Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Otthonszülés -párti anyukák,...

Otthonszülés -párti anyukák, válaszolnátok?

Figyelt kérdés

Egy kérdsről jutott eszembe. Mondjuk tegyük fel van egy egészséges terhesség, de a baba nem fordul be, akkor is be lehetne vállalni elméletileg (gyakorlatilag) egy faros szülést otthon?

Illetve tegyük fel, az utolsó napokban visszafordul fejfekvésből, ( ez nem érezhető általában egy laikus kismamának), ilyenkor is vállalható az otthonszülés?

Természetesen mki válaszolhat, de elsősorban "hozzáértők" véleménye érdekelne!

2012. okt. 13. 15:02
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
58%

De pont ez az! Hogy a kórházban sem biztonságosabb és otthon sem, egy kockázatmentes várandósságnál ugyanolyan biztonságos az otthonszülés is, tehát butaságot állítasz.

"A nemzetközi statisztikákban[ [link] eredmények, melyek szerint az otthonszülés legalább annyira biztonságos út, mint a kórházi, egyelőre nem tükröződnek az új rendelet által meghatározott szülészeti rendszer szemléletében. A legújabb kutatások azt is kimutatják[ [link] hogy az alacsony rizikójú várandósságok esetében az intézményen kívüli szülés költséghatékonyabb, mint a kórházi szülés. "

Nagyon-nagyon meglepődnél, ha publikálnák, hogy hányszor kerül a baba vagy a mama életébe a marha biztonságos kórház, mondjuk csak azért, mert nincs elég hozzáértő személyzet, sok a szülés, rossz a tisztaság stb... És a legtöbb kórházban a hétvégi vagy éjszakai szülések esetén sincs ott "azonnal" a műtő, mert nincs elég ügyeletes személyzet, és sokszor egy óra is beletelik, amíg lezajlik a műtét. (és arról nem beszéltünk még, hogy véletlen éppen kettőnek is kellene a műtő)

Szóval azért pontoztak le, mert egyszerűen nem igaz, amit állítasz. Esetleg te azt hiszed, hogy a kórházban biztonságosabb, ez mindenkinek szíve joga, hogy azt higgyen, amit csak akar. DE: ne állítsd be úgy, mintha ez kész tény lenne, mert nem az!

Ha esetleg a nagyon biztonságos kórházban dolgozó nagyon biztonságos orvosok által elkövetett műhibák érdekelnek (szülészet vezető helyen!!) : [link]

2012. okt. 15. 11:46
 22/39 anonim ***** válasza:
73%

A legtobb hiba a szuleszetben a turelmetlensegbol rohanasbol es beavatkozasokbol szarmazik pl burokrepesztes mekoniumnal ami az aspiracio eselyet megduplazza ,oxytocine adagolas eretlen mehszajra amitol a gyerek oxigen hianyt szenvedhet mert tul sok a fajas nincs szunet , tul korai tolofajasok megkezdese es ezzel a vacum hasznalata EDA is minden komplikacioja es meg folytathatnam reggelig.Aztan megment a doki a sajat maga eloidezett bajbol es meg halasak is a kismamak ezert. Otthon nincs oxytocine infuzio nincs rohanas nincs turelmetlenseg nincs ido elott burokrepesztes.

Osszefoglalva ok okozat amig a kismamakat betegkent kezelik es beavatkoznak a segites helyett addig nem jut sehova a magyar szuleszet.

2012. okt. 15. 12:00
 23/39 sumergo ***** válasza:
23%

Nyilván ha semmi komplikáció nincs, akkora réten is meg lehet szülni, de ezt előre soha nem tudhatjuk. Ez a baj. Ettől persze mindenki ott szül, ahol akar, vagy épp kedve tartja. De ha semmi szükség a kórházra, mert bárhol ugyanolyan, akkor nem is értem miféle h@lye találmány a kórház! Ilyen alapon vakbelet műteni lehet egy sátorban is. Vagy nézzük csak. Az iskolába járás is hülyeség, hiszen bárhol lehet tanulni. És még sorolhatnám, hogy a mai modern intézményrendszerek akkor mind- mind mennyire feleslegesek.

Sehol nem lehet olyan biztonságos, mint a kórházban. Lehet, h vannak országok ahol rendelkezésre áll a megfelelő felszereltség, ami adott esetben szállítható, vagy tényleg percek alatt kórházba lehet jutni, de nem M.o-n. Ez az, amitől biztonságosabb a kórház. A környékünkön van olyan térség, ahová minimum 20 perc, mire KIÉRKEZIK a mentő. Akkor számoljunk csak, még be kell pakolni a szülő nőt is, és a kórház még messzebb van, mint a mentőállomás (más városban!), minimum fél óra. Biztos, h 1 óra alatt nem történik tragédia?! Nekem ez jelenti a biztonságot, hogy tudom, mindent megtettem annak érdekében, h ne legyen tragédia.

2012. okt. 15. 12:53
 24/39 anonim ***** válasza:
76%
A kórház arra lett kitalálva, hogy a problémás eseteken tudjanak segíteni. Ma már időben felismerjük a téraránytalanságot, a fekvési rendellenességeket stb, így, akinek kell, kórházba tud menni. Viszont épp ez a baj, hogy mivel a problémás esetekre lett kitalálva, ezért a teljesen egészséges folyamatokban is a patológiát keresik. Innen jönnek a rutin, de ez esetben káros beavatkozások, ami megnehezíti az amúgy problémamentesnek induló szülést. Egyébként érdekes történeti tény, egy évszázaddal ezelőtt még a problémás esetekkel együtt is sokkal jobb statisztikája volt az otthonszülésnek, mint a kórházinak, mert a kórházban tömegesen haltak bele az anyák a fertőzésekbe. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a kórház szükséges, nagyon jó, hogy van, de problémamentes terhességnél semmi szükség rá, ezt bizonyítják a statisztikák. Ha pedig probléma van (ami nem 1 másodperc alatt szokott előfordulni), akkor is be kell menni. De egyéb esetben mindenki ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát!
2012. okt. 15. 13:57
 25/39 anonim ***** válasza:
34%

Cikkeket, felméréseket bármit lehet hozni, otthonszülésre is, és kórházban is. Attól függ, mit akarsz megtalálni a neten.

Szerintem senkinek nem kell meggyőzni senkit. Mindenki azt csinál amit akar, amire van lelkiismerete. Én például soha nem fogom úgy gondolni, hogy otthon biztonságosabb lenne. Ha nincs semmi komplikáció akkor meg lehet szülni a gyereket otthon is. És máris növeljük a statisztikai adatot. Ha szülés közben viszont valami nem várt történik, akkor azt ne állítsa már senki, hogy jobb otthon, mint egy felszerelt kórházban. A nem várt eseménynek pedig azért nem várt esemény a neve, mert előre nem látták, hirtelen lépett fel. Szóval háromszor szültem, könnyű, sima szüléseim voltak. Otthon is simán "kipotyogtak" volna. De nem mertem volna bevállalni semmi pénzért az otthon szülést, még harmadikra sem. A férjem ott állt mellettem fogta a kezem, az orvos és a többiek is nagyon jó fejek, kedvesek voltak.

2012. okt. 15. 14:09
 26/39 A kérdező kommentje:

A meggyőzésről írtam, aki értette, értette. De íme, jöttek is a gyakorlati példák...

1. linkek . (Mint tudjuk 90% nem megbízható forrás, bármit meg az ellenkezőjét is "ki lehet mutatni")

2. Leírni h az oxitocin, burokrepesztés az húúúúúúúúúúúú. Pedig inkább oxítocin, mint 4 napos vajúdás. És inkább burokrepesztés , mint meconiumos magzatvíz.

2012. okt. 15. 16:15
 27/39 anonim ***** válasza:
87%

Az ertelmetlen szulesinditas oxytocinnal arrol beszeltem burokrepesztes mekoniumnal megnoveli az aspiracio eselyet.

Ha megbizhato linket akarasz akkor ott a ,,pubmed,, nemzetkozileg elismert tud kutatasok oldala angolul beutod otthonszules es mar jon is a 50 ezer tud kutatas a vilag minden tajarol de szerintem te meg azt sem hinned el ugye amit ugy hivnak evident base medicin.Ua talalod a korai oxytocine adagolast ill a burokrepesztest mekoniumnal.De hogy is tudnam elmagyarazni annak aki soha nem hallot milyen a Bethoven symphonia... te hiszel abban hogy a korhazi szules menete jo maradj ebben a hitben.Addig sok kisbaba szuletik meg otthon kulfoldon haborithatatlanul ugy ahogy mindenkinek jo lenne.De maradj a oxytocinos feleslegessen inditott antibiotikumos EDA s gatvagos,beonteses borotvalt haskinyomos eroszakos szuleseknel ahol a babat elveszik es csap ala dugjak hagy uvoltson anyatol elvalasztva kulon szobaban a szules utan sot a csecsemosok meg csipkedik is oket hogy jol sirjanak az jot tesz a tudonek , aztan a mocskos mosdoban tele bakteriummal zuhanyozz le de vigyazz mert amire kesz leszel a bugyidat melltartodat ellophatjak (megtortent velem)mert ezek jo szokasok jo mert ezt szoktuk meg az erlmult 50 ev alatt. Es add a halapenzt a megmento orvosoknak mert megmentettek egy termeszetes normalis folyamattol.

2012. okt. 15. 16:37
 28/39 A kérdező kommentje:

Csak leírnám erre én hogy szültem (kórházban). Nekem ez volt a Beetoven-szimfónia.

- Nem kellett szigorúan fekve vajúdnom, sőt, amíg bírtam, mondta is a szülésznő, hogy jó ha sétálgatok, üldögélek inkább.

-Semmi nem indokolta az oxit, nem kapkodtak semmerre. Haladtunk, ahogy haladtunk.

-Szülésznő nem nézte meg fájások alatt a méhszájamat

- Ágyon szültem, de nagy humbuk ez is, h "fekveszülés" ugyanis félig ülő, és nem kell kengyelbe tenni a lábat kötelezően.

- Szülés után NEM viszik el rögtön a babát, ott volt velem rögtön, meztelenül rámtették,köldökzsinórt átvágással is vártak, megvolt az első szemkontaktus, illat-minta stb.

-GÁTVÉDELMES szülésem volt, és egyre több szülésznő van erre kiképezve

Utána ugyan elvitték, 10 perc alatt lemérték, lazán lefürdették (nem félóráig ázott a csap alatt) és már hozták is vissza, szülésznő szorgalmazta az azonnali mellretevést. Segített. 2 óráig megfigyelési idő, VÉGIG baba velem/velünk.

Ez a magyar gyakorlat a legtöbb kórházban is.

Csak leírtam.

2012. okt. 15. 16:51
 29/39 anonim ***** válasza:
62%
Akkor szerencsed volt de sok olyan anya van akinek ez nem jutott sajnos toluk is kerdezz ok nem tudjak lehet maskent de erzik nem volt igy jo nekik mast akarnak na ezek az anyukak akarnak otthon szulni.
2012. okt. 15. 16:54
 30/39 anonim ***** válasza:

Nem is értem hogy lehet összehasonlítani a két dolgot ilyen tanulmányokban...

Otthon akkor szül vki, ha tényleg előreláthatólag problémamentes a szülése. Nyilván ha előre látnak vmi gondot (faros a baba, téraránytalanság stb.), akkor meg sem engedik az otthonszülést.

Így az alapból normálisnak induló szülésekből nyilván jobb statisztika jön össze, mint a kórházban, ahová alapból az összes patológiás eset kerül.....

2012. okt. 15. 19:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!