Apás szülés. Más is van, aki így látja?
Mostanában nagyon nagy divat az apás szülés,szinte már az számít furcsának,ha valahol nincs bent az apuka.
Én egyáltalán nem vagyok konzervatív,de nem szeretném,hogy a párom bent legyen.Egyrészt nem szeretném,hogy olyan állapotban lásson,nem azért mert nem bízom benne,csak egyszerűen egy szülő nő nem éppen nyújt gyönyörű látványt,és nem szeretném őt ezzel sokkolni.Másrészt pedig úgy érzem,hogy nem véletlenül alakult ki hosszú évszázadok,sőt -ezredek alatt,hogy az apuka nem téblábolt a szülés közben a kismama körül,hanem egy másik szobában várakozott.Én is inkább azt szeretném,hogy a babát is tisztán,bepólyázva vehesse a kezébe,és engem is akkor lásson,amikor már megmosdattak,és túl vagyok az egészen.
Természetesen nem ítélem el,ha valaki másképp látja,de én meg így szeretném.
Azt sem hiszem,hogy egy apuka attól kötődik jobban akár a feleségéhez,akár a babához,hogy bent volt a szülésnél,mert pont a saját sógorom mesélte,hogy ő bent volt a gyereke születésénél,és egy disznóvágás jutott róla eszébe,és mikor meglátta a kisbabát,arra gondolt,hogy milyen csúnya ilyen ráncosan és "koszosan"...És azt mondta,hogy jobb lett volna,ha kint vár,csak a felesége erőltette,hogy bent legyen.Azóta egyébként elváltak,és a gyerekéhez sem kötődik,rendszeresen kifogásokat keres,hogy miért is nem ér rá meglátogatni...Persze tudom,hogy nem minden apuka ilyen,ez csak egy példa arra,hogy aki szereti a feleségét és a kisbabáját az akkor is fog kötődni,ha nem volt bent,ahol pedig nincs olyan érzelem,tisztelet stb. ott ezt az apás szülés sem fogja megváltoztatni...
23/N
Köszönöm mindenkinek,aki válaszolt,mindenkinek zöld kezet adtam :)
Én megértem,ha valakinek szüksége van a párja támogatására,el is fogadom,csak az esik kicsit rosszul,hogy sokan ha elmondom,hogy nem apás szülést tervezünk,rögtön arra gyanakodnak (és ennek hangot is adnak),hogy valami nincs rendben a kapcsolatunkkal...
Régebben nem az apukák voltak a szülésnél, hanem bábák, rokon asszonyok, tehát ismerős segítők. Majd a szülés bekerült a kórházba, és a bizonytalanság erősen megnövelte a komplikációk kialakulását. Erre nyújt megoldást az apás szülés, a sok bizonytalan dolog között ott a biztos pont. Szerintem az apukának akkor van helye a szülőszobán, ha ő maga szívből ezt szeretné. Az én páromat páros lábbal sem tudnám kirúgni a szülésről, benn akar lenni, és ha csak a jelenlétével is, de segíteni. Fel volt háborodva, amikor megkérdeztem, hogy nem akar-e kinn maradni, hogy hogy képzelem, hogy kizárnám őt a picink születéséről. Ezzel el is dőlt a kérdés :) Látott már engem hasmenéstől félig elájulva, húgycsőgyulladás miatt szőrösen, én őrt álltam mellette mikor hányt, tehát láttuk már egymást nem a legjobb formában, a mi kapcsolatunkba ez belefér teljes mértékben. Viszont biztos vannak olyan férfiak, akik úgy szeretik a párjukat, ahogy a legjobb formáját hozza, tudod az ideális nő nem szőrös, nem ürít, és rózsaillatút szellent :) Na, nekik semmi keresnivalójuk a szülőszobán, mert csak trauma lenne.
21/L
Nem olvastam el az előző kommenteket.
Szerintem ez függ az apától, anyától, kapcsolattól, egyéni beállítottságtól.
A férjem benn volt, neki és nekem is jó volt, hogy segített.
Közösen vállaltuk a gyereket, és bár én hordtam a szívem alatt, de részt szeretett volna venni a szülésen is. Azóta is kiváló Apa, minden elismerésem az övé, kívánni sem tudnék jobbat, nekem is nagyon sokat segít.
Nem sokkolta a látvány, de ehhez ő is kell: dolgozott tűzoltóságon, vett részt boncoláson... Ehhez képest egy szülés semmi. :-)
A lényeg: azért az az érzés leírhatatlan, amikor a kisbabátok kibújása után rajtad van a csöppség, a férjed mellettetek hozzátok bújva, és sír a boldogságtól... Nálunk ez volt. A szexuális életünk előtte is, és azóta is kiváló.
Szóval ez egyénfüggő. Tényleg nem azért lesz jó apa valaki, mert benn volt szülésen. A jó apák akkor is azok, ha kimaradtak az Élményből.
Nem értem miért írsz vérről, mocsokról, disznó vágásról.
Szültél már? A világ legcsodálatosabb dolga. Ebből kizárni az apát? Érdekes ha nem akar részt venni, de akkor nem is szabad kényszeríteni.
vasárnap reggelente a life network tv műsor közvetített szüléseket, egy Miamiban lévő szülő otthonból. Kádban szül az anyuka az apa az ülőrészben, az anya feje az apa ölében. Van olyan is, hogy az 5 éves gyerek is bent van.
Szinte semmit nem látsz. Nincs vér mocsok stb. A babát szinte az anya emeli ki a saját hasára, mikor a pici feje kijön.
Az apák is azonnal magukhoz ölelik, a babákat. Ez a módszer csodálatos erőt ad a szülőnőnek. Mint itt már írta valaki, a szeretteivel körbe véve teljesen másként éli meg az ember ezt a csodát. Lehet, hogy valami régi beidegződés alapján te túl misztifikálod a születés eseményét.
Utolsó,én tényleg nem ítélem el,ha valaki akarja,hogy mellette legyen a párja.
És ez nem teljesen ide kapcsolódik,de-habár még nem szültem,de hallottam másoktól-hogy a szülés igenis vérrel jár,és az újszülött sem épp tiszta,mikor előbújik...
Persze van sok férfi,akit ez nem taszít,tehát ez nem kizáró ok,de attól még így van,legalábbis tudtommal.
Szerintem a kérdezőnek pont az a baja, hogy nem tartják tiszteletben a döntésüket. Ők így döntöttek.
Minek kell megpróbálni rábeszélni?
Benn volt a párom a szülésnél, és nagyon örültem neki. Ha nem akart volna, nem látott volna semmit. De mivel annyiszor elmondta a szülésznő, hogy látja a fejét, és csak nem jött kis a kislányom, hogy mondtam páromnak, hogy tényleg látja a fejét, vagy nem igaz, csak ezzel biztatnak és megnézte :-) Tényleg látszott már a feje, amire visszafordult hozzám már kijött a kislányom :-)
Ha Te úgy érzed, hogy nem akarod, hogy ott legyen a férjed, akkor ne legyen ott. De lehet, hogy meg fogod gondolni, amikor terhes leszel és közeledik a szülés.
Igazad van abban, amit a végén írtál. Én is ismerek olyan párt, akiknél benn volt az apa, és nem kellett volna. Már el is váltak. De szerintem, ha két ember szereti egymást, akkor még közelebb kerülnek ezáltal, ha viszont nem így van, akkor a szülés nem hogy összekötni őket, hanem szétválasztja.
18.-nak!
Ki akarja itt rábeszélni???Szerintem mindenki csak leírta a saját történetét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!