Szülés lekamerázása, mi a véleményetek?
Párom szeretné lekamerázni a szülésünket. Hát elsőre égnek állt a hajam, hogy a legnehezebb pillanatban inkább bíztatásra és nyugtatásra lenne szükségem, mint egy kamerára az arcomba.
De párom érvei szerint utána eldönthetjük, hogyan vágjuk meg és mit tartunk meg belőle (hobbim a videóvágás, egész jó kis filmeket tudok összeállítani) és a babánk első pillanatainál nincs értékesebb videó.
De akkor is! Mi lesz, ha üvöltök/hörgök/nyöszörgök majd mint a veszett sakál? Vagy véletlenül jön egy kis szellentés, esetleg széklet? Vagy egyéb ciki dolgot fogok csinálni ami ott a pillanat hevében még elmegy, de utólag...
Oké ezeket mind ki lehet vágni, de valahol akkor is gátlásokat fog a kamera okozni és nem segíteni az ellazulásban és koncentrálásban.
Elsősorban olyanok véleményére lennék kíváncsi, akik bevállalták a videózást, hogyan élték meg, mennyire "gátolt" a kamera, milyen érzés volt visszanézni, megérte-e nekik.
Köszönöm szépen
22hkm
Gyerekként nem lennék feldobva, ha anyám előállna egy videóval, amin épp megszül engem.
Szülő nőként nem lennék feldobva, ha én szenvedek, minden bajom van, a férjemnek meg nem az lenne a legfőbb problémája, hogy hogyan tudna rajtam segíteni, hanem az, hogy milyen szögből vegye fel a pillanatot, ahogyan a szétrepedt, véres vaginámból előbújik a gyerekünk.
Szia! Szerintem azért nem olyan borzasztó ötlet a videózás. Azt is fellehet úgy venni, hogy nem a véres vaginát, meg a fájdalomtól eltorzult arcot vegye. Ja és időnként ki is lehet kapcsolni. Egyébként meg nem biztos, hogy téged akkor és ott zavarna, mert mással leszel elfoglalva. Legalábbis én magamból indulok ki. Bár engem nem fotóztak, nem videóztak, de mire kibújt volna a kisfiam egy csapat orvos tanonc, vagy kicsodák sereglettek körém és az sem igazán érdekelt abban a pillanatban. Előtte meg úgy gondolom, hogy hősiesen viseltem a dolgoz... :) Szóval ezt neked kell eldönteni. Én azért lehet vissza nézném, ha lenne ilyen felvételem. Mert hiába éli meg az ember, azért nem úgy emlékszik vissza rá. Vagyis nekem olyan álomszerűnek tűnik vissza gondolva. Pedig nem kaptam semmi fájdalomcs.-t, kéj gázt vagy ilyesmit.
Boldog babavárást és "könnyű" szülést nektek!!!
Látom, minden olyan válasz le lett pontozva, amelyik arról szól, hogy rendben van a kamerázás, de azért írok én is.
A férjem az egész szülést premier planban kamerázta onnantól szinte folyamatosan, hogy elkezdtük a kitolást. Ez engem abban a helyzetben kicsit sem zavart, így utólag pedig hálás vagyok neki, hogy megörökítette ezt a számomra csodálatos, megismételhetetlen eseményt. A mai napig (21 hónapos a babánk) sokszor újranézem és nem tudok betelni a pillanattal, amikor egyszer csak ott volt a babánk ... És erről a pillanatról, erről a csodáról biztosan "lemaradtam" volna, ha nincs a videofelvétel!
13-as vagyok.
Még annyit, hogy szerintem semmi borzasztó nincs az egészben, pedig volt gátmetszésem is, viszont nem ordibáltam, EDA-val szültem. És az tényleg egy csoda, hogy egyszer csak ott van egy baba, azt látni kell :-)
Én most a harmadik szülést szerettem volna felvenni kamerával. Meg is beszéltük a férjemmel. Engem az érdekelt, hogyan jön ki a baba. Más szülésvideókon ezt láttam már, de engem konkrétan az érdekelt, hogy belőlem hogyan fér ki. Nem akartam a vajúdást, meg semmit, hanem csak azt a fél percet, amíg kibújik a babám, meg utána, amíg felsír.
Na ez meg is lett volna, a férjem odatartotta a kamerát, csak éppen elfelejtette bekapcsolni :S
Többet nem szülök, úgyhogy sose tudom meg, hogyan jön ki belőlem a baba...
Előző vagyok.
A kamera nem gátol, ha tolófájásaid vannak és mindjárt kibújik a babád, pont a kamera nem fog érdekelni, hanem csak magad és a babád.
Szerintem vállald be, nagy élmény lesz.
Az orvostanhallgatók más eset. Ők a dolgukat végzik, tanulnak. Különben is idegenek, talán sose látod többet őket és valószínűleg már most több szülést láttak, mint maga a szülő nő.
Nem a felvétellel van nekem bajom, hanem azzal, h az apuka valami mütyürön babrál és állítgat ahelyett, h megélné azt a pillanatot, amikor család leszünk és bevésné az agyába.
Nekem ez olyan, mint a turista, aki mindent fotóz, de semmit se lát a nyaralásból.
A fő érv a videózás mellett tényleg az, amikor feltartják a babát, ahogy először felsír, az anya mellkasára teszik. Ez egy olyan pillanat, amit később az idő elhomályosít, ezért jobb megörökíteni, így újra meg újra át lehet élni az anyává válás pillanatát, amit abban a pillanatban talán fel sem fogok.
Természetesen nem kell sem a véres vaginát, sem a gátmetszést, sem pedig ahogyan vákumozzák esetleg a babát stb felvenni, lehet azt mondjuk az anya válla felől venni és akkor csak az látszik, ahogy feltartják az újszülöttet.
És a kamerát le is lehet tenni, így akkor az apa is tud teljes figyelmével a szülésre koncentrálni.
És persze ha a végén megvágva, szép aláfestő zenével, hangulatos lassításokkal még mindig nem tetszik amit látok, akkor még mindig ki tudom dobni.
Tehát ezek a mellette szóló érveim.
Ha jól láttam, csak egy hozzászóló vállalta be a kamerázást, esetleg van még valaki, aki utólagosan el tudja mondani, megérte-e neki?
Nekem az a véleményem, hogy fotókból is lehet gyönyörű emlékeket készíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!