Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért olyan nagy szám a szülés?

Miért olyan nagy szám a szülés?

Figyelt kérdés

Mióta kissé elmerültem az internetes társadalomban a való élet mellett, azt fedeztem fel, hogy sokszor piedesztálra emelik azt a nőt, aki világra hozott egy gyereket.

Évezredek óra, nők milliói, milliárdjai megtették ezt, sikerrel.

Az orvostudomány mai állásával a siker szinte 100%os.

Egy kicsit sarkított példa: ha egy gyerek "átjut" elsőből másodikba, megdicsérjük persze. (tudom, hogy ma már nem lehet "megbukni" az első négy évben) De ugyanezt a gyereket 20 év mólva is azért dícsérni, hogy elsőből másodikba került, már kissé gáz.

(Jól van Katika, ügyesen lettél másodikos. Igaz hogy a kilencedikben, tizedikben háromszor visszatapsoltak mielőtt otthagytad a sulit, de másodikba tökéletesen átmentél!)

Félreértés ne essék, nem lenézem a szülő nőket. Én úgy látom, a szülés egy lépés. Az első lépés egy baromi hosszú úton. És a felnőtt gyermekünk a bizonyítványunk: hogy milyen embert neveltünk belőle.

Tök mindegy, hogy csak kipottyant valakiből, hogy gátat metszettek, vagy pocakot, hogy 1-2 órát vajúdott, vagy egy hetet. Szerintem nem ez a lényeg (tévedés jogát fenntartom)

Mielőtt esetleg idetalálna egy-két véranya: én is szültem. szopacs volt, fájt, 42 óra után császár, ami begyulladt, tejlázat kaptam...stb betalált engem pár finomság.

De nem érzem emiatt se többnek-se kevesebbnek magam.

2013. jún. 28. 17:15
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%
Igazad van,de ez is csak ember függő mint sok minden! Van olyan aki tényleg az első lépésnek tartja az élet velejárójának,mások meg úgy gondolják hogy ők az "atyaúristen".
2013. jún. 28. 17:21
 2/24 anonim ***** válasza:
Az első szülés egy sorsfordito dolog , hiszen gyökeresen megváltozik az anya élete. Szerintem nagy dolog világra hozni egy gyereket , akárhányadik is legyen. Igen , sokan tullihegik a dolgot. Mindig az a legfontosabb az ember életében , amiben éppen benne van. Ha egy nő épp szülni fog vagy szült , számára ez a legfontosabb , később persze átalakul a fontossági sorrend és más kerül előtérbe.
2013. jún. 28. 17:26
 3/24 anonim ***** válasza:
61%

Igazából nem tudom, mint ahogy azt sem, hogy mi a célod ezzel a kérdéssel:)

Arra emlékszem, hogy az első szülés után iszonyatosan fel voltam dobva, hogy én, aki egy sz.ros fogyókúrát nem bír ki, ezt fizikailag végig tudtam csinálni. Utána hónapokig úgy éreztem, hogy a puszta akaraterőmmel helyeket tudnék megmozgatni. Felemelő érzés volt.

A második után nem volt ilyen intenzív az érzés, de még most is jó visszagondolni a szülésekre.

Én olyan szinten többnek érzem magam, hogy igenis tudom, h ezt nem mindenki tudná végigcsinálni.

És az is valami furcsa, "istent játszani" érzés, ami egyébként ahogy nagyobbak, egyre inkább elfog, hogy milyen érdekes, ezek a gyerekek nem lennének itt, ha én meg az apjuk nem találunk egymásra.

Az élet lépések sorozata, kinek ez fontos, kinek az. Nem mondom, hogy nekem a szülés volt a legfontosabb, de az biztos, hogy (nem csak a magam tevékenysége, hanem a gyerek világra jötte miatt is) egy mérföldkő volt.

Régebben azt hittem, hogy a diploma volt fontos, de így utólag azért átértékeli az ember a dolgokat:)

2013. jún. 28. 17:26
 4/24 anonim ***** válasza:
Bocs, hegyeket, nem helyeket!:)
2013. jún. 28. 17:27
 5/24 anonim ***** válasza:
88%
Márciusban szültem első babámat és nem maga a szülés miatt vagyok büszke és nem is magamra vagy a természtre, egyszerűen csak arra, hogy milyen aranyos kisfiam van és hogy a mi gyerekünk, olyan lesz amilyenre mi neveljük. A szülés pedig igenis az első lépés volt az életében, nyilván nem érne el semmit, ha nem születne meg. Nem magát a szülést tartják szerintem az itt jelen lévő anyukák hatalmas sikernek, hanem a gyereket. És ha valakinek kérdése van a szülésről, akkor aki tapasztalt hadd adja át az "élményeit". És mindenki büszke lehet aki szült, akár arra hogy napokig szenvedett, akár arra hogy fél perc alatt kint volt. És valószínűleg 100 éve is büszkék voltak, csak nem voltak ilyen fórumok, ahol megoszthatták volna. :)
2013. jún. 28. 17:28
 6/24 anonim ***** válasza:
100%

" Mindig az a legfontosabb az ember életében , amiben éppen benne van."

Ebben tökéletesen igazad van,a gond csak akkor kezdődik ha a környezetünktől/kívülállóktól elvárjuk hogy úgy kezeljenek minket mint egy királylányt! És ezt pont a szülésre értem,mert ismerek pár ilyen nőt aki azzal hogy szült akárhány gyereket azt hiszi ő az isten!

Itt van rögtön a sógornőm. Az első gyerekét várja most 20hetes,és teljesen problémamentes terhessége van. Elvárja hogy mindenki körülugrálja,egyetlen vizsgálatra nem hajlandó egyedül menni,hisztizik ha az öcsém nem tud vele menni! Ezenkívül semmit nem hajlandó csinálni,szó szerint semmit még mosogatni sem,mert ő terhes!!!

2013. jún. 28. 17:35
 7/24 anonim ***** válasza:

Ki hogy éli meg. :) Számomra az egész terhességem a mai napig, azaz az eddigi 32 hét, nagyon pozitív élmény, de önmagából adódóan végtelenül természetes is. Úgy vagyok vele, hogy nem élem meg különös teljesítményként, hogy várandós lettem, ez az élet velejárója, és a nők legtöbbje képes rá. (Sajna, vannak, akik önhibájukon kívül nem, de ez szomorú tény. Viszont nem a kérdéshez kapcsolódik. :()

Azonban az ismeretségi körünkben jó néhányan úgy beszélnek arról, hogy teherbe estek/szültek, mintha ez egy olyan dolog lenne, amire csak az adott személy lenne képes egyes egyedül. Én még nem szültem, bárhogyan is, biztos hatalmas élmény lesz (akár pozitív, akár negatív), majd nem sokára meg is tudom, de én egyelőre nem látom emberfeletti teljesítménynek. Hiszen ez a világ rendje, az állatok is szaporodnak (Az emlős állatok, mint olyanok, kivétel nélkül úgy szaporodnak mint az ember... mert emlősök lennénk mi is...) Gondolom, fáj, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, de így hozta az evolúció (vagy kinek hite szerint, Isten). Nagyon sok nő átéli, nem olyan egyedi dolog, mint az, hogy valaki egy életrevaló, becsületes, okos fiút/lányt nevel fel.

Egyet kell értenem azzal a kijelentéssel, amit anyukámtól hallottam amolyan életbölcsességként, hogy "Dugni a hülye is tud, teherbe a hülye is tud, gyerek még nem maradt bent, szóval szülni a hülye is tud, de egy embert becsülettel és gondoskodva felnevelni... az a művészet."

Szóval egyelőre osztanom kell a véleményed, kedves Kérdező, aztán ha részedről is alkalmas lesz, augusztusban, a szülés után ismét kifejtem a nézeteimet. :)

32 hkm

2013. jún. 28. 17:39
 8/24 anonim ***** válasza:
88%
Hát rám a férjem nagyon büszke, hogy szültem két gyereket, hogy elviseltem a fájdalmat, és nem hisztiztem, hanem átéltem az egészet. Én is büszke vagyok rá, hogy ott volt velem és támogatott. Ez nem egy globális dolog, mindenki a saját portáján legyen rá büszke vagy ne.
2013. jún. 28. 17:47
 9/24 A kérdező kommentje:

A célom egy vita (nem veszekedés!).

Aféle eszmecsere, véleménycsere.

Persze, hogy fontos része a születés az életünknek. Egy sorsfordító lépés. Aláírom 20 példányban. Viszont csak ezt elismerni, csak ezért másként kezelni egy embert...

Az "anyós,após" kategóriában jön föl gyakran ez a mondat: De nélküle a párod nem is létezne.

(Most ne filozofáljunk, hiszen egy meg nem született ember nem kelt hiányérzetet)

2013. jún. 28. 17:55
 10/24 anonim ***** válasza:
Igazad van, ezert nem kell senkit vállon veregetni, mindenkinek a saját magánügye. Egy pici része a gyerekválallással kapcsolatos dolgoknak. Én úgy vagyok vele, hogy van két gyerekem, megköszönöm, ha segít valaki, de nem várom el, még a nagyszülőktől sem! Nem sajnáltatom magam, és nem méltatom magam, mert ez az én döntésem volt, ami ráadásul egy hétköznapi dolog, hiszen ebben a pillanatban is mittudom én hány nő szüli meg a gyerekét. Viszont az én kis világomban ez egy nagy dolog! És majd nagy dolog lesz, amikor a gyerekem szobatiszta lesz, amikor jó jegyet hoz az iskolából, amikor neki is gyerekei születnek, de ezért tényleg nem jár vállon veregetés, mert az a szülő dolga, hogy támogassa a gyerekét egész életében. Es most így a végére már egész egyszerű dolognak tűnik egy szülés..:)
2013. jún. 28. 18:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!