Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Nektek meddig tartott mire a...

Nektek meddig tartott mire a szülésélményt feldolgoztátok?

Figyelt kérdés
5 hónapja szültem, de még mindig sokat eszemben van a szülés, és minden részlete,amire emlékszem. Fájdalomcsillapítás nélkül 10 óra alatt szültem meg. A babám kissúlyú lett, másnap fertőzés miatt elvitték a koraszülöttre.A szülést ilyen sokáig tart feldolgozni, vagy az utána következő rossz emlékek vetülhetnek így ki bennem, hogy még mindig sokat ezen jár az eszem?

2014. nov. 23. 09:14
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Én 3 gyereket szültem,de soha nem gondolkoztam azon,hogy "fel kell" dolgoznom.Bár,én azon szerencsések közé tartozom,akik pikk-pakk megszültek,beavatkozás,sérülés,rossz élmények nélkül.Az 1. 4 óra,a 2. 3 óra,a 3. 2 óra alatt lett meg,az első fájástól.Nem vágtak,nem repedtem.Nem egészen 72 óra múlva már otthon is voltunk.Nem vagyunk egyformák.
2014. nov. 23. 15:28
 12/17 anonim ***** válasza:
Én nem értek egyet azzal, hogy nem kell foglalkozni vele, túl kell lépni. Ugyanis ez nem minden esetben megy ilyen egyszerűen, ahogy ezt a példa is mutatja. Bármi történik velünk, azt mindig valahová eltesszük magunkban, vagyis feldolgozzuk valahová. Ha történt egy traumatikus, amit nem tudtunk a helyére tenni és újból és újból előtör és félelmeket okoz, akkor azzal foglalkozni kell, így utólag. Ennek a kórosabb formáját hívják poszttraumás stressznek, de így alakulnak ki fóbiák is. Pl. a pár éve hetekre barlangba rekedtek is ezt élték át és szakember kellett a kezelésükhöz. Egyszerűen egy helyzet, amit akkor az ember úgy él át, hogy nem képes megoldani és van aki ezen nem tud túllenni. Teljesen mindegy, hogy ez most éppen egy ember halála, vagy életveszély helyzet, vagy épp a szülés. Olvass utána, ha orvoshoz nem szeretnél menni. Ezeket úgy lehet feloldani, ha direkt módon hagyjuk feltörni és meg sem próbáljuk magunkban elfojtani. Mert amikor rágondolsz és előjön a félelem, akkor azonnal nyomnád is el, mert rossz érzés. De nem szabad. Keríts egy pár napot magadnak, amikor ez lesz a fő feladat. Megismerkedni ezzel a régi élménnyel, hagyni, had járjon át, érezni hogy félsz és nem ellenkezni vele. Add meg magad neki. Bármennyire is szenvedsz tőle. Kérdezd meg, hogy mi van emögött a félelem mögött? Meg fogod tudni, mert érezni fogod a választ. Aztán újra és újra megkérdezni, mígnem egyre mélyebbre jutva világossá válik, hogy pl. ott abban a helyzetben mitől féltél annyira. Biztosan sírni is fogsz, nálam így volt, de végre sikerül szemtől szembe kerülni vele és nem elbújni előle és ekkor elengedtem,feloldottam, feldolgoztam. Ekkor el fog hagyni és ha rágondolsz ezután, már csak üres érzés lesz, érzelem nélkül.
2014. nov. 23. 17:27
 13/17 anonim ***** válasza:
Az elsonel sok problema volt, igy kb 4 ev. Mikor a masodikat vartam 4,5 ev mulva, meg akkor is vegig az elso jart az eszemben. Tisztan emlekeztem meg a fajdalomra is. A masodik siman ment, barmikor ujra vegigcsinalnam a szulest.
2014. nov. 23. 21:15
 14/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, sok hasznos volt közöttük. Lehet beszélnem kéne róla valakivel, de a környezetemben ezt mindenki úgy kezeli, h olyan, mintha elmentem volna a boltba. Persze a kisfiamért ha kéne most is 10szer végigcsinálnám, mert imádom. Nem is erről van szó. Talán arról, h ott lett vége mindennek, amit korábban magamról gondoltam...
2014. nov. 24. 14:08
 15/17 anonim ***** válasza:

Nem olyan, mintha lementél volna a boltba, sőt! Ha foglalkoztat, akkor beszélj vele valakivel, ha tudsz! Olvastam, hogy ilyen esetben segít, ha írsz egy levelet azoknak, akik ott voltak ( persze nem adod oda, csak kiírod magadból), leírod, hogy miben segített, mit szerettél volna másképp, miért vagy hálás, dühös, stb. Ez talán segít neked is!

Én fél éve szültem, másodszor, az elsővel sokkal kevesebbet foglalkoztam, sokkal hamarabb túlléptem rajta, pedig nehezebb volt. Most, hogy tudom, hogy már nem fogok többet szülni nagyon sokat agyalok rajta, összehasonlítom a kettőt, újragondolom az egészet, de én inkább jó értelemben, hogy mennyire szép emlék volt, nem a fájdalomra emlékszem. Nem beszélek erről senkinek, pedig lehet, hogy jó lenne, ahogy telik az idő egyre ritkábban jut eszembe, de biztos, hogy még sok idő lesz.

Szerintem ez teljesen természetes, óriási élmény, akár pozitív, akár negatív értelemben, persze, hogy időbe telik feldolgozni.

2014. nov. 25. 09:56
 16/17 anonim ***** válasza:
Maga a szülésem nem volt horrorisztikus, nem volt vér és társai (legalábbis én semmit nem vettem észre)! Két éjjel (otthon), amikor még fogalmam sem volt, hogy szülni fogok és egy délelőtt, amiből kb. 1 órahossza volt a tényleges vajúdás, oxitocinnal meg mindennel! Kitolás harmadik nyomásra sikeres volt! A szülésem lényegesen sz** része az volt, hogy 20 hetes 5 napos, egészséges, durva szóval élve - halott - kislányt szültem! Teljesen váratlanul... Fájt, kegyetlenül, de a lelki része volt az igazán rossz és megterhelő! Pont ma, 7 hónapja!! Szülésélménynek a legrosszabb!!!!
2014. nov. 25. 13:49
 17/17 anonim ***** válasza:
Egy hónapja szultem és én sem tudtam igazan feldolgozni még. Az okát is tudom, hogy miert nem. Az egyik ok, hogy vakuummal szuletett a babám és magam hibáztatom, hogy en nem toltam ki eleg erosen, jobban kellett volna csinalnom. A másik ok ami miatt nem szívesen gondolok vissza, hogy nem kaptam elotte beontést, és jott minden, emiatt azota gusztustalannak erzem magam, raadasul a ferjem is így latott:(
2014. nov. 25. 14:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!