köteles elengedni, ha egy egyszerű alkalmazott vagy, akkor igen, de felelősségteljesebb munkakörökben nem mindig megoldható, főleg öt percért.
Nem tudom milyen munkakörben dolgozol, én kirendeltség vezető voltam szülés előtt és ráadásul nem a lakhelyem, amikor menni kellett a védőnőhöz, annyi volt hogy kb negyed órával értem be később, mert mindig megbeszéltük a védőnővel, hogy megyek reggel legkésőbb fél 8 felé, akkor gyorsan megcsinálta a vizsgálatokat (vérnyomás, vizelet, súly), ha kellett odaadta a beutalót (mert a háziorvosom szintén nem helyi, de az ő pecséte kellett rá, így a nőgyógyászt is megúsztam, ha nem volt egyébként semmi). Tehát ez az egész nem tart 5-10 percnél tovább.
A mák nekem is simán elfogadta az orvosi igazolást (miért ne tette volna?, ugyanis a jogszabály csak kibővítette az igazolás elfogadás körét, vagyis hogy a védőnőit is elfogadja), a lényeg, hogy a pecsét aláírás látszódjon, mert nekem épp emiatt kellett újra e-maileznem nekik, ügyfélkapun adtam be és az oda szkennelt példányon nem volt teljesen látható a pecsét. Persze aztán elküldtem nekik levélben is az eredetit, de addigra a pénz már rég a számlán volt.
Bár jártam védőnőhöz, a kiskönyvet már az elején elvesztettem és nem akartam pótolni.
Magánorvoshoz jártam, ott négynél is többször voltam. Mindenféle kiskönyv meg pecsét (most komolyan, a 21 században papír alapú könyv meg pecsét???) nélkül a doki szülés után kiállított egy orvosi pecséttel ellátott papírt, amely igazolja, hogy megjelentem NÁLA négy terhesgondozáson. A védőnőről szó se esett.
Az anyaságit megkaptam.
Én is ingázok, oda-vissza 180 km/nap. Mégis megoldom a védőnőt. Jó ha havi egyszer rámnéz hogy van-e a vizeletben fehérje, megnézi a vérnyomást stb.
Egyébként nézz utána, mert nekem is úgy rémlik hogy 4 orvosi pecsét kell hozzá.
Ja és a munkám felelősségteljes, mégis elengednek és nem nézik rossz szemmel ha vizsgálatra megyek. De ha rossz szemmel is néznék, pont nem érdekelne, a Picúr a legfontosabb!!!
Hát egy picit a kérdező védelmére kelnék, mert a védőnőhöz járás egyáltalán nem azt jelenti, hogy hajdenagyon megvagy figyelve.
Nekem a múltkor 1,2 volt a cukrom nála, mégsem mondta, hogy menjek valahova, annyi, volt, hogy ejjha, jó kevés. Vagy a vérnyomásom 70/50m egy szót nem mondott, hogy mi a fenét tudnék csinálni, hogy magasabb legyen. Konkrétan itthon tudok mérni vérnyomást, tudok mérni cukrot, megtudom mérni a haskörtérfogatomat és a súlyomat. Ha bármi kérdésem van, mindig az a válasz, hogy beszéljem meg a háziorvossal vagy a nőgyógyásszal. Ha vitaminokról kérdem, kérjem ki a tanácsát az orvosomnak. Teljességében fölösleges járnom. Elmegyek, mert épp van most időm, de hogy annyira fontos lenne, na ezt megkérdőjelezem.
A kérelemhez csatolni kell a Cst. 29. § (1) bekezdés a) pontjában megjelölt esetben a várandósgondozást végző védőnő igazolásának másolatát arról, hogy a szülő nő - a várandósgondozási könyvben rögzítettek tanúsága szerint - a szükséges alkalommal részt vett a várandósgondozáson.
Nem bővítettek semmit, ez a törvény végrehajtási rendelete, védőnői igazolás kell, ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!