Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » EDA-val való szülésről milyen...

EDA-val való szülésről milyen tapasztalataitok vannak?

Figyelt kérdés

Pár hetem van vissza a szülésig, és egyre jobban úgy érzem, szeretném igénybe venni. Mert eddig rettegtem a szüléstől, de mióta felmerült, hogy kérhetem, ha kell, azóta sokkal nyugodtabb vagyok.

Elmesélnétek, hogy milyen volt vele szülni?

2013. jún. 24. 12:09
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
64%

Nem szültem EDA-val, csak azt tudom leírni, én miért gondolnám át ezt a dolgot a helyedben. Meg leszek kövezve érte, de amit leírok, tény, aztán persze mindenki saját belátása szerint cselekszik.

A szülési fájdalom legjobb csillapítója az anya szervezetében termelődő endorfin. Ebből a fájdalomcsillapítóból a baba is kap, hiszen az anyai keringésből a hormonok bejutnak az ő szervezetébe. Vagyis a baba, aki ugyanúgy végigszenvedi a saját születését, kap az endorfinból, amitől számára is könnyebbé válik. Amennyiben azonban az anya EDA-t kap, az endorfin nem termelődik a szervezetében, így a babácska sem részesülhet belőle. Én soha nem tenném a gyerekemmel, hogy csak ő szenvedjen, nekem meg hurrá de könnyű. Szegény kicsi úgyse tud szólni, neki mindenképp meg kell születnie, anya meg nem segít neki.... Ráadásul EDA mellett nem tudsz szabadon mozogni, amivel megint csak a kisbaba dolgát nehezíted, tény ugyanis, hogy az anya szabad mozgása segíti a kisbaba könnyebb előrejutását.

2013. jún. 24. 12:15
 2/39 anonim ***** válasza:
52%
Ha kérhetsz és első szülés,kérjél! Minek szenvedni,ha lehet másképp is? Én tuti kértem volna az elsőnél,mert így egy borzalmas élmény maradt, úgy meg jó is lehetett volna.
2013. jún. 24. 12:20
 3/39 anonim ***** válasza:
73%

Én EDA-val szültem. Elmondom, nálam, hogy volt. Én 6 óra után kértem miután 5 perces fájásaim voltak végig. Lehet, hogy így is ki lehet bírni, én nem lettem volna képes rá, arról nem is beszélve, hogy mennyi erőm lett volna kinyomni a babát. Utána még 6 órát tartott, tehát el lehet képzelni.

Végig ágyhoz voltam kötve, mert a magzatvíz nagyon korán elfojt, így antibiotikumot kaptam, tehát semmivel sem tudtam enyhíteni a fájdalmat.

A kitolási szakaszra igazából a fájdalomcsillapító hatása elmúlt, ezért az simán lezajlott.

Szóval én nem bírtam volna nélküle és örültem, hogy volt ilyen lehetőség.

2013. jún. 24. 12:22
 4/39 anonim ***** válasza:
67%
Az EDA szuper,én kaptam és nem bánom :D
2013. jún. 24. 12:28
 5/39 anonim ***** válasza:
65%

Én is EDA-val szültem,és áldom érte az istent.Nagyszerű szer.Én szinte alig éreztem valami fájdalmat.A kitolásnál is hatott,így csak feszítést éreztem,de fájdalmat nem.Nekem is első baba volt,így hogy szép emlék maradt még vagy 2 szer biztos szülnék :D

Ha van rá módod,mindenképp kérj,hidd el sokkal jobban elviselhető a fájdalom.

2013. jún. 24. 12:28
 6/39 anonim ***** válasza:
76%
Én EÜ-s vagyok, de nincs az a pénz, amiért kérném... Persze, nagyon jól hangzik, hogy lezsibbaszt, és elmúlik a fájdalom (már ha jó helyre adják, mert sokaknak félreszúrják, abból lesz az irdatlan hátfájás még hónapokkal a szülés után is...), azonban nem lehet vele mozogni, ami segítené rövidíteni a folyamatot, és nagyon sokszor előfordul mellékhatásként, hogy leesik miatta a baba szívfrekvenciája (ebből szoktak lenni az SOS császárok). Összegezve, nekem nem éri meg...
2013. jún. 24. 12:39
 7/39 A kérdező kommentje:
köszönöm az eddigi válaszokat. első, érdekes, amit írsz, próbáltam azóta utána nézni, de nem találok erről infot. ez egy bizonyított tény?
2013. jún. 24. 12:40
 8/39 anonim ***** válasza:
70%

Én úgy voltam vele, hogy amúgy sem kértem volna. De a szülőszobán azért már megfordult a fejemben, hogy esetleg kéne, mire már nagyon elviselhetetlen volt a dolog. De akkor már nem kötnek be fájdalomcsillapítót, ugyanis ez közvetlenül a kitolás előtt volt.

Szerintem a legjobb, ha valaki megbeszéli az orvosával, hogy lehet, hogy igényt fog rá tartani, de ott, helyben eldönteni a legjobb, hogy kell-e vagy nem. Én nem vagyok EDA párti, igaz, nem szenvedtem 8 órákat.

2013. jún. 24. 12:43
 9/39 A kérdező kommentje:
én is így vagyok ezzel. nem biztos, hogy kérni fogom, de kitöltöttem hozzá a kórházban a megfelelő papírokat, és a kezelőorvosommal is kitöltettem, ha szeretném igénybe venni, akkor van rá lehetőségem. engem ez a tudat valamiért megnyugtat. sokkal bátrabban vágok neki így. nem akarok 20 órákat vajúdni oxitocinnal, és társai. nagyon félek tőle. az is lehet aztán, hogy könnyű szülésem lesz, és simán elviselem a fájdalmat. de sajnos nagyon sok rémtörténetet olvasgattam, amiből viszont elég jó menekülésnek tűnik az érzéstelenítés.
2013. jún. 24. 12:47
 10/39 A kérdező kommentje:
én nem Magyarországon élek, és kikérdeztem a szülésznőt a dologról. azt mondta, sétálhatok vele nyugodtan, ez nem olyan fajta, amivel nem. és azt mondta, kb 500 esetből 1x fordul kb elő, hogy fejfájás alakul ki, ami pár napig tart. azt mondta, más mellékhatás még soha nem fordult elő, pedig évente 3500 szülés van a klinikájukon, ebből kb 70% ezzel a módszerrel történik. tehát attól, hogy elrontják nem félek. igazából az itt nem igazán van benne a pakliban.
2013. jún. 24. 12:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!