Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mikor jött a fájás ti mire...

Mikor jött a fájás ti mire gondoltatok, hogy könnyebben elviseljétek azt az időt?

Figyelt kérdés
2014. szept. 8. 20:38
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Az elsőnél: jól van ezt még kibírom, majd kérek valamit a következő fájásnál....és ez fájásról fájásra ismétlődött, amíg végül minden nélkül megszületett.

A másodiknál: jó a fájás, mert közelebb visz a cukros kávéhoz/aranygaluskához/grízes tésztához sok lekvárral stb. Vele rossz volt a cukrom és szénhidrát diétáznom kellett :D

2014. szept. 9. 00:41
 12/15 anonim válasza:
Szia! Nekem az első fájástól a baba megszületéséig 3,5 óra telt el. Szerencsére a nagyon durva fájás kb. 30 percet tartott csak, de az fájás volt. Ahogy feküdtem a szülőágyon, jöttek a gondolatok, hogy nem bírom ki. Akkor rászóltam magamra, és mondtam, hogy de igenis kibírom. Mindig volt egy fél perc, amikor pihenhettem két fájás között. Szerettem volna epidurálist, (ez tartotta egy ideig bennem a lelket), de már nem volt rá idő, mert nagyon gyorsan tágultam, így amikor megtudtam, hogy már nem kapok, kicsit féltem. Aztán amikor mondta az orvos pár perc múlva, hogy burokrepesztés, aztán szülünk, megkönnyebbültem, hogy már nem tart sokáig. Amikor pedig kicuppant belőlem a kisfiam, mintha elvágták volna az egészet, semmi fájás nem volt többé. Ez tartsa benned a lelket, ha jönnek a fájások, hogy kibírod, és nemsokára vége, és ott lesz a kisbabád, akiért megérte. Ha választottál szülésznőt, ő biztos segíteni fog, amikor jön a fájás, hogy hogyan vegyél levegőt, koncentráljál, mert ez tényleg sokat számít. Sok sikert, és jó babázást.
2014. szept. 9. 12:09
 13/15 anonim ***** válasza:
82%

A kislányomat epidurállal szültem, nem volt vészes, hamar megszületett. A középső fiammal fél napot szenvedtem, iszonyatosan kimerültem,semmilyen fájdalomcsillapítást nem kaptam, pedig könyörögtem érte és nem gondoltam semmire, csak arra, hogy szülessen már meg, vagy szedjék már ki belőlem. Sodródtam az eseményekkel. A legkisebbnél már tudatosan készültem. Megtanultam a helyes légzéstechnikát amit sikerült is alkalmaznom. Amikor jöttek a fájások a légzésemre figyeltem, így pontosan tudtam meddig fog tartani a fájás és így könnyebb volt kibírni.Nagyon figyeltem még arra is, hogy a fájások alatt is ellazult legyek. Az első kettőnél jórészt fekve vajúdtam, a harmadiknál állva, guggolva, labdán ülve. A vizsgálatok idejére kellett csak felfeküdnöm a szülőágyra és az borzasztó volt. Közben arra gondoltam, hogy a fiam minden egyes fájással lejjebb és lejjebb kerül a szülőcsatornában, A fájásokra pozitívan gondoltam, hogy azok nem az ellenségeim, hanem valami ami segít, hogy minél hamarabb a kezemben tarthassam a gyermekem.

Itt egy kis segítség:

Relaxáció, légzéstechnika a szülés alatt

Az alábbi gyakorlatokat érdemes a szülés előtt gyakorolni azzal, aki majd velünk lesz a vajúdás, szülés alatt.

Relaxáció

A fájdalomra általában úgy reagálunk, hogy összeszorítjuk az izmainkat. A relaxáció segít abban, hogy ellazuljunk, és ezáltal energiát, oxigént spóroljunk, kevésbé fáradjunk ki.

Félig ülő, esetleg oldalt fekvő testhelyzetbe helyezkedünk, a térdek alá tehetünk egy párnát. A párunk utasításaira felülről lefelé haladva összeszorítjuk, majd ellazítjuk minden testrészünket. „Szorítsd össze a homlokod izmait… most lazítsd el!” Társunk könnyed simítással segíthet a lazításban. Fontos, hogy mindig ugyanazokat a kifejezéseket használja (pl. „lazítsd el”, „engedd el”), hogy kialakuljon egy feltétlen reflex, ami a szülésnél segít.

A végtagok lazaságát ellenőrizheti úgy, hogy megemeli őket, és megnézi, hogy elég ernyedtek-e. Ha nem, tovább lazítjuk.

A fájásoknál az izmok befeszülését mindig lazítás kövesse!

Légzéstechnika

Azáltal, hogy a vajúdás alatt odafigyelünk a helyes légzésre, sokat segítünk a szervezetünknek a baba oxigénellátásban. A kitolási szakaszban alkalmazott technikák pedig a baba világrajövetelét gyorsíthatják.

Vajúdás alatt

A vajúdás elején, amikor még nem túl erősek a fájások, és akár beszélgetni is tudunk közben, még nincs szükség speciális légzéstechnikákra. Amikor azonban besűrűsödnek, és erősödnek a fájások, ideje nekikezdeni.

A fájások közötti szünetekben normálisan lélegezzünk, a fájások alatt pedig az alábbi technikák valamelyikét alkalmazzuk. Akár váltogathatjuk is a különböző módszereket – mikor melyik esik jól.

A tempót a társunk diktálja, pl.: „Belégzés…, 1…, 2…, kilégzés!”. Ha kapkodóvá válna a légzésünk, mindig figyelmeztessen!

Ha kiszárad a szánk, igyunk egy kis ásványvizet!

A fájások alatt segíthet a poci simogatása is.

1/Orron be-1-2 mp-ig benn tartjuk-szájon át lassan ki. A kilégzés mindig hosszabb ideig tartson mint a belégzés.

2/belégzés-lépcsőzetesen engedjük ki 3-4 lépcső alatt.

3/belégzés-orron ki, be, ki, be,-teljes kilégzés.

Ha azt mondják, hogy ne nyomjunk, az előbbihez hasonló technikát alkalmazzunk, azaz levegőt, be, majd úgymond „szimatoló légzéssel” (orron ki-be) a rekeszizmot „lebegtetjük”. Ezáltal megakadályozzuk, hogy a rekeszizom lefelé tolja a babát.

Kitolási szakasz alatt

Amikor nyomni kell, szemet-szájat becsukjuk, nagy levegőt veszünk, nyomunk. Egy fájás alatt három, egyenként 15-20 másodpercig tartó nyomást végezzünk.

A társunk tartsa a tarkónkat, nehogy túlzottan hátrafeszítsük a fejünket, és diktálja a tempót.

orron nagy levegőt be-nyomunk hosszan lefelé a végbél irányába-két nyomás között ne legyenek kisebb légzések mert a baba visszacsúszhat. Egyből jöjjön a következő nagy légzés. Két fájás közben pihenünk.

A vajúdás pszichológiája

A tapasztalatok alapján a kismamák többsége a következő fázisokon megy keresztül:

1. Kezdetben örül, hogy végre megindult a szülés, és feldobódottan beszélget a környezetével. Mivel még nem olyan vészesek a fájások, megállapítja, hogy egész jól bírja a dolgot, magas a fájdalomküszöbe.

2. A fájások erősödnek, de ki lehet bírni. A beszélgetés kezd akadozni.

3. „Nem bírom tovább, inkább legyen császár!” Itt már bedurvulnak a fájások, de a kismama császárra vonatkozó kijelentéseit nem kell komolyan venni.

A társunk a következőkkel segíthet:

- Kérés nélkül is kínálja időnként a vizet;

- Frissítő kendővel törölgesse a homlokunkat;

- Simogasson;

- Masszírozzon;

- A vajúdás alatt próbáljon minket rávenni egy kis sétára (pl. „Menjünk ki pisilni!” – „Nem megy!” – „Azért próbáljuk meg!”);

- Ha labdán ülünk, a társunk hátulról támasszon minket, esetleg masszírozzon is.

- Ha állunk, kapaszkodhatunk a társunk nyakába, és előre görnyedünk.

2014. szept. 10. 11:02
 14/15 anonim válasza:
Számoltam és számoltam. Egy előttem szülő nő kérdezte, milyen hosszú a "jó" fájás, azt válaszolták, hogy kb 45 mp. Na. én erre elkezdtem számolni, úgy, hogy beszívtam a levegőt 5 mp-ig, kiengedtem 5 mp alatt,és számoltam, hány ilyen levegővételig tart az a fájás. Segített, mert kicsit elterelte a figyelmemet, és azt mondták, jó volt, hogy próbáltam szabályosan lélegezni (bár ezt akkor nem is sejtettem). A legvégén - a tolófájásoknál - már hagytam a csudába az egészet, de nekem ez nem tudatosan , de bejött.
2014. szept. 10. 15:07
 15/15 masni1 ***** válasza:
Én olvastam! Elvonja az ember figyelmét...
2014. szept. 12. 09:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!