Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi a különbség a külföldi és...

Mi a különbség a külföldi és az itthoni otthonszülés között?

Figyelt kérdés

Elméleti síkon érdekel a téma, kérem, aki csak lehordaná magát az otthonszülést, ne válaszoljon!

Szóval sokszor olvastam, hogy Magyarországon gyerekcipőben jár az otthonszülés. Ez mit jelent pontosan, külföldön miben más? Hogyhogy pl. Hollandiában a nők 2/3-a otthon szül, míg Magyarországon 1%, ennyire más tárgyi feltételek adottak, vagy mi lehet az oka?

2012. jún. 21. 18:16
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
74%

Utolsónak írnám:

Kislányom haja már látszott kitolás közben, amikor a fájások közt MINDIG visszacsúszott. Kitoltam pár centire, elmúlt a fájás, csussz be vissza. És ez így ment vagy 10 percig. Senkinek eszébe sem jutott, hogy ne férne ki vagy hogy császározni kéne. Sehogy nem segítettek, de pl a hasbakönyöklést nem is engedtem volna. Tényleg rövid volt a köldökzsinór @s még ez is a nyakára tekeredett egyszer, de minden gond nélkül kijött.

A másik, az orvosi segítség. G.Á. mi, ha nem orvos?

2012. jún. 25. 04:10
 12/19 anonim ***** válasza:
51%

"Akkor nem lehet már császározni, ha a baba feje megjelenik vagy közeledik a szeméremréshez."

Vagyis benne van a szülőcsatornában. :D

2012. jún. 25. 08:07
 13/19 anonim ***** válasza:
32%

Akkor én most sok dolgot cáfolnék. Láttuk a baba fejét, a szülőcsatornában volt, de mivel a zsinórt többször szorosan a nyakára tekerte, nem tudott kibújni, közben a keringése is kezdett dekompenzálódni, azonnal megcsászároztak. Tehát sem az nem igaz, hogy ilyenkor már nincs császár, sem az, hogy nem okozhat súlyos gondot, ha a zsinór nem engedi leszállni...

Ettől függetlenül én hiszek az otthonszülésben, bár én abszolút nem merném bevállalni. A férjem szülész, vele sokat beszéltünk a témáról, ő természetesen szkeptikusabb, hiszen sok problémamentes terhességnél látott már nagyon kemény komplikációkat, melyek otthon nem lettek volna kezelhetőek... Geréb Ágnes meg igen, orvos, aki bírói végzések, majd már jogerős ítélet ellenére tette, amit. Ilyen tekintetben nekem ő nem egy felelős ember, és így nem szívesen engedném a testem közelébe szülés közben.

2012. jún. 25. 08:13
 14/19 anonim ***** válasza:
0%

Az előttem író 82%os nem én vagyok, de nagyon jót írt!

Lepontozhattok, nem érdekel, de a szülőcsatorna nem a hüvely azon része, ahol már kicsúszik a baba. A szülőcsatorna a méhszáj eltűnésétől a szeméremrésig tartó út.

G.Á-t meg jóindulattal se hívnám orvosnak, mivel 2xi bírói határozta ellenére vezetett le szüléseket. Nem megfigyelt, tanácsokat adott, levezette. Pár baba halála meg ugye elenyésző ahhoz képest, ha "legtöbb" sikerült...vicces.

Na mindegy. Ettől függetlenül leírnám, hogyan kellene.

Kórházakban külön kijelölni szobákat, ahol ott toporoghat kicsi-nagy, úgy vajúdhat az anya ahogy csak akar, ha négykézláb akkor úgy, ha táncolva,akkor úgy. Nincs orvos, csak a dúla vagy a bába vagy akit felkér erre. Ha minden jól megy, 2 órás megfigyelés után hazamehet az egész család, anyuka lábadozhat otthon is. A bába vagy a dúla meg járjon ki hozzá. Ám. Ha bármi gond akad szülés közben , a dúla (bába) kötelességének érezze, h hív orvost és ha kell műtétileg segítsenek. Tudom, ez utópia. De ez lenne a kettő ideális ötvözete.

2012. jún. 25. 08:56
 15/19 anonim ***** válasza:

Nem utópia.

Pontosan így szültem. A Szent Imre kórház alternatív szobájában lehetséges a háborítatlan szülés.

Bár egyik gyerekem születésekor komplikáció akadt, és milyen jó, hogy ott volt az orvos készenlétben! Át is kellett mennem egy másik "hagyományos" szülőszobára a kitolás közben, mert az alternatív szobában semmilyen mesterséges beavatkozásra nincs lehetőség, még CTG-re sem...

Annyi különbség, hogy én nem akartam volna haza menni rögtön a megfigyelés után, főleg ennél a komplikált szülésnél, magam sem bírtam volna, meg a baba sem volt vihető állapotban...

De ambuláns szülés esetén erre is van lehetőség. Más kérdés, hogy a kórház nem díjazza, mert így nem kap a szülés után annyi pénzt...

2012. jún. 25. 09:07
 16/19 anonim ***** válasza:
Na, de nem mehet mki, aki az alternatív , háborítatlan szülés híve a Szent Imrébe szülni....:) De amúgy nagyon jó hogy van ilyen , csak akkor már több kellene belőle.
2012. jún. 25. 09:22
 17/19 anonim ***** válasza:
13. vagyok, az én szülésem is ilyen utópisztikusnak indult amúgy, Db-ben, a Klinikán, csak sajnos ugye a bébi nem bírta volna a kitolást.
2012. jún. 25. 12:11
 18/19 Frits válasza:
100%

Az alapvető különbség az, hogy a nőt (az embert) SZABADNAK és AUTORITÁSNAK tekintik. Odaát. A Lajtn túl. Az összes többi ebből következik.

Az anya, a házaspár "döntötte el", hogy gyermekük lesz. Amikor meg megszületne, akkor a hazai "gondolkodásmód" előveszi a baba védelmét, meg "jogait". Sőt, arra is vetemedik, hogy a babát a szüleivel szemben megvédje. Jogilag és morálisan.

Milyen alapon?

Nem föltételezhető két fölnőtt, szavazásra jogosult, adófizetőtől, hogy ők is a gyermekük javát akraják? Ám van, lesz aki "megmondja a frankót", holott tkp. ő sem ért hozzá, és főleg nem ért AHHOZ a babához, ahhoz a családhoz.

Itt mindenki a hollandokat hozza elő, pedig az angolok, kanadiak stb. egészen más megközelítéssel láttak a dologhoz, ami talán még emberközelibb. (Ugye, ők sem akarják a babáik halálát?)

Ha a mama n+1 éves, vagy ikreket vár stb. akkor tájékoztatják a várható komplikációkról, és meghagyják neki a döntést. A kísérőszemélyzet meg annak veti alá magát. "Én nem ezt tenném, de ha te így döntesz, akkor én ebben segítelek."

A hazairól meg most csak annyit, hogy bár született Törvény, de az betarthatatlan. Szándékosan kerekedett ilyenre...

Ja, és másutt nem merik megcsinálni azt, hogy a TB ne fizessen egy petákot sem az otthonszülésért. Lásd: Szerződésszegés.

A hollandok meg AZÉRT támogatják az otthonszülést, mert az hatványozottan olcsóbb! Még úgy is, hogy a bába kb. 3-4000 Eurót kap havonta...

Másutt nem föltétlenül törvényekben szabályozzák a dolgot, mert nincs rá szükség. Elég a szakmai iránymutatás. És a (jog)szabályozást olyanok készítik el, ill. elő, akik értenek a szakmához. Itt, azok "bábáskodtak" a Törvény megszületésénél (meg most a Protokoll létrehozásakor), akik még TV-ben sem láttak otthonszülést, nemhogy a gyakorlatban. Az, hogy aktívan részt vettek volna benne, ugye az eleve kizárt...

Szóval, a vakok meghatározták a sötétkék fogalmát.

2012. jún. 27. 15:32
 19/19 anonim ***** válasza:

ez jo a vakok..:))

Annyit holandiarol hogy NEM a kismama es parja donti el otthon szulhet e. Mint szuleszno/baba soha SOHA nem egyeznek bele egy olyan otthonszulesbe ami kockazattal jarhat vagy a szuleszeti vandementumban veszelyes szituacionak van feltunetve ill B,C,D, kodot kapott.

Faros szules ikrek terhessegi verzes elozo szulesnel csaszar elozo szulesnel terhessegi magas vernyomas stb. Tehat ha itt nem akarsz bortonben vegezni akkor szigoruan betartod a szabalyokat es ha korhazba kell menni nincs vita szuleszno dont hiszen o ert hozza nem a kismama. Ha feleslegessen megyunk a korhazba akkor letolhatja a kismama a fejemet megerdemlem de ha keson vagy nem megyunk es ezzel valakit veszelyeztetek akkor az en lekiismeretem a birosagon felul az amivel elnem kell.

A korhaz itt tars es tamogato az otthonszulesekben ha gond van a kod szerint varnak rank. Piros kod azt jelenti az egesz operacios osztaly keszen all nekunk es a kismam azonnal a mutobe megy a mentobol.stb

2012. okt. 15. 12:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!