Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi a különbség a külföldi és...

Mi a különbség a külföldi és az itthoni otthonszülés között?

Figyelt kérdés

Elméleti síkon érdekel a téma, kérem, aki csak lehordaná magát az otthonszülést, ne válaszoljon!

Szóval sokszor olvastam, hogy Magyarországon gyerekcipőben jár az otthonszülés. Ez mit jelent pontosan, külföldön miben más? Hogyhogy pl. Hollandiában a nők 2/3-a otthon szül, míg Magyarországon 1%, ennyire más tárgyi feltételek adottak, vagy mi lehet az oka?

2012. jún. 21. 18:16
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
0%
Pl Hollandiában ha bejelented, hogy otthon szeretnél szülni akkor odaáll a mentő az ajtód elé szülés alatt (ha kéred ha nem) ha bármi baj történne rögtön indulhasson.
2012. jún. 21. 18:23
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Az első válaszoló téves infóval rendelkezik. :)

Ott sem áll oda a mentő, viszont a szülésznők felszereltsége fejlettebb, mint az itthoniaké.

Van egy ilyen topic, ahol le van írva, ha megtalálom, akkor belinkelem, mert ott szépen össze lett szedve erre a válasz.

(azt hiszem a pénz is nagyon dominál Hollandiában, mert piszok drága egy kórházi szülés. Erre nagyon emlékszem.)

2012. jún. 21. 19:02
 3/19 anonim ***** válasza:

Nem találom, pedig nagyon jó válaszok születtek benne és ha jól emlékszem vita nélkül.

Viszont mivel nemrég változtak a törvények, ezért még az itthoni friss és kiforratlan. Meg drága, hisz 150 ezerbe kerül, de egész jó feltételeket szabtak meg a biztonság miatt.

Külföldön a kórházi szülés a drága.

2012. jún. 21. 19:12
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Unokanővérem Hollandiában él, ő kétszer is szült otthon. Máskor is leírtam, most is leírom: nem áll ott a mentő az ajtó előtt.

Különben a babák harmada születik otthon ebben az országban, vagyis a legtöbb gyerek ott is kórházban jön a világra.

A holland egészségügyi rendszerben több "csomag" van, amit befizethetsz "TB-ként". A legolcsóbb-ban nincs benne a kórházi szülés, csak bizonyos feltételek esetén (veszélyeztetett terhes, bizonyos életkor felett stb.) Különben az otthon indult szülések harmada is kórházban végződik, bár legtöbb esetben "jobb félni, mint megijedni" alapon küldik be a szülő nőt a kórházba.

A bába, aki levezeti a szülést, annak a feladata, hogy a szülés után egy hétig minden nap látogassa a családot és segítsen, amiben tud. Unokanővéremnél még főzött is!

2012. jún. 22. 14:48
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
A legfontosabb különbség: Nyugat-Európában nincs kriminalizálva az otthonszülés.
2012. jún. 22. 14:50
 6/19 anonim ***** válasza:
0%
Aha, ha jól értem az egyik hozzászólót, akkor a szegényebbeknek jut Hollandiában az otthonszülés....ez mindent elmond. Bárhogy is van, egy baba bármikor , írom bármikor beszorulhat a szülőcsatornába. Lehetnek praktikák, meg állíthatják fejre is az anyát, onnan nem fog kijönni, csak ha beavatkoznak. Ezért vana császáros szülés, nem a szülés ellen!
2012. jún. 23. 19:43
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy írták előttem, úgy van idekint, Hollandiában. Én itt szültem, onnan tudom. :)

Kórházi szülés kb. 300 euro (biztosító nem állja komplikáció-mentes szülésnél), ezért a pénzért 24 órára maradhatsz a kórházban, amennyiben normál szülés, és a szülő nőnél nincs semmi probléma. Gátseb nem probléma, akkor is menni kell. Vagy maradhatsz, de a további éjszakákat már nem 300 euroért, hanem kb. 2-3* annyiért/éjszaka, mert az a 300 is támogatott összeg, a további éjszakák nem.

A magánbiztosítós rendszer egyik nagy problémája, hogy valóban kiemelten figyelnek az anyagiakra, a biztosító pénzére. Ettől függetlenül nem csak a szegényebbek indulnak úgy a szülésnek, hogy otthon legyen, hanem az átlagosan keresők többsége is, én ismerek olyan igazgatót is, akinek a felesége háromszor szült otthon. Nekik nincs gondjuk az anyagiakkal. Ők egyszerűen hollandok, úgy tanították őket, hogy a terhesség nem betegség, a szülés sem, ergo megoldható a saját otthonodban.

Kérdésedre konkrétan válaszolva: rengeteg különbség van. Azt, hogy kórházban szeretnél szülni, előre be kell jelentened a szülésznőnek, biztosítónak. Ettől függetlenül kiküldik az otthonszüléshez szükséges csomagot, amiben szinte minden van. Küldenek listát, mire lesz még szükség (steril edény, törülközők, stb.). Ezenkívül kötelező az ágyat, ahol szülni szeretne az illető, megemelni, amihez lehet bérelni vagy venni tartókat. Nem áll mentő a ház előtt. :) Kórháztól ha x km távolságra lakik valaki, akkor csak szülésznői engedéllyel szülhet otthon. Bármilyen komplikáció esetén kórházba szállítanak, ide tartozik az elhúzódó vajúdás is.

Én úgy gondolom, hogy az eszközöket otthon is tudja a szülésznő, miket kell beszerezni. Két alapvető különbséget látok: 1. az országban ez nincs megszervezve, ha valakinek otthon komplikáció lép fel, és úgy viszik be kórházba, hogy otthon akart szülni, úgy is fognak vele bánni, 2. a szülésznők nem erre vannak kiképezve, mikor kell azonnal kórházba menni, stb.

2012. jún. 23. 21:30
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Azért azt is lássuk már be, hogy a holland kormány nyilván nem azért ragaszkodik komplikációmentes szülésnél az otthonszüléshez, mert halomra akarja gyilkolni a nőket...
2012. jún. 24. 06:54
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

6-hoz

Ha egy baba már bent van a szülőcsatornában, akkor ott már nem lehet császározni, kórházban sem.

2012. jún. 24. 15:03
 10/19 anonim ***** válasza:
0%

Nagy tévedés!

Akkor nem lehet már császározni, ha a baba feje megjelenik vagy közeledik a szeméremréshez. Akkor már inkább előre, mint hátra. Van olyan pl. amikor túl rövid a köldökzsinór (ki tudja azt előre??) és mindig vissza-visszahúzza a babát. Akkor nem tudnak elölről segíteni neki...jah, de ez a kórházban van, elnézést, ott beavatkozhatnak rögtön.

És még vmi!! Nem kritizálni akarom a magyarországi otthonszülést, mert vannak nők, anyák,akiket a természetesség, a család közelsége nyugalommal tölt el, meg hogy vajúdhat "kedve szerint",nem ez a bajom. Ez jó.Hanem a módszer!! Hogy semmilyen orvosi segítség nem kell, ott a dúla vagy a bába, aztán vagy-vagy. Hát ez nem így kellene hogy működjön!!

2012. jún. 24. 15:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!