Otthonszülés -párti anyukák, válaszolnátok?
Egy kérdsről jutott eszembe. Mondjuk tegyük fel van egy egészséges terhesség, de a baba nem fordul be, akkor is be lehetne vállalni elméletileg (gyakorlatilag) egy faros szülést otthon?
Illetve tegyük fel, az utolsó napokban visszafordul fejfekvésből, ( ez nem érezhető általában egy laikus kismamának), ilyenkor is vállalható az otthonszülés?
Természetesen mki válaszolhat, de elsősorban "hozzáértők" véleménye érdekelne!
Ne haragudjatok, de eddig érdemi választ nem kaptam. Hadd írjak le valamit. A világon szinte az összes vallás, pénzügyi szervezet, bármilyen támogató csoport egy alappilléren nyugszik: a meggyőzésen. Elnézést , minden jehova tanujától, hogy épp őket emelem ki, de engem egyszer úgy próbált meggyőzni vki, hogy ne gyakoroljam a bűnös vallásomat, h "a pápa unokaöccse is áttért , mert rájött h a katolikus vallás milyen rossz". Namármost ha ő áttért, mert ott volt a "kondér közelében", nehogymár ne legyen igaza!?:) Ugye értjük a hasonlatot?:) "Orvosi egyetemeken telebeszélik a hallgatók fejét."-ről jutott ez eszembe meg sok másról. SENKI nem beszéli tele a fejüket. A normál rutin terhesgondozást, szüléslevezetést tanulják, és ha akarnak specilizálódhatnak. Persze, h merre, mert h nincs itthonszülés törvényesítve, de azt megtanulhatják, h a kismamával EGYÜTT is lehet müködni, nemcsak a "jófajta" nőgyógyászhumort "megcsillantani".
Na mindegy, elnézést ha hosszú voltam, rég bennem van ez. Senkit nem akarok ezzel megbántani, csak leírtam.
Én csak azt nem értem, hogy te mi akartál itt. Kitől kérdezted, hogy vállalható e a szülés? A mezei embertől? Bábától? Orvostól? Kitől? Itt egy fórumon.
Kinek kellene válaszolni, hogy megnyugodj?
Nagy a valószínűsége, hogy nem lesz baja egy otthon született babának sem. De ha mégis baj van... a kórházban sem biztos semmi, oké. De ha csak fél százalék eséllyel is több van a kórházban akkor is azt választanám. Mert múlhat azon a fél százalékon a gyerekem élete. Pont az én gyerekem élet.
Kedves Kérdező!Lehet, hogy én vagyok a sügér, de az utolsó kommentedet nem értem. Többször is elolvastam, de nem bírtam kihámozni belőle semmit. (max. annyit, hogy egyszer egy jehova tanúja meg akart téríteni)
Nem tudom, hogy ezen az oldalon hány olyan anyuka van, aki otthon szült, de az eddigi válaszokból azt a következtetést vonom le, hogy nem sokan.Főleg olyanok, akik farfekvéses babát szültek otthon. Ezért valószínű, hogy érdemben nem fogsz sok választ kapni.
Én Angliában élek, itt sok olyan kismama, akiknek faros a babájuk, de beavatkozás mentes, biztonságos szülést szeretne az otthon szülést választja. Kórházi szülés esetén nagyobb esélyük lenne egy-egy felesleges és/vagy káros beavatkozásra, mint egy fejvégű fekvésű babával.
Ha megfelelő szakember van jelen, hogy eldöntse mikor kell sgítsé, ha kell egyáltalán, akkor biztonságosabb sokkal mint egy kórházi szülés.
Sajnaos a Mo-i rendeletek nem engedik meg a felnőttkorú adófizető állampolgáraiknak, hogy ilyen esetben az otthon szülést válasszák, mert nem veszik őket emberszámba. A sok-sok ember egy (poszt)kommunista országban még mindig elhiszik hogy az ember van az államért és nem fordítva a törvény pedig szen (mármint ha mezei állampolgárról van szó)
Ez nem szorosan a válaszhoz tartozik, de azoknak üzenem, akik azzal érvelnek, hogy 1oo éve mennyi kismama és újszülött halt meg: 1. akkoriban nem volt antibiotikum, vérzéscsillapító, infúzió, ultrahang, amelyek manapság bármelyik, akár otthon szülő, vagy azt tervező édesanya számára elérhetőek. Ugyanúgy, mint a fájdalomcsillapító, vagy a jég. 2. Sajnos még így, a ,,fejlett technika korában" is halnak meg édesanyák és babák, sokszor orvosi tudatlanság, vagy hanyagság miatt.
"Ha megfelelő szakember van jelen, hogy eldöntse mikor kell sgítsé, ha kell egyáltalán, akkor biztonságosabb sokkal mint egy kórházi szülés."
Na ezt azért erősen kétlem. Ha otthon lenne biztonságosabb, fel sem találták volna a kórházat. Abban egyetértek, h lehet ugyanolyan biztonságos, ha nincsenek komplikációk, de h biztonságosabb lenne?!
azt hiszem en ertek hozza sok otthonszulest vezettem itt kulfoldon.Soha nem volt gondom neha a korhazba vegzodott de ez benne van a pakliban ezt tudja a kismama ha en megallapitom hogy otthon nem biztonsagos tovabb akkor megyunk a korhazba Van egy vandementum amiben benne van mikor kell a korhaz es mikor nem stb ezt batartom a torveny szerint jarok el. A korhazzal eggyutt dolgozunk.
A faros szules csak kizarolag korhazban tortenhet ha otthon ebben kozremukodnek bortonben kotnek ki.Persze ha valaki hiv es a baba kiesik otthon koraszulotten az mas eset de ilyenkor mentot hivok es a megszuletett babaval irany a korhaz.
Magyerorszag kb 100 evvel van lemaradva a sok kismamara kenyszeritettkotelezo dolgokkal es a kotelezo korhazi szulessel.Ez kultura es a nok szabadsaganak emberi jogok kerdese es persze penz. orvosi monopoli es logisztikai kerdes is egyszoval pilitika.Sajnalom hogy a magyar kismamakat felelemben es tudatlansagban tartjak es a szulesznoket jo kepzes utan csak orvosi segednek foglalkoztatjak pedig egy kulon onnalo szakma.
Kedves Kérdező, épp a minap láttam egy otthonszülős farfekvéses videót, ha gondolod, megkeresem Neked. :)
Nem tudom megmondani, én be merném-e vállalni úgy, ha előre tudnám, hogy faros. Ha teljesen megbíznék a bábában, akkor talán. A harmadikat én is itthon tervezem világra hozni, meglátjuk, mit hoz a jövő.
Ma Magyarországon NEM TILOS OTTHON SZÜLNI! Ezt gondoltam leírom, mert a többi válaszoló nagyon el van tévedve ezzel kapcsolatban. 2011 április óta törvényben szabályozott, hogy hogyan lehet. Farfekvésnél az van, hogy ha előre látszik az utolsó UH-n, akkor kórházba kell menni. Ha szülés közben fordul meg, és a bába úgy dönt, akkor szintén kórház. Angliában gyakorlatilag bármilyen szülés mehet otthon, mert a szülőké a döntés joga és a bábának kötelessége az anyával maradni. Ahogy fent írták, Hollandiában nem így van, ott a bába dönt, mint nálunk. Szerintem amúgy érezhető, ha megfordul, mert olyankor már nagyon pici helye van és igencsak látványos, ha fordul.
Csak olyan bába kap engedélyt Magyarországon, aki rendelkezik a megfelelő képesítéssel és a megfelelő gyakorlattal is. Nem véletlen, hogy kb. 4-5 bábának van csak engedélye az egész országban. (többiek dolgoznak a megszerzésén pl.: képzik magukat)
Én is itthon fogok szülni, és az én bábám pl. kórházban is dolgozik, (hivatalosan, mert van szerződése a kórházzal!!) így ha tudható, hogy farfekvéses és kórházba kell menni, akkor ugyanúgy Vele fogunk szülni.
Hát kb. így néz ez ki a gyakorlatban.
A fröcsögőknek meg annyit, hogy nem azért pontoznak le titeket, mert nem szülnétek otthon! Mindenki ott szül, ahol szeretne. Ha ti kórházban, akkor ott. Hanem azért, mert buta és megalapozatlan érveket hangoztattok, aminek semmi köze a józan észhez és a tudományosan megalapozott tényekhez. Persze tudom, könnyebb ezt csinálni, mint tizen-huszon' tudományos cikket értő olvasással feldolgozni és leszűrni valami értelmes végeredményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!