Kismamák, mért féltek ennyire a szüléstől?
Lehet kicsit- nagyon- provokatív a kérdés, de komolyan érdekelne. Minden második nap olvasni olyan kérdést, hogy "választhatom-e a császárt". Elmondanám, hogy normál esetben semmivel sem kisebb a kockázata, mint a természetes szülésnek (sem a babára, sem anyára nézve). Mellesleg sokkal tovább tart felépülni, általában nehezebb a szoptatás, fájdalmasabb a gyógyulás.
Természetesen egész más, ha indokolt (harántfekvés, magas vérnyomás, bármilyen betegség stb). De normál esetben miért??? Semmivel nem jobb a babának, mint ahogy sokan érvelnek mellette. (ugyanúgy felléphet oxigénhiány; amikor a 3. gyerekem szültem, a kórteremben az egyik anyuka babáját megvágták :O)
Ez nem kitaláció, pár tény:
Kockázatok és komplikációk az anyára nézve:
A következő veszélyek bármilyen hasi műtéttel kapcsolatban érvényesek.
Fertőzés: A fertőzés megtörténhet a hasi vágáson, a méhben vagy más medencetáji szervekben.
Vérzés, vérveszteség: Egy császármetszés során az anyuka több vért veszít, mint egy hagyományos szülésnél. Ez anémiához (vérveszteséghez) vagy vérátömlesztéshez vezethet (100-nól 1-6 nőnek lesz szüksége vérátömlesztésre).
Szervek sérülése: Belső szervek lehetséges sérülése (Például: hólyag, belek) (minden 100 esetből kétszer fordul elő).
Letapadás: Kialakulhatnak hegszövetek a medencetájékon, amelyek elzáródást és fájdalmat okozhatnak. Ez olyan jövőbeli terhességi komplikációkhoz is vezethet, mint a placenta previa vagy a méhlepény leválás.
Meghosszabbított kórházban tartózkodás: Egy császármetszés után, általában a szülés után 3-5 napig tartanak a kórházban, ha nem léptek fel komplikációk.
Hosszabb gyógyulási idő: A felépüléshez szükséges idő néhány héttől pár hónapig terjed egy császármetszés után, mely hatással lehet a babáddal való kapcsolatodra (14-ből 1 nő tapasztal fájdalmat a metszés mentén, 6 vagy több hónappal a műtét után).
Gyógyszerek által kiváltott reakciók: A tested negatívan reagálhat az érzéstelenítőre vagy a műtét után bevett gyógyszerekre.
További műtétek veszélye: Például: méheltávolítás, hólyag műtét vagy egy újabb császármetszés
Gyermekágyi halálozás: A császármetszések esetében magasabb a gyermekágyi halálozások aránya, mint a hagyományos szüléseknél.
Érzelmi reakciók: A császározott nők negatív élményként élhetik meg a szülést és gondok adódhatnak az anya és a baba közti kapcsolatban.
Kockázatok és komplikációk a babára nézve:
Koraszülés: Ha a fogamzási dátumot rosszul számolták ki, a császármetszéssel világra segített baba még fejletlen lehet és alacsony súllyal születhet.
Légzési problémák: A császármetszéssel világra jött babáknál gyakrabban fordulnak elő légzési és légzőszervi problémák. Néhány kutatás eredményei szerint gyakrabban van szükség segítségre a császármetszések során, mint hüvelyi szülésnél.
Alacsony APGAR értékek: Alacsony APGAR értékeket eredményezhet az érzéstelenítő, a szülés előtti magzati problémák és a szülés közbeni stimuláció hiánya (a hüvelyi szülés természetes stimulációt biztosít a baba számára a szülőcsatornában).
Magzati sérülés: Nagyon ritkán előfordul, hogy a babát megkarcolják vagy megvágják a metszés közben (100 esetből 1-2-szer fordul elő ilyen).
Akkor miről beszélünk?? (Sajnálom, hogy ilyen hosszú lett, de tényeket is írni szerettem volna)
én azért félek, mert jól beparáztattak a kedves jóakaró rokonok
hirtelen mindenki a másik nehéz, majdnem túlélhetetlen szüléséről kezdett mesélni, ki hogy üvöltözött, mennyi vér fröcsögött, meddig repedt fel, milyen kötényhasa lett, kinek kellett kivezetni ezt-azt, vagy kinek lett félökölnyi aranyere
amíg én olvasgattam utána, addig nem féltem, de most igen
a legjobban attól rettegek hogy túl nagy feje lesz és kiszakadok, meg ilyen méhelőesésem lesz
a császártól is ugyanúgy félek mint a simától, szóval teljesen mindegy :(
Sziasztok!
Elöször is,1 hete kedden szültem....
Harmadik baba,az első kettő spontán szülés volt.
Rettegtem a szüléstől,vajúdástól.Befektettek tulhordás miatt,de a megfigyelésen kivül semmit nem csináltak:S
Aztán kétszer próbálták inditani,semmi reakció:(
Igy mentek a napok,volt hogy bőgtem,hogy csináljanak már valamit,de mivel rettegtem,arra gondoltam,jobb lenne a császár:S
2 éve volt egy conisatio-s műtétem,minden orvosnak elmondtam,hogy nem baj-e,meg tudom-e szülni igy is.
Perzse mindenki azt mondta,miért ne????
Az osztályon már az összes orvos turkált bennem,sztem még más városból is jöttek,hogy megvizsgáljanak,annyian voltak....A méhszájam olyan fennt volt hogy alig érték el,mellesleg kemény és teljesen zárt volt...
Magzatvizet se tudtak nézni ez miatt...
Teltek a napok,lelkileg egyre nehezebben viseltem,közben végig hallgattam millió szülést,hol csendesen,hol üvöltösen,na ez is megviselt,hogy már 1 hete bennt vagyok,jövöképem semmi,hogy mégis mikor bujik elő a babám:)
Aztán 11 nap tulhordás után megcsászároztak,a magyarázat az volt,hogy ilyen beteg méhszájjal esélytelen a spontán szülés.
Reggel fél 6.-tól szülőszobán voltam és csak délután 2-kor mütöttek....
Könyörögtem a jó istenhez hogy operáljanak meg,megadta....
Hát senkinek nem kivánom azt a napot és ami utána a lábadozással járt a mai napig:S
Ugyhogy ha valaki megkérdezné,meg is kérdezték páran,hogy mivel szültem mindkét féleképpen,melyik a jobb,hát milliószor a spontán szülés mint ez:S
De izlések és pofonok,mindenki másképp éli meg és másképp lábadozik:S
De sosem gondoltam volna hogy egy császár ennyire nagy műtétnek számit!
Nekem ez a véleményem sajnos!
Amúgy az is elgondolkodtató, hogy ha esély van rá, hogy császározni kell, akkor miért kell erőltetni a természetest?
Mi a jobb szerintetek a babának és anyának? Ha felkészülten, egy a kórháznak, a személyzetnek, a baba fejlettségének megfelelő időpontban előre eltervezetten befekszik anyuka a műtétre, vagy jézus-úristen-mégse-megy-szaladjanak-gyorsan-sürgősségi-császármetszést-kell-végezni-jaj-csak-sikerüljön-időben!!!?
Lehet, hogy a megszülesztés félelmetesnek hangzik, de ahol én fogok szülni ott a természtesség is.
1) orvos csak vészhelyzetben lát, ami oké, ha nincs baj, de ha épp másik kismama is vészhelyzetben lesz, akkor nekem lőttek, mert a doki, nem tud ketté szakadni.
ILletve, ha a szülésznő nem veszi észre időben, hogy gáz van, vagy úgy ítéli meg, hogy á... még beleférünk a természtesbe, akkor szintén... vagy, ami még rosszabb a per pillanat egészséges gyerekemnek.
2) gátvédelem nincs, csak gátszakadás... mert, hát az természtes, így járt a kismama, aztán szenvedjen évekig
3) ha faros, ha nagy a súlya akkor is természetes úton kell szülni. Max a 12 óra múltán, ha még mindig kínlódik mindenki, talán csinálnak egy uh-t és talán császároznak
4) valaki említette a 80%-ot... sajnos én a fennmaradó 20-at látom, ami számomra magas
nem hinném, hogy két tábor valaha is megfogja győzni egymást. Kockázat van a szülésben, akár így, akár úgy és szerintem nagyjából ugyanakkora. A kérdés továbbra is inkább az, hogy kinek melyik kockázatot vállalja be inkább.
Plusz az is elgondolkodtató, hogy ismerősök közül 10-ből 8, aki hüvelyi úton szült határozottan állítja, még évek múltán is, hogy vagy soha többet nem vállal be ilyet, vagy max császárral a következő gyereket.
Lehet, hogy én mozgok rossz környezetben... mindenesetre nekem választási lehetőségem nincs. Max végig rettegem az egészet, hogy a gyerekem épen és egészségesen szülessen meg és én se menjek tönkre évekre vagy annyira, hogy csak plasztikával lehessen helyre hozni... amit amúgy itt nem támogat az állam úgy, mint otthon. Mert hát az sem természetes... ugyebár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!