Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Otthonszülés -párti anyukák,...

Otthonszülés -párti anyukák, válaszolnátok?

Figyelt kérdés

Egy kérdsről jutott eszembe. Mondjuk tegyük fel van egy egészséges terhesség, de a baba nem fordul be, akkor is be lehetne vállalni elméletileg (gyakorlatilag) egy faros szülést otthon?

Illetve tegyük fel, az utolsó napokban visszafordul fejfekvésből, ( ez nem érezhető általában egy laikus kismamának), ilyenkor is vállalható az otthonszülés?

Természetesen mki válaszolhat, de elsősorban "hozzáértők" véleménye érdekelne!

2012. okt. 13. 15:02
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
olvass utana pubmed.com
2012. okt. 15. 19:26
 32/39 anonim ***** válasza:

30-as, a statisztikákban mindkét oldalon csak a problémamentes terhességeket vizsgálják, különben torzítana az eredmény! Szóval nem fals az összehasonlítás.

Kérdező, hatalmas szerencséd volt, bár minden kórházban ilyen lenne (bár én a félig ülve szülést is elkerülném, ha az anyuka úgy érzi). De sajnos a kórházak többségében nem ilyen, mi is gőzerővel keressük, hogy hol lehet teljesen háborítatlan, de a vidékiek megvannak lőve, nagyon kevés itt a normális kórház :(

2012. okt. 15. 20:30
 33/39 anonim ***** válasza:
81%

Nem értem, hogy megint ebbe a 'ki kit akar meggyőzni' kérdésbe fulladt az egész. Soha nem mondanám senkinek, hogy szüljön otthon, ha ő nem akar! Ti pedig folyamatosan bizonygatjátok, hogy 'jó mindenki szüljön otthon, de aki otthon szül, az felelőtlen, veszélyeztet stb.' .

A kérdező azt kérdezte, hogy mi van olyankor, ha pl. váratlanul farkevéses lesz a gyerek. Leírtam, hogy van ez szabályozva, pontosan mit tesz a bába ilyen esetben, ma Magyarországon, 2012-ben, ahol törvényileg szabályozott, tehát LEGÁLIS AZ OTTHONSZÜLÉS. Senkit sem érdekelt. A linkek, amiket beraktam, nemzetközi kutatások eredményei, nem humbukok, de csak azért tettem oda, hogy látszódjon, hogy valójában nincs annyi "azonnali" eset, mint ahogy képzelitek. Természetesen a kórházak eseteiből ilyenkor kiveszik az előre láthatóan patológiásokat, mert akkor nem lenne tudományosan összehasonlítható a két adat.

Arra sem reagált senki, hogy mi van akkor, ha a kórházban is min. egy óra mire lesz műtő?? Mert ugye azt nem gondolja senki, hogy hétvégén, ünnepnap, éjszaka ugyanannyi személyzet van... Lehet, hogy az aneszteziológus éppen egy sürgős műtétet végez egy karambolos eseten, vagy másik kismamát császároznak stb... Ezt kellene megérteni, hogy a KÓRHÁZBAN SINCS MINDIG ott AZONNAL a segítség. És ez azért van így, mert a szülés során fellépő komplikációk nagy része nem is igényel azonnali, egy percen belüli beavatkozást.

Tehát, ha mondjuk otthonszülésnél van valami,akkor a bába felhívja a kórházat, bemegyünk autóval, 10-20 perc alatt fel tudnak készülni a fogadásunkra, aztán pedig egyszerűen megoldják ha van valami. Erre van a kórház, a patológiás esetek megoldására. És ezért jó, hogy van kórhát, hogy az ilyen eseteket el tudják látni. És mivel a bába immár hivatalosan van velem, az orvos megbeszélheti vele a szülés menetét odáig, megtekintheti a szülés dokumentációját, így a lehető legjobban tud mérlegelni és segíteni, ha szükséges.

De ha nem szükséges nem mennék kórházba, az előző hozzászólásokban említett baba és mamakínzások miatt, azért mert elveszik a gyereket, a tudtom nélkül adnak neki tápszert, akadályozva ezzel a szoptatást, mert olyan fertőzéseket kaphatunk el mindketten, amiből hetek alatt gyógyulunk ki. (gomba, herpesz, ótvar) Én nem gondolom azt, hogy bárki jobban képes vigyázni a babámra, mint én magam vagy a férjem. Egy fészbukozó éjszakai csecsemős soha nem fog úgy figyelni a babámra, mint én vagy a férjem. És aki ezt választja, az pedig tegye, mert ez őt megnyugtatja, és ez neki jó. De azzal, hogy legális az otthonszülés, egyre több anyukának lesz igénye a háborítatlan szülésre kórházban is, ami pedig elősegíti, hogy idővel talán a vidéki intézményekben is változzon valami. Mert eljön az az idő, amikor lesz pár olyan kórház, ahol lehet normálisan szülni és meredeken elkezdenek majd csökkenni a születésszámok azokban az intézményekben, ahol gyakorlat a szülőnő megalázása és emberi jogainak semmibe vétele.

2012. okt. 16. 12:26
 34/39 anonim ***** válasza:
45%

Utolsó! Azért az érdekes, hogy ha bemegyek szülni, egy órát kell várnom- olyat azért még nem hallottam, hogy a recepción szült meg valaki - ha viszont otthonszülésről megyek be, rögtön fogadnak.

Aláírom, hogy vannak problémák sok kórházban, sok orvossal, nővérrel, csecsemőssel. De nem mindenhol van így. Persze, ha pont kifogod, akkor nem érdekel, hogy máshol milyen normálisan bánnak másokkal. Én két kórházban szültem, mindkettővel kapcsolatban pozitív véleményem van. De hozzáteszem még egyszer, tudom, hogy van másik oldala is.

2012. okt. 16. 12:51
 35/39 anonim ***** válasza:
67%

Igen, de ha valaki bemegy mondjuk 5-10 perces fájásokkal, akkor úgy gondolhatják, hogy ő tud várni, míg egy komplikáció esetén a bába előre telefonál, hogy jövünk, így addig tudnak készülni a fogadásra. Ha esetleg úgy ítélik meg, hogy az otthonról jövő szülőnő még komplikációval is várhat, akkor bizonyára várni fog.

De hidd el, ha te mondjuk egy rohamszüléssel a kitolási szakban érsz a kórházba, akkor nem fognak a recepción várakoztatni...

2012. okt. 16. 13:46
 36/39 A kérdező kommentje:

"Arra sem reagált senki, hogy mi van akkor, ha a kórházban is min. egy óra mire lesz műtő?? "

Bocsánat. 1. Legtöbb helyen nem kezdenek el minden kismamát császározni, csak ha nagyon indokolt. Feltorlódhat extrém esetben 2-3 császár, de akkor van máshol műtő. Anesztes pedig TÖBB is van egy kórházban, sőt, dokinak is lehet anesztes vizsgája.

"Tehát, ha mondjuk otthonszülésnél van valami,akkor a bába felhívja a kórházat, bemegyünk autóval, 10-20 perc alatt fel tudnak készülni...."

Ja, csakhogy ez a gyakorlatban úgy működik, h nincs kommunikáció a bába meg a kórház között, mivel a bába bába, dúla , ez nem a "másodállása".

Én olyan esetről még nem hallottam/olvastam, h otthonszülésnek indult, kórház lett belőle ITT MO-on.

..... Vagy én tudom rosszul?

2012. okt. 16. 17:30
 37/39 anonim ***** válasza:

Nem tudom de szerintem itt ratapintottal a lenyegre.Nincs eggyutmukodes a korhaz es a hazi szuleszno kozott ezert nem megy az otthonszules magyarorszagon.Ezat kene megvaltoztatni.

Itt ha beszolunk a korhazba akkor van 10 percen belul muto stab es az autobol a mutobe gurul a kismama minden gond nelkul a doki atveszi a kismamat a muto fele menet elmagyarazzuk a helyzetet a mutoben az orvos meg egyszer megvizsgalja a kismamat es mar mehet is a csaszar Mint szuleszno ott maradunk a csaszar alatt es a mutet utan gratulalunk majd masnap latogatjuk a kismamat 48 ora utan pedig otthon latogatjuk 2 napnta es egy gyerekagyas nover latja el a csaladot otthon napi 6-8 oraban.

Ha az egyik korhazban nincs mutokapacitas pl eppen surgos eletmento mutet folyik akkor van reserv stab aki 10 percen belul a piros kodnal ugyancsak a mutoben all Ha a nodoki foglalt piros kodnal van helyettese ha minden szakad akkor ott a masik korhaz aki fogad MEG SOHA nem volt olyan piros koddal nem eltt volna hely vagy szemelyzet. Szerencsere a logistika ebben az orszagban kivallo es az egyutmukodes orvos es szuleszno kozott akar korhazi szuleszno akar otthoni kivallo es jol leirt protocol szerint mukodik.

2012. okt. 16. 17:54
 38/39 anonim ***** válasza:
0%

Talán mert nincs pénz? Nincs hely? Nincs elég orvos?

Azért azt bírom, hogy vki otthon akar szülni, háborítatlanul, de azért azt elvárná, hogy az ajtó előtt álljon egy mentő, a kórházban meg egy egész team, aki csak arra vár, hogy ha vmi baj van, akkor műtsék.....

2012. okt. 16. 17:57
 39/39 anonim ***** válasza:
100%

Mert nincs akarat nincs kulturaja a dolognak ES igen is a korhaz dolga kotelessege az varjon mindenkire akar otthon akar a korhazban szul ha bajba kerul segitysen hiszen erre eskudtunk fel!!!Erre talaltak ki a korhazat a BETEGEKNEK nem az egeszseges kismamaknak.

Persze mondhatom miert aljon egy egesz muto keszen ha egy reszeg barom szetveri a masik reszeget? Ugyanugy a balasetisek is non stop keszenletben vannak es a sebeszetiek is mert barmikor valakinek otthon szetrepedhet az anorizmaja megallhat a szive leeeshet a tetorol stb Oket sem fektetjuk be a korhazban hiszen egeszsegesek.

Egy terhesseg egy masallapot egy termeszetes allapot nem betegseg nem kezelni ke3ll a kismamakat A szules egy termeszetes folyamat nem valami nagy veszelyes dolog tele betegseggel es komplikacioval. Akkor kell a korhaz az orvos ha a komplikacio lep fel.Minthogy akkor kell a muto ha valaki mar leesett nem amikor felmaszik .

Ha ez a terhesseg es szules alapelve megvaltozik a nezet a kultura akkor lehet majd otthon szulni Morszagon is. De ez meg 50 ev...

2012. okt. 16. 18:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!