Akit császároztak, szerintetek szült?
Nem vitát akarok kezdeményezni. Nekem ez egyszerűen megüti a fülemet, zavar. Kíváncsi vagyok, más is van-e ezzel így.
Nem arra gondolok, hogy vannak császárosok, akik vajúdtak többet-kevesebbet - szóval éreztek fájdalmakat -, csak tágulás ill. egyéb okok miatt megcsászározták őket, meg nem is arra gondolok, hogy az ember utána kiszolgáltatott állapotban van, mert annyira fáj a sebe (megjegyzem én is olyan állapotban voltam a gátsebem miatt, annyira fájt hetekig). Egyszerűen annyi a kérdésem: szült az, akit műtöttek?
Még egy érdekes dolgot találtam a császármetszésről. Csak azért olvastam utána, mert valaki írta, hogy régen is világra hozták műtét nélkül a gyereket és nem volt szükség császárra. Egyrészt tessék utánanézni, hogy mekkora volt a halvaszülés, a gyermekágyi halálozás, az anya halála szülést követően és az egyéb komplikációk aránya akkor és most. Amiért nem választották a műtéti befejezést, az az, hogy csak az anya halála esetén alkalmazták, mert 100% os volt az anyák halálozási aránya a technika fejletlensége miatt. Ahogy haladt az idő és fejlődött a tudomány, egyre biztonságosabb lett a császár és volt értelme mérlegelni. Ma már ez nem rossz alternatíva, jó eséllyel túléli anya és baba.
Akkor ezzel a logikával: a lombikos az nem is terhes, csak aki természetes úton esik teherbe?
Mert hát évezredekig csak természetesen lehetett teherbe esni, ez is a tudománynak köszönhető, csakúgy, mint a császármetszés.
És az a baba, aki fogóval segítenek ki, vagy kinyomják az anyukája pocakjából, és ehhez hasonlók? Akiknek szintén segítség kell, hogy meg tudják szülni a babájukat, azok sem szülnek? Akkor ki szül? Csak az, aki semmilyen segítséget nem vesz igénybe?
Mert a császármetszés is egy segítség, hogy épen szülessen egy gyerek.
A kérdésed így hangzott: Akit császároztak, szerintetek szült?
A válaszírók (talán egy kivétellel) azt írták, hogy igen, szerintünk szült. A szerintetek kérdés a mi véleményünkre irányul. Nincs szükség arra, hogy meggyőzz bárkit is az igazadról, csak mert szerinted az a helyes. Változik tőle valami? Ha valakinek a babájának leáll a szíve míg a méhben van, majd megkérdezi az orvos, hogy biztosan akar-e anyuka császárt, mert lesznek emberek akik ezt nem tartják szülésnek?
Lovagolsz egy szó magyarra fordított jelentésén és azzal érvelsz, hogy a császármetszés természetesen a szüléseknél van felsorolva, de nincs benne a nevében a szülés...
Szerintem szülés, szerinted nem, na és?
Túlbonyolítottátok az egészet. Nem vagyok a császár ellen. A lehető legjobb dolog, rengeteg kis életet megment, nem mellékesen anyukákat is. Sokaknak nincs más választása, de sokan vannak azok is, akiknek van, csak ezt választják a saját, szüléstől való félelmeik miatt. Na erről nem mondok véleményt.. Szóval a lényeg, semmi bajom a császárral (felhozták már itt a lombikot is, meg a vákuumozást, egyéb dolgokat - ez itt mind mellékes), csak elmondtam, hogy számomra mit jelent a szülés szó.. És elolvastam az érveiteket, elfogadtam. Elmondtátok a véleményeteket róla (igen, ezt is kértem), és én is elmondtam az enyémet, senkire nem is akartam ráerőltetni.
Köszönöm a válaszaitokat.
Számodra nem, számomra meg a tiétek nem. Részben azért is tettem fel a kérdést, hátha meggyőztök, hogy ne legyek már ilyen fennakadós ezen a téren, de nem sikerült. Valaki itt belinkelte a szülés definícióját, ami így hangzik:
"A szülés a magzat világrahozatala a terhesség végén. Megindulását a megrepedt magzatburokból elfolyó magzatvíz és/vagy a ritmikus méhösszehúzódások jelzik. Három szakaszban zajlik le: 1. tágulási szak: a méhszáj kinyílik, a méhnyak kitágul, kialakul a szülőcsatorna.; 2. kitolási szak: a magzat lassan, fokozatosan kijut a szülőcsatornából; 3. lepényi szak: a méhlepény megszületése."
Na kérem, pont erről beszéltem. Hol van itt a műtét?
És a császármetszésnél pedig ez áll: "Császármetszés során a magzatot műtéti úton emelik ki az anyából." - nem az, hogy császármetszés útján szüli meg a magzatot, vagy műtéti úton.
Részemről le van zárva a téma.
Ha császároztak volna, akkor is így gondolnám, mert már szülés előtt ez volt a véleményem.
Meg valaki azt is megemlítette, hogy 1 kivételével mindenki szülés gondolja a császárt. Hát igen, számítottam is rá, hogy hasonló gondolkodásúak nem jönnek ide, hogy jól lepontozzák őket.
Egyetértek az előzővel. Veregesd meg a válladat, hogy megszülted a babádat! Ha véletlenül egyszer császározni fognak, majd gondolkozhatsz új hülyeségeken, amiből elméleteket gyárthatsz.
Ha neked így könnyebb, egészségedre! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!