Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért olyan nagy szám a szülés?

Miért olyan nagy szám a szülés?

Figyelt kérdés

Mióta kissé elmerültem az internetes társadalomban a való élet mellett, azt fedeztem fel, hogy sokszor piedesztálra emelik azt a nőt, aki világra hozott egy gyereket.

Évezredek óra, nők milliói, milliárdjai megtették ezt, sikerrel.

Az orvostudomány mai állásával a siker szinte 100%os.

Egy kicsit sarkított példa: ha egy gyerek "átjut" elsőből másodikba, megdicsérjük persze. (tudom, hogy ma már nem lehet "megbukni" az első négy évben) De ugyanezt a gyereket 20 év mólva is azért dícsérni, hogy elsőből másodikba került, már kissé gáz.

(Jól van Katika, ügyesen lettél másodikos. Igaz hogy a kilencedikben, tizedikben háromszor visszatapsoltak mielőtt otthagytad a sulit, de másodikba tökéletesen átmentél!)

Félreértés ne essék, nem lenézem a szülő nőket. Én úgy látom, a szülés egy lépés. Az első lépés egy baromi hosszú úton. És a felnőtt gyermekünk a bizonyítványunk: hogy milyen embert neveltünk belőle.

Tök mindegy, hogy csak kipottyant valakiből, hogy gátat metszettek, vagy pocakot, hogy 1-2 órát vajúdott, vagy egy hetet. Szerintem nem ez a lényeg (tévedés jogát fenntartom)

Mielőtt esetleg idetalálna egy-két véranya: én is szültem. szopacs volt, fájt, 42 óra után császár, ami begyulladt, tejlázat kaptam...stb betalált engem pár finomság.

De nem érzem emiatt se többnek-se kevesebbnek magam.

2013. jún. 28. 17:15
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
Én 23 éves vagyok, 34 hetes kismama.Sajnos úgy alakult, hogy egyedül vállaltam a babát, de arra vagyok büszke, hogy egészen eddig dolgoztam és mindent elő tudtam teremteni segítség nélkül (ami persze szerencse is volt, mert van egy nagyon jó állásom). Érzelmileg is rendkívül nehéz volt segítség nélkül végigcsinálni ezeket a hónapokat, de úgy gondolom, hogy ez egy olyan teljesítmény, ami "magam előtt" nagy, és erőt meg önbizalmat ad a késsőbbiek során. Ha megszültem, akkor az elején úgyis a babával kapcsolatos teendők lesznek a legfontosabbak, de amint visszamegyek dolgozni, a karrier és az élet egyéb más kihívást jelentő dolgai is ugyanúgy fognak foglalkoztatni. Nagyon szép dolog az anyaság, főleg egy nő életében, de úgy gondolom, hogy az életnek ez "csak" egy része (ha az egyik legfontosabb is) és máshol is ugyanúgy helyt kell állnunk :) Én amúgy azt a véleményt osztom, hogy a nevelés a legfontosabb és csak egy kiegyensúlyozott felnőtt tud egyészséges szemléletű gyereket nevelni, olyan aki nyitott a világ dolgaira és a gyerek és a család mellett önmagára is fordít időt meg energiát. Lehet, sok "ősanya" le fog emiatt pontozni, de én ezt gondolom. Emiatt meg lenézni akárkit is, hát az meg intelligencia...Azzal meg sajnos nem lehet mit kezdeni..Mert ahogy a mondás tartja: "Hülyékkel vitatkozni olyan mint egy galambbal sakkozni. Tök mindegy milyen profi vagy a sakkban, a galamb felrugdalja a bábukat, odafosik a táblára, és úgy feszít ott mint aki már nyert is." :DD
2013. jún. 29. 23:19
 22/24 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy rosszul értelmeztem amit írtál, akkor bocs,

Szóval nem tudom mit takar nálad az ősanya? Aki esetleg főállású anya, vagy részmunkaidős, hogy a gyerekeivel többet legyen, az nem feltétlen kiegyensúlyozatlan. Van aki agyereknevelésben találja meg a boldogságot. Van akimdolgozik, és karriert épít és úgy neveli a gyerekét, ezek közül van aki kényszerból csinálja, van aki élvezi is.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy mindenki más, máshogy éli az életét. Az, hogy te egyedül teremtesz meg mindent a gyerekednek, az nagyon dícséretes, de ez a te sikered. Az, hogy valaki megteheti, hogy otthon legyen, és maximálisan a gyerekeire koncentráljon az meg az ő dolga, az ő döntése.

Ősanyázzák ezen a fórumon azt, aki szoptat, aki hüvelyi úton szül, aki hordozza a gyerekét. Az a szomorú, hogy ezzel pejoratív értelme van ennek a szónak, pedig ha toleránsabbak lennénk, akkor elgondolkodhatnánk rajta, hogy ezek a dolgok nem rosszak,

2013. jún. 30. 09:06
 23/24 anonim ***** válasza:
Nekem semmi "bajom" azokkal, akiknek a gyereknevelés az élete és abban teljesedik ki, nálam az ősanya típus arra értendő, akire pl a kérdés is irányult-csak azért mert más nem úgy éli az életét, vagy mert még nem is szült esetleg, lenézik őket, stb. Ha meg szültek, akkor ezek a típusok azok, akik (persze kérdezés nélkül) úton útfélen osztogatják a tanácsaikat, mert minden úgy tökéletes, ahogy ők csinálják, mindenki más meg hülye, vagy nem szereti a gyerekét eléggé stb.
2013. jún. 30. 23:07
 24/24 anonim ***** válasza:

Elgondolkodtatott a kérdésed. Jó, hogy kiírtad, rájöttem pár dologra. :)

Másfél hete vagyok túl az első szülésemen, és nagy számként éltem meg. Utána hősnek éreztem magam, másnap vert seregnek, és ez így maradt egy hétig. De csak most jöttem rá, hogy valójában mit éltem meg.

Azt hiszem, számomra a szülés olyan volt, mint egy beavatás. Éppen azért, mert annyian végigcsinálták már előttem. Nagyon jó volt azt átélni, hogy én is képes vagyok rá, fájdalomcsillapító nélkül. Tejbelövellés után nézegettem magam a tükörben. Egészen megváltoztam. Hulla sápadt vagyok, mert elég sok vért vesztettem, a hasam még nem ment vissza teljesen, és a mellem is változott. És azt éreztem a tükör előtt, hogy nő lettem. Eddig mindig lányként tekintettem magamra, annak ellenére, hogy majdnem egy éve férjnél vagyok. Most pedig, úgy érzem, nővé váltam.

Ezzel együtt járt az is, hogy elsirattam, ami korábban volt. Ahogy hazajöttünk, néhány napig nagyon rossz hangulatom volt, egész nap sírtam volna, pedig semmi okom nem volt rá. Tegnap pedig úgy keltem fel, hogy minden rendben, most már ez vagyok én. Új életem van, minden megváltozott, és nem fog visszaváltozni.

Gondolom, hogy ez az élmény csak az első szüléshez kapcsolódik majd nálam is. Most nem azt érzem, hogy nagy szám volt a szülés, hanem azt, hogy egy nagy változásnak a szimbóluma, ami fizikai és lelki fájdalommal is járt, de legalább annyi örömmel is. Hát, nekem ezért fontos.

Köszönöm, hogy feltetted a kérdést. Különben eszembe sem jutott volna ezen gondolkozni.

2013. júl. 7. 13:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!