Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Volt-e köztetek akinél PCOS-es...

Vikimi811 kérdése:

Volt-e köztetek akinél PCOS-esen (és/vagy inzulinrezisztenciával) terhességi toxémiája, vagy HELLP-je alakult ki? Több terhesség esetén hogyan alakult a terhesség és a szülés? Szedtetek valamilyen gyógyszereket pl. Merckformint?

Figyelt kérdés
(Én PCOS vagyok. 1,5 hónap Mercformin után estem teherbe és 35. héten sürgősségi császárral szültem toxémia és hellp miatt egy egészséges babát. Tesón gondolozunk... A kutatások szerint PCOS-eseknél ez gyakoribb és pl. a merckformin szedése terhesség alatt is segíthet.)

2014. jan. 19. 13:46
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Nem, egyik sem volt pcos-s vagy ir-s, legalabbis nem tudtak rola, nem vizsgaltak.

De pl az egyik mar 16 eve szulte a lanyat, akivel toxemiaja volt, 34 hetre szuletett, a kovetkzo terhessegnel nem volt gond, viszont azota kiderult, hogy cukorbeteg (par eve). Szoval nala szerintem igen konnyen elkepzelheto, hogy egyszeruen csak nem tudtak errol a problemarol, de ir-e siman lehetett.

Egyebkent nem egy baratnom szedett merckformint terhesseg alatt es koztuk egy sem lett toxemias (mindenki csak a 12. Hetig szedte).

Van akinek 5 hettel elobb jott a baba, de nem toxemia miatt (hanem ki tudja miatt).

2014. jan. 19. 22:02
 12/18 anonim ***** válasza:

A kérdésed nyomán nagyon sok dolgot néztünk át a férjemmel, nagyon érdekel mindkettőnket a téma, ezért kutakodtunk picit tegnap este.

Rólam: nagyon erős IR-rel estem spontán teherbe, gyakorlatilag még fel sem építettem teljesen a metformint, mikor már pozitív volt a teszt. Ekkor, ahogy írtam is, a 12. héttől történő fokozatos leépítés mellett döntöttünk, nagyon sok ok vezetett ehhez: egy nagy mintás, randomizált placebokontrollált kutatás eredménye, az endokrinológusom, a szülészem és a férjem véleménye egyaránt ugyanabba az irányba mutattak. Ez 2 és fél éve történt, azóta nagyon őszinte leszek - picit elhanyagoltam a PCOS kérdést, úgy éreztem, hogy van baba, nyeregben vagyok. :) Hát nem, most kezdem újra az egész kezelést.

A kutatásokról.

Nagyon sok dolgot fontos tudni arról, amit a neten találsz. Nem tudom mennyire vagy laikus vagy hozzáértő, látom, hogy sok dolgot átnéztél, mégis picit azt érzem, hogy félreértelmezhettél egy-két infot.

A MM-ben dolgozó belgyógyászok diái szerintem gyakran a tapasztalat alapján keletkeznek, de nem kutatások eredményei, ill. nem feltétlenül. Persze van ilyen is, olyan is.

A metformin hatását terhességben nagyon nehéz vizsgálni, tekintve, hogy terhes nőkön sehol a világon nem lehet gyógyszerkísérletet végezni, azaz ennek a hatóanyagnak nehéz a várandósságra gyakorolt hatásait vizsgálni. Mivel nincs egyetértés abban, hogy a met szedhető-e várandósság alatt, ezért többnyire a terhesség alatt (többnyire, kivétel biztosan van) azok szedik, akiknek hosszú évek kellettek a gyermekáldás eléréséhez, és annak a sikerét a methez kötik. Ez orvosi szempontból abban a tekintetben érdekes, hogy adott kutatásba, amelyben a met hatását terhesség alatt vizsgáljuk többnyire terápiarezisztens esetek fognak kerülni, a terápiás dózis eltérő, nem elég nagy a minta, valamint nagyon nagy a szórás életkort, társadalmi státuszt (a komplikált várandósság bizonyos végzettség és jövedelem alatt szignifikánsan gyakoribb, a hellp, a preeclampsia, és a toxémia kockázata is megnő). Azaz nem multicentrikusak a kutatások, és az eredmény ennek fényében jóval kevésbé meggyőző.

Szóval kevés olyan tanulmány van, amely azonban ennek ellenére megfelel a kritériumoknak, és nem csak pilot study, hanem placebo kontrollált kutatás, de azért van. Ez azonban nem mutatta, hogy minden tényezőt figyelembe véve a metformin ezeknek a szövődményeknek az előfordulására közvetlen hatást gyakorolt volna. Hat a koraterhességi veszteségek, a terhesség alatti rögképződés, sőt, bizonyos mértékben még a GDM ellen is (bár kontroll vizsgálatok szerint a sima diéta is -met nélkül- ugyanilyen mértékben csökkenti a kockázatát), ugyanakkor nem mutatkozik hatása a preeclampsia, a toxémia vagy a hellp előfrodulásában. Az egyetlen, amely ellen abszolút hatásosnak bizonyul, az a korai/késői magzatvesztés, és az ismeretlen okból beinduló koraszülés (tehát nem toxémia indikált koraszülés).

Mi a tanulság...? Hát nem sok. Az biztosnak tűnik a kutatások alapján, hogy valószínűtlen, hogy magzatfejlődési rendellenességet okozna a met a várandósság alatt, bár nem ez volt a kutatás célja, tehát ezt kijelenteni nem lehet. Van pozitív hatása, a koraszüléseket és a vetéléseket tekintve, ettől többet azonban nem lehet biztosnak tekinteni. A GDM a várandósság alatti szigorú diétázással is kiküszöbölhető, ha azonban kialakul, akkor a metformint így is-úgy is el kell hagyni, és több, mint valószínű, hogy inzulinra kell cserélni. Nehéz döntés.

Az összes cikk végén ez áll egyébként:

Whether metformin should be administered throughout pregnancy still remains controversial. Further prospective studies that foster a larger number of participants and adjust for all potentially confounding factors are needed.

Szóval vállvonás, és nem tudjuk.... :/

ÉN, nagyon fontos, hogy ÉN nem szedném várandósság alatt, ugyanúgy leépíteném a 14-16. hétig, de ez csak ÉN vagyok, és abszolút nem reprezentatív. Sajnos.

2014. jan. 20. 12:59
 13/18 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Meg fogom fogadni a mettel kapcsolatban a tanácsodat. Én abszolút laikus vagyok a témában, most fogok majd orvoshoz menni illetve kivizsgáltatni magamat. Tulajdon képpen engem nem csak a met hatása, hanem bármilyé ami segíthet..érdekelne. Írtad, hogy a Férjednek más a szakterülete....de van esetleg aki jártas a témában és szívesen ajánlanátok? Sajnos én se gyógyszert nem szedtem, se nem diétáztam, azt gondoltam sinen vagyok. Az IR-em enyhe volt akkor egyébként és se túlsúlyos nem voltam se ilyesmi... Igaz a PCOS miatt felborult a ciklusom de 1,5 hónap met és diéta mellett, mozgás nélkül "rendeződött"-volna ha nem esek teherbe. Elhagytam a metet rögtön... Jó lenne tudni, hogy vajon mi lett volna ha ezt vagy azt másképpen csinálok. Ha esetleg volna infótok a preeclampsia-toxémia-hellp ügyében akkor azért is hálás volnék! Emléxem 2,5éve mikor a Fiam született még csak annyi volt a neten olvasható , hogy nem tudják mitől van és, hogy az, hogy volt nem valószínűsíti, hogy újra lesz. ehhez képes most ledöbbentem, mert attól félek nekem a másodlagos volt ami ráépül alapbetegségre....és 100% az ismétlődés és azt írják súlyosbodik. ez így nagyon ijesztően hangzik:-( Bár a PCOS-en kívül (egyenlőre) más bajomról nem tudok.... Köszönöm!
2014. jan. 20. 17:28
 14/18 anonim ***** válasza:

Nekem PCO,IR,pajzsmirigy alulműködésem van és leiden heterozigota vok ez utóbbi a vérrög kialakulásának nagy kockázatát jelenti...

12. Hetig szedhettem a Merkformint..16. Heten terheltek akkor volt 8-as így megkaptam a gdm-et:(((

Dietat tartom ès 7alattiak a cukraim

Folyamatos megfigyelés alatt vok..dietetikus szerint se lesz szükség inzulinra..Hgba1c:4,7 remelem minden igy marad

Évi :)

2014. febr. 5. 23:08
 15/18 A kérdező kommentje:
szia Évi! És most hány hetes vagy? Volt már HELLp-ed vagy toxémiád korábbi terhességnél? Akkor most jól vagy, nincs magas vérnyomás, ödéma stb..? Nem mondták, hogy a Leiden mutáció miatt szúrj heparint, vagy szedj aszpirint stb? Volt ahol olvastam ezekről... Én most megyek majd trombophilia vizsgálatra és a doki majd akkor látja, de aspirint kis dózisban mindenképpen javasolni fog azt mondta....(én ugye csak tudakozódok, még nem kezdtünk bele a II. babaprojektbe...)
2014. febr. 9. 21:47
 16/18 anonim ***** válasza:

Szia :) évi vok :) ma töltöttük a 23. Hetet és első baba:)

Clexant kell szúrnom végig plusz szules utan 6 hetig...

Azonnal a Szurit kaptam gyógyszer szóba sem jött..

Szoritok nektek nagyon ;)

2014. febr. 10. 14:11
 17/18 A kérdező kommentje:
:-) Csak így tovább! Jól van, jó kezekben vagy, Nálatok biztos nem lesz bonyodalom! Azért majd írj néha egy helyzetjelentést léci:-)
2014. márc. 30. 23:24
 18/18 anonim ***** válasza:

Szia :) sajnos inzulinos lettem. 26. Hetre most vagyunk 30-31 hetesek

Évi

2014. ápr. 3. 20:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!