Miért van az, hogy a szülések 99%-a szörnyű?
Képzeld el, hogy egy görögdinnye nagyságú kamion próbál kitolatni belőled, behúzott kézifékkel. Nagyjából ezzel lehet körülírni, de egy férfi, vagy egy - még nem szült nő- számára elképzelhetetlen a fájdalom szintje.
Ráadásul az is probléma, hogy az esetek nagy részében a nőt csak egy tárgyként kezelik, nem tudja, hogy mi folyik körülötte, és mit miért csinálnak vele (ha egy kicsit nyuszibb, és nem elég erőszakos, hogy kérdezzen.) Ilyen körülmények közt valóban horrorrá válhat a szülés. Az én legjobban megmaradt emlékem az elsőről az, hogy már a tolófájások közepén, 10 perccel a babám megszületése előtt, le kellett kászálódnom az ágyról, és megkeresnem a dokit, mert eltűnt. És mindenki más is. Ha nem ismertem volna fel az addig olvasottak alapján, hogy az már a kitolás szakasza, egyedül szültem volna, az egyik legnagyobb Bp- i kórház kellős közepén. (Betoltak ugyanis egy egyágyas szobába, mert úgy gondolták, csak órákkal későbbre várható a szülés.)
Egyébként, éppen nemrégiben végeztek egy kísérletet, egy önként jelentkező férfi nőgyógyászon. Úgy stimulálták a megfelelő agyi területeit, hogy szülési fájdalmakhoz hasonlót éljen át, pont úgy, mint egy vajúdó nő. Fokozatosan emelték a fájdalom szintjét. A doki 2 óra után feladta. És közölte, hogy most már egészen máshogy fog hozzáállni a szülő nők gyötrelmeihez, mert eddig kicsit lekezelően bánt velük. Sokkal, de sokkal nagyobb kínt élt át, mint valaha gondolta volna.
Már kettőn túl vagyok és nagyon pozitív élményként maradt meg. Nagyon gyorsan jöttek mind a ketten, pedig óriás babyk voltak. Nem vajúdtam órákig, dokim szuper volt, semmi komplikációm nem volt. DE az összes szült barátnőmet lecsesztem, hogy miért nem mondták el, hogy ez ennyire fáj. A válasz:
- most, hogy már túl vagy rajta, tudod, hogy semmihez sem hasonlítható. Így utólag te tudod bármihez is mérni? Tudod bármivel is érzékeltetni?"
- Nem.
Igaza volt, csak az tudja, milyen "brutális", aki átélte. Attól mert hallasz róla, olvasol róla, megnézel egy csomó videót,(én is így tettem) még ugyan olyan sokként fog érni. És másodjára is, csak akkor már tudod, hogy mire számíts a kitolásnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!