Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi a véleményetek errőla...

Mi a véleményetek errőla Geréb Ágnes féle huzavonáról?

Figyelt kérdés

Nem veszekedést szeretnék szítani, bár elég provokatív kérdés..

Elmondom a saját véleményem. Egyrészt megértem azokat az anyákat, akik otthon szeretnék világra hozni a babájukat, mert lehet, hogy sokkal természetesebb, mint a kórház rideg falai között. De annélkül a biztonság nélkül, amit azok a gépek és szakemberek adnak, akik az idegen falak között vannak, nem mernék szülni.

Nem ítélem el G-Á-t, sokkal inkább azokat, akik kockáztatták a gyermekünk életét. De vajon annak G. Á. az oka, hogy vannak ilyen bátor vagy felelőtlen(ki aminek tartja) kismamák? Ha őt elítélik, megszűnhet ez a "szokás"? Vagy mindig is, nélküle is folytatódik az otthonszülések sorozata?

Szerintetek?

/de tényleg próbáljunk meg értelmesen, felnőtt emberekhez méltóan hozzászólni a témához, tényleg nem szeretném, ha egymás ócsárolása lenne a vége..:)/

Köszönöm!

2012. febr. 27. 17:53
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:

1-es válaszoló vagyok.

Férjem előző felesége a Geréb Á. általa finanszírozott születésházból fogadott bábákat első gyermeke születéséhez. A lepény nem született meg a bábák bepánikoltak, férjem édesanyja hívta a mentőket. A bábák persze elbújtak mikor megérkezett a mentő. Erre értettem, hogy pl. legyen orvos jelen, felszereléssel, aki dönt afelől, hha komplikáció van mikor kerüljön az anyuka kórházba. Ha az orvost felfogadjuk, ígyis úgyis fizetünk neki.

2es válaszolónak üzenem, h nem lehet oda menned ahova csak szeretnél, mert nem látnak el. Bajcsyba fogok szülni, de nem Budapesten élek. Elöszőr elmentem egy 10 kerületi sztkba terhesgondozásra. Ott közölték velem, h most megnéz az orvos, de nem lenne köteles ellátni. Legközelebb a körzeti terhesgondozásra fáradjak el. Namármost ha a Bajcsyba akarok szülni oda kell járnom, ott kellett fogadnom egy dokit. Szép álom is az, h ott szülsz ahol akarsz. Persze CSAK ha fizetsz! Sajnos nem biztos, h beindul a szülés és eljátszhatom, hogy beesek oda.

2012. febr. 27. 21:16
 12/44 anonim ***** válasza:
59%
Hollandiában NEM áll mentő a ház előtt és orvos sincs jelen az otthonszülésnél. Sőt, a többi országban sem (USA, Kanada, Franciao, Ausztria, Anglia, Mexikó, stb.).
2012. febr. 28. 04:05
 13/44 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként meg az a nagy baj, hogy a többi orvos, akinek a keze között meghalt újszülött és/vagy anya, nem ül börtönben, vígan praktizál, egyetlen napnyi eltiltást sem kap. Jó az nekünk, szülő nőknek, hogy az orvostársadalom összezár és védi a vétkest?
2012. febr. 28. 04:20
 14/44 anonim ***** válasza:
48%

Kepes András gondolatai, érdemes elolvasni:

Azt gondolom, hogy 1) a vita nem a szülés helyszínéről, hanem a minőségéről kellene, hogy szóljon. A statisztikák ugyanis azt bizonyítják, hogy megfelelő háttérrel (komplikáció esetén gyors kórházi háttér), előkészítéssel (felvilágosítással, előzetes vizsgálatok alapján kizárva a rizikócsoportokat) és szakértelemmel, a tervezett otthonszülések ugyanolyan biztonságosak, mint a kórháziak. Tudjuk, Hollandiában a szülések közel 30%-a otthon történik. Akármilyen elővigyázatosság mellett is a szülés kockázattal jár, otthon vagy kórházban egyaránt. Geréb doktornő paraxisában (9 ezer szülés, ebből 3 ezer otthon !) lényegesen kevesebb tragédia történt, mint a hazai kórházi gyakorlatban, tehát mind a mama, mind a baba számára ő a biztonságosabb. Csak a kórházi eseteket eltusolják, illetve arctalanok, Geréb Ágnes pedig maga vállalja a felősséget. Hogy a perekben felhozott esetekben milyen felelősség terheli Geréb doktornőt az sem derülhetett ki, mert azokat a független nemzetközi szakértőket, akik Geréb Ágnes igazát bizonyították volna a bíróság nem vette figyelembe. Több olyan szakértői véleményről tudok, akiknek bizonyítékaik vannak arra, hogy a bíróság által alkalmazott szakértői vélemények torzítanak (például Kedves Adrienne, senki nem törte el senkinek a gerincét. A vállbeakadásoknál - kórházban is, otthon is - az egyik nyaki csigolya sérül. A független szakértők szerint, ez az egyik szándékos torzítása a bírósági szakértőknek.) 2) A vitának valójában arról kellene szólnia, hogy a szülés során ne legyenek felesleges beavatkozások (indokolatlan császár, gátmetszés, gyorsítók, kaparás, hogy várják meg a méhlepény természetes megszületését stb.), mert az indokolatlan beavatkozások maradandó károsodásokat okoznak a babának és az anyának. Hazánkban a korai fejlesztők vagy pl. a Pethő Intézet tele van olyan gyerekekkel, akik a szülés következtében szenvedtek károsodást. Nem Geréb Ágnesnél!!! 3) A szülészetben az utóbbi évtizedekben a legforradalmibb változásokat az alternatív módszerek hozták. Ezek ma már a hazai kórházak többségében is elfogadott gyakorlatnak számítanak és a felvilágosult, lelkes szakorvosok ezt képviselik (apás szülés, baba-mama szobák, nem vágják el a még pulzáló köldökzsinórt, a születés után a babát nem szakítják el az anyjától, hanem a hasára fektetik, a szülés intim hangulatban történik, hogy a nagy trauma után a baba megnyugodjon stb.) Ennek évtizedek óta Geréb Ágnes a hazai élharcosa. F. Leboyer már évtizedekkel ezelőtt bebizonyította, hogy a "gyöngéd" születésnek a baba és az anya számára is döntő jelentősége van. A világ kulturáltabb felén, az intézményes és az otthoni szülészeti szakemberek nem hadakoznak, hanem együttműködnek, és a mama dönti el, hol érzi magát nagyobb biztonságban, hogy egészséges gyermeket szüljön: kórházban vagy otthon. És a döntéséhez törvénnyel és szakmai háttérrel megteremtik a feltételeket. Amikor az otthonszülés ellenzői a baba érdekére hivatkoznak, pontosan úgy viselkednek mint a Belügyminisztérium a Kádár-korszakban: arra való hivatkozással nem adtak útlevelet, hogy "nem látták megnyugtatónak a gyerek nyugati tartózkodásának körülményeit". Ennyire figyelmesek voltak! Jobban aggódtak értünk, mint a szüleink. Ki meri feltételezni, hogy egy szülészprofesszor vagy egy okoskodó vadidegen számára fontosabb a születendő gyerek egészsége, biztonsága, mint az anyának aki 9 hónapig hordta a szíve alatt, mint a szülőknek, akiknek a baba esetleges károsodásának lelki és fizikai terheit egy életen át viseniük kell. 4) A statisztikai adatok szerint a szülések 90%-a gond nélkül lezajlik, mondjuk egy felkészült bábával. A 10%-ban, a komplikációk esetén nagy szükség lehet egy felkészült szülész orvosra és egy professzionális kórházi háttérre. A fenti kommentekből is láthatjuk, hogy gyakran ez még a kórházakban sincs meg. A szülész lobbi nem a babákért aggódik, hanem azért, hogy ha ráébrednek az emberek, hogy az esetek 90 %-ban nincs szükség orvosra, akkor 90%-al csökkent a hálapénzük. Azt hiszik, ha kiderül, hogy nem az orvos szül, hanem az anya, akkor csökken a szülészorvosok presztizse. Pedig akkor nőne igazán. Mert bajban valóban csak rájuk lehetne számítani. Minél jobban dramatizálják az otthon-szülést, minél jobban kriminalizálják Geréb doktornőt, annál több nőben keltik az az érzetet, hogy csak az a nő van biztonságban, aki az ő kezeik között szül. És ezt meg kell fizetni! 5) Én egyébként nem vagyok otthon-szülés párti. Ehhez túlságosan szorongó vagyok. A kórházi háttér szükség esetén jól jöhet. Én, ha nő lennék, egy otthonos, meghitt kórházban szeretnék szülni, úgy, hogy Geréb Ágnes legyen a bába.

2012. febr. 28. 04:22
 15/44 anonim ***** válasza:
68%

személyes véleményemet írom, hiszen ezt kérdezted.

Szomorúan látom, hogy a mai egészségügyben fehér holló az olyan orvos, aki "ingyen" tisztességesen ellátná a kismamát. sokszor horror összegeket várnak el azért, ami a munkájuk, hivatásuk(??). aztán a kórházban a csecsemős nővérek bunkósága (tisztelet a kivételnek!) nem sokat segít az újdonsült anyukák lelkén, de ég a szoptatáson sem.

teljesen megértem, ha valaki azt mondja, neki nem kell ez a herce-hurca, inkább otthon nyugalomban, békében szeretné megszülni a gyermekét. elvégre ez egy természetes folyamat, az emberi test negyon jól van kitalálva. régen sem kerítettek ilyen nagy feneket a dolognak. (persze, tudom, akkor magasabb is volt a halálozási arány. de ha baj van, akkor még mindig lehet kórházba menni.)

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász orvos ÉS bába. szerintem semmi felelőtlenséggel ez nem jár. sajnos volt olyan esete, ahol nem tudta megmenteni a babát vagy anyát?

de hány ilyen orvosi, kórházi műhibát lehetne még gyűjteni??? csak az orvosok falaznak egymásnak, Gergéb Ágnest meg kikiáltották fekete báránynak.

szóval nekem teljesen szimpatikus az ottho szülés, de örülök, hogy egy jó kórház vana közelünkben, így én ott szültem, és fogok újra hamarosan. de pl.a barátnőm faluban él, mesélte, hogy az 50km-re levő kórházban milyen rossz körülmények vannak annak, aki ügyeleten szül. ilyen esetben teljesen megértem, ha inkább bábát kér, hogy otthon segítsen.

2012. febr. 28. 09:46
 16/44 anonim ***** válasza:
81%

Saját vélemény:

Mindenkinek szíve joga eldönteni hogy hogyan akar szülni.

Az a baj, ha valami gond van az otthonszülésnél, akkor rögtön előveszi anyuka/apuka a másik személyt és őt hibáztatja. Holott senki sem kényszerítette őket hogy ne kórházban szüljenek. A saját döntésük, saját felelősségük! Ugyanúgy ahogy egy bába hibázik, egy orvos is hibázhat, de nem mindegy hogy egy kórházban jobban ki tudják javítani a hibát, jobb a szaktudás és felszereltség. Vagy akár csak egy váratlan komplikáció jön és a kórházban megvan hozzá a kellő felszereltség és szaktudás.

Miért jobb a szaktudás a kórházban? Gondoljunk bele hogy ha végül császármetszésre kerül a sor (az anya és a baba érdekében). Ilyenkor mi történik? A szülészorvos "csak" koordinátor, míg a beavatkozást a SEBÉSZ végzi el. Kíváncsi lennék, hogy hány bábának van szülész-nőgyógyász-sebész szaktudása, megfelelő eszközei ehhez. (na meg persze hogy a törvény engedi e ezt) Mert olyanról még nem hallottam hogy az otthonszülésnél jelen lenne egy sebész is...

Azt viszont soha nem felejtem el, amit a tv-ben hallottam. Nem tudom már melyik híresség mondta, de az ilyen nemhogy a gyermek megszületését nem érdemli meg, de még azt sem hogy az áldott állapotot megtapasztalja! Ő az otthonszülés mellett döntött és amellett is áll ki.

A lényege az volt, hogy ha Isten úgy dönt hogy ne szülessen meg a gyermek (=meghaljon), akkor annak úgy is kell lennie és azt elfogadja. Viszont ez az elkényeztetett liba azt elfelejtette, hogy Isten megteremtette annak a lehetőségét hogy rendelkezésre áll az emberiségnek a szaktudás és felszereltség, amivel meg is lehetne menteni a gyermek életét. Csak a bökkenő az hogy ezek a kórházban vannak, nem pedig bárkinek az otthonában. Lehet hogy a szakmájában brillírozik, de hogy agyilag sötét az biztos!

Én kórházba szültem és legközelebb is ugyanazzal az orvossal szeretnék ha úgy döntünk hogy lesz kistesó.

VIP szobát igényeltünk (mert oda apuka és rokonok is bejöhetnek, foghatják a bébit), de nem kaptunk. Nem volt egyik nap sem szabad... Sajnos hiába kerül sokba, még aki ki is adna rá pénzt, annak sem jut mindig.

Szóval amin javítani kellene a kórházakban az elsősorban a gyermekágyas időszak. Itt arra gondolok hogy ha van valami kérdésed, akkor normálisak veled és segítőkészek. Mi szerencsére kedves tanácsadót fogtunk ki. Minden nap bejött van e kérdésünk, rendesen válaszolt, megmutatta hogy kell pelenkát cserélni + tisztítani, megnézte hogy szoptatunk. Az ügyeletes nővérekkel is minden rendben volt. Egyedül a csecsemősök voltak bunkók, meg a kaja volt rossz.

Lényegében nem értek egyet az otthonszüléssel, én soha nem vállalnám be. Persze ettől függetlenül minden nő válassza meg maga, hogy melyik helyszínt akarja.

Az otthonszülést pedig szabályozni kell, hogy a lehető legkisebb legyen a halálozások/komplikációk aránya.

2012. febr. 28. 11:41
 17/44 anonim ***** válasza:

kedves utolsó előtti!

Aki otthon szül, az nem azért teszi, mert vacak a kórház, hanem mert úgy gondolja, hogy egy zavartalan terhességet követő, komplikációmentesnek ígérkező szülésnél elég, ha bába van és nagyobb biztonságban érzi magát otthon. Nem kényelmesebbnek érzi az otthonát, hanem biztonságosabbnak! És azt beszélik, hogy mindenki ott szül komplikációmentesen, ahol biztonságban érzi magát. Aki kórházban érzi biztonságban magát, az szüljön ott, de aki az otthonában, születésházban, bábával, annak legyen meg a lehetősége, hogy ezt megtegye. Nyugaton nem is kérdés, hogy meglegyen ez a választási lehetőség, csak Magyarországon és a többi Kelet-Európai országban. Szerencsére itthon is megvan a törvényi szabályozás, de még nagyon sok finomításra szorul.

Én pl. úgy éreztem, hogy nem is akarok gyereket, mert hallani sem akarok arról, hogy kórházban szüljek, az itthoniban nem voltam biztos, így magánkórházban szültem, ahol MAXIMÁLISAN biztonságban éreztem magam. Igaz, többféleképpen is indították a szülésemet, de minden döntésbe engem is bevontak, egyáltalán nem éreztem magam kiszolgáltatottnak, abszolút úgy éreztem, hogy én irányítok és mindenféle komplikáció nélkül megszületett a kislányom, a beavatkozások (oxi, burokrepesztés) ellenére.

2012. febr. 28. 13:46
 18/44 anonim ***** válasza:
Találtam egy jó cikket a témában: [link]
2012. febr. 28. 13:50
 19/44 anonim ***** válasza:
Még egy: [link]
2012. febr. 28. 13:53
 20/44 anonim ***** válasza:
85%
Senki nem tagadja, hogy nincsenek orvosi műhibák, sőt. De ezeket olyan orvosok követik el, akik legálisan dolgoznak, nincs bevonva az engedélyük. Ha engedély nélküli orvos kezei közt halnak meg babák, abból ugyanekkora botrány lenne. És ha Geréb Ágnes működési engedéllyel kórházban vezette volna le a szüléseket, vagy úgy, hogy már engedélyezve lett volna az otthon/szülőházban való szülés, és meghaltak volna a babák, nem lett volna belőle ekkora cirkusz. Tehát nem az otthonszülés miatt kapott büntetést, hanem mert illegálisan végezte munkáját. (Mennétek olyan orvoshoz, akiről tudjátok, hogy el van tiltva a praktizálástól? Nem. Akkor szülésznőhöz hogy mertek menni anyák?) Azért G.Á. nagy érdemeit se felejtsük el, ő harcolta ki pl. az apás szüléseket.
2012. febr. 28. 14:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!