Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi a véleményetek errőla...

Mi a véleményetek errőla Geréb Ágnes féle huzavonáról?

Figyelt kérdés

Nem veszekedést szeretnék szítani, bár elég provokatív kérdés..

Elmondom a saját véleményem. Egyrészt megértem azokat az anyákat, akik otthon szeretnék világra hozni a babájukat, mert lehet, hogy sokkal természetesebb, mint a kórház rideg falai között. De annélkül a biztonság nélkül, amit azok a gépek és szakemberek adnak, akik az idegen falak között vannak, nem mernék szülni.

Nem ítélem el G-Á-t, sokkal inkább azokat, akik kockáztatták a gyermekünk életét. De vajon annak G. Á. az oka, hogy vannak ilyen bátor vagy felelőtlen(ki aminek tartja) kismamák? Ha őt elítélik, megszűnhet ez a "szokás"? Vagy mindig is, nélküle is folytatódik az otthonszülések sorozata?

Szerintetek?

/de tényleg próbáljunk meg értelmesen, felnőtt emberekhez méltóan hozzászólni a témához, tényleg nem szeretném, ha egymás ócsárolása lenne a vége..:)/

Köszönöm!

2012. febr. 27. 17:53
1 2 3 4 5
 1/44 anonim ***** válasza:
69%

Személy szerint az a véleményem, hogy igenis támogatni kéne az otthon szülés lehetőségét, NORMÁLIS körülmények között.

Ha az orvosom vállalna például otthon szülést, és meglenne hozzá a felszerelése, gondolkozás nélkül bele mennék. DE csak ezekkel a feltételekkel!

Sokkal felszereltebb és felkészültebb szakemberek kellenének szerintem az otthon szülés normális előtermtéséhez. De ez csak a privát véleményem. :)

2012. febr. 27. 18:09
 2/44 anonim ***** válasza:
90%

Hát menjünk sorjában.

Hasonló a véleményem az otthonszülésről, mint neked, én is felelőtlenségnek tartom a saját kényelmünk miatt veszélyeztetni a baba életét, esetleg a magunkéval együtt. Én a kórházi körülmények javításában látnám a megoldást, ami sok kórházban már sikerült is, pl. az Istvánban.

Hogy Geréb á. az oka ennek a bátorságnak? Valahol talán igen. Sokat olvastam a felkészítő tanfolyamaikról, ahol azt tanítják a nőknek, hogy az orvosi beavatkozások okozzák a komplikációkat, és azt sugallják, hogy ezek hiánya teszi biztonságossá az otthonszülést. Ennek számomra kicsit agymosás szaga van, hiszen régen is akadtak komplikációk, amikor még bábák vezették otthon a szüléseket, és ez bizony időnként a baba és/vagy az anya életébe kerültek.

Azzal, hogy elítélték G.Á.-t, nem az otthonszülést választó nőkre próbálnak hatással lenni, hanem az otthonszülést vállaló bábákra, orvosokra. Hiszen Ők fognak innentől jobban tartani a következményektől.

Mindemellett biztosan lesznek továbbra is olyan anyák, akik lehetőleg elkerülik a kórházi szülést.

Azt hiszem, azt kellene sok nőnek megértenie, hogy jól tenné, ha élne a szabad kórházválasztás lehetőségével. mert ha egy régimódi kórházban erősen csökkenne a körülmények miatt a születésszám, talán észbe kapnának, és igyekeznének felzárkózni a modernebb elveket valló kórházakhoz. De lehet, hogy ez utópia.

2012. febr. 27. 18:10
 3/44 anonim ***** válasza:
69%

Geréb Ágnes miatt bizonyíthatóan meghalt két kisbaba. Ezért jogos a büntetése.

Az anyák NEM otthon szültek,hanem az általa fenntartott szülőházban.

Az otthon szülés azt jelenti,hogy a kismama a saját lakásában szül. Engem még otthon szült az anyukám. A szülést egy bábaasszony vezette le. Ha bármi probléma volt,akkor hívtak orvost.

Voltak szülőotthonok. De ott is a bábák vezették le a szülést,de ott volt orvos is.

Csak magán kórházakban voltak szülészeti osztályok. De oda csak a gazdagok mentek.

A háború után a magán kórházakat államosították,de kisebb községekben még sokáig működtek a szülőotthonok.

Az ötvenes években falukban,vagy tanyákon is még otthon szültek sokan.

Aki sznobságból nem kórházba megy,hanem egy szülőházba,szerintem elég felelőtlen. Egy szülésnél az utolsó percben is felléphetnek szövődmények. Ezt Geréb esete is bizonyítja.

2012. febr. 27. 18:16
 4/44 A kérdező kommentje:

Teljesen egyetértek veletek..Bár, hiába a szabad kórházválasztás és a VIP szobák, ha a legtöbb embernek erre nem jut pénze. Talán ha többen megtapasztalhatnák egy ilyen szoba előnyeit, ami gondolom, sokkal otthonosabb (még nem szültem, nem is láttam ilyet), talán nem ragaszkodnának az otthonszüléshez.

De kedves első! Szerinted hogy lehetne fejleszteni az otthonszülés körülményeit? Mégsem lehet minden házba egy műtőt beszerelni :/

2012. febr. 27. 18:17
 5/44 anonim ***** válasza:
89%
Fontos tudni, hogy senki (G.Á.) sincs a kórházi szülés ellen, csakhogy a nyugodt, háborítatlan szüléshez megfelelő körülmények momentán nincsenek Magyarországon. Ha olyan körülmények lehetnének a kórházakban is, megszünne ez a probléma. Így, marad a kórház!!!! Mármint aki nem akarja kockáztatni a gyereke életét.
2012. febr. 27. 18:27
 6/44 anonim ***** válasza:
83%

2. vagyok.

Én írtam a kórházválasztásról. Nem feltétlenül fizetős ez sem. Bárhová járhatsz terhesgondozásra, bárhol szülhetsz. Még azt is megteheted, hogy az otthonodtól messzebb eső kórház ügyeletére esel be szülni. A VIP szobák szülés után vannak, annyi a lényegük, hogy nincs szobatársad, benn lehet veled a családod. Szüléskor nincs külön VIP szoba, és nem is a szülőszoba szépsége a lényeg, hanem az ott dolgozó emberek szemlélete. Ez hiányzik most még sok kórházból.

Amúgy én sem hiszen, hogy jelentősen javítani lehetne az otthonszülés körülményeit. Én csak akkor vállalkoznék á, ha egy császár elvégzésére alkalmas mentő állna a ház előtt.

2012. febr. 27. 18:46
 7/44 anonim ***** válasza:
62%

Az én véleményem az, hogy az otthonszüléssel nincs baj, ha valaki ezt szeretné, lelke rajta. Hozzátok hasonlóan én sem lennék ennyire bátor, hogy kórháztól távol szüljek, sosem kockáztatnám a babám életét.

A G.Á féle történet alapja nem az otthonszülésről szól, hanem arról, hogy ő szakemberként olyan hibákat követett el, ami babák életébe/egészségébe került.

Mikor emiatt eltiltották a hivatása gyakorlásától, tovább folytatta, csak immár illegálisan - és újabb élet volt az ára a tevékenységének.

Emiatt szerintem megérdemli a büntetését.

A huzavona meg azért van, mert az ő sztoriját kihegyezték arra, hogy kizárólag azért piszkálták, mert az otthonszülést pártolja - annak ellenére, hogy a vádpontok meglehetősen egyértelműek:S

Inkább úgy érzem, azért fújták ennyire fel, hogy ezzel szerezzenek mellé támogatókat. Ezer és ezer helyről hallottam, hogy "szegény, azért üldözi a rendszer, mert otthonszülésre biztat/támogat".

És bárhol meg mertem mondani a véleményemet, miszerint azért ítélték el, mert műhibát vétett, nem is egyet, ráadásul akkor, amikor már nem is gyakorolhatta volna a hivatását, akkor megkapom, hogy egy csomó orvos is hibázik, mégsem ítélik el.

Ami egyébként igaz is - de én azt szeretném ha ők is megbűnhődnének a hibákért. Vagyis a lényeg, hogy ne azért ne ítéljék el GÁ-t, mert a dokikat se ítélték, hanem vonjanak felelősségre mindenkit, aki hibázik - és ez valaki életébe kerül. Remélem értitek, mit akartam ebből a zagyvaságból kihozni:)

Az otthonszülés lehetőségét meg meg kell adni annak aki szeretné. Szabályozásra van szükség, és akkor nem lesz gond. Az otthonszüléspártiak kedvence Hollandia - ahol rohammentő áll a ház előtt a szülés alatt, és van doki is - erre szerintem Mo-n jelenleg semmi kapacitás nincsen. Talán pár év (évtized?) múlva:S

2012. febr. 27. 19:27
 8/44 anonim ***** válasza:
52%
A véleményem az, hogy G.Á. megérdemli a büntetést!!!! Sőt, annál többet is, de az már mindegy. A kórházi körülményeken kellene javítani, hogy sokkal otthonosabb körülmények között lehessen gyermeket a világra hozni. Itt is elég parázs vita alakult ki a témával kapcsolatban... [link]
2012. febr. 27. 19:36
 9/44 anonim ***** válasza:
76%

Hát, leírom az én véleményemet is:

Geréb Ágnes ügye nem egyenlő az otthonszülés precedensértékű elítéltetésével.

G.Á. a saját foglalkozása körében, véleményem szerint abszolút megszállott és őrült módon veszélyeztetett nőket. Majd az emiatt hozott elmarasztaló ítéletet "elfelejtve", hát hogy is mondjam, bűnismételt, hogy ilyen magyaros legyek, és a hazai btk. alapján ez szabadságvesztés büntetéssel jár. Szerintem mindenképp elmarasztalásra szorul amit tett, habár az ítélet túlzó, de ez már csak hozzá tartozik a precedens értékű perekhez.

DE!

Az otthonszülés nem ördögtől való, a szokásos holland példát hozva: Hollandiában a társadalombiztosító támogatja a dúlák, szülésznők tevékenységét, a biztosítóval szerződött szüléssegítők mellett végbemenő szülés költségeit térítik. Amennyiben valaki teljesen problémamentes terhesség után kórházban kíván szülni, akkor azért fizetnie kell bizonyos összeget. Szüljön otthon, aki szeretne, fejen állva, aki úgy.

A feltételek megteremtésig viszont minden nő lelkiismeretére van bízva, hogy mi az, amit kockáztat kényelmi és egyéb megfontolásból.

29 hetes kismama

2012. febr. 27. 20:09
 10/44 anonim ***** válasza:
87%

Mindenki nagyon korrekten írt a kérdésedre.

Én mint szakmabeli, csak annyit tennék hozzá, hogy csak kórházban szülni, és két órával egy sima egészséges szülés után haza kellene engedni az anyukát ha igényli. Ha viszont egy napot még szeretne maradni, képzett szoptatási tanácsadót és csecsemőst mellé, és azon a napon aki igényli segítik az elindulásban a baba gondozásában. Rengetegen stresszelnek, megijednek, hogy mi lesz az első napokban otthon.

Valaki írta, hogy az utolsó percben is történhet bármi. Ez így van. Egy befordulás, egy magzat zsinór csavar stb. Csak azon csodálkozom, hogy merte G.Á. ezt bevállalni. Az anyákat ugyanúgy büntetném. Igen régen is szültek otthon csak elfogadták, beletörődtek ha meghalt a baba vagy az anya. Az orvostudomány mai állása szerint, ha tudjuk, hogy kaphatott volna esetleg jobb ellátást és nem ment egy biztosabb környezetbe, mindannyian vétkesek.

Igen lehet a kórházban is hibát elkövetni, mondhatjátok, csak a százalékos valószínűsége kisebb.

Külföldön szintén divat pl: Hollandiában otthon szülni, csak ott a mentők extrán felszereltek, és általában az ajtóban állnak.

2012. febr. 27. 20:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!