Jelenleg milyen alternatívái vannak a kórházi szülésnek?
nem kötelező, mindenki úgy cseszi el az életét ahogy akarja
ha neadjisten elvesztenéd a babádat, vagy sérülten születne mert anyuci kényelmes, az sem érdekelne?
35/2011. (III. 21.) Korm. rendelete az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól
Lehet otthon szülni, de bizonyos kritériumoknak meg kell felelni. Jelenleg, a felkészült szakmai segítség nélkül nem lehet otthon szülni.
(Más kategória, ha nem ér ki a mentő!)
"Minimális személyi feltétel a felelős személy, vagyis szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy diplomás, legalább két éves szülőszobai gyakorlattal, ennek hiányában kétéves szakmai gyakorlattal és igazoltan legalább ötven szülésben való közreműködéssel rendelkező szülésznő jelenléte. Az ellátás helyszínén egyszerre két egészségügyi dolgozónak kell jelen lennie, s legkésőbb 24 órán belül gyermekgyógyásznak kell megvizsgálni az újszülöttet."
Ajánlom a figyelmedbe:
Ezek alapján, ha valami történik a babával, azt hiszem, igen, felelősségre vonható az anya.
Mondjuk én nem értem, mi a frászkarikáért akar valaki tök egyedül vajúdni és szülni, mindenféle segítség nélkül. De biztos én vagyok a hülye...
Hihetetlenek vagytok. Egyelőre még nem várok gyereket, így még szülni sem készülök. Nem a veszélyek és az általános aggodalmak érdekelnek a témával kapcsolatban, mert azokból már bőven ki vagyok én is, ahogy mindenki más is képezve. És nehogy már én érezzem rosszul magam amiatt, mert szeretnék tájékozódni egy témában. És nem csak egyoldalúan.
A normális válaszokat köszönöm.
És azért vetődtek még fel bennem kérdések: Aki nem kórházban szül, annak ezt mennyire egyszerű megszerveznie? Milyen lehetőségei vannak, honnan tud elindulni a témában? Mennyi pénzébe kerülhet?
Aki nem kórházban szül, annak ezt mennyire egyszerű megszerveznie?
Szerintem annyira nem egyszerű ezt megszervezni, ahhoz keresni kell először egy olyan dokit, aki végigkíséri a terhességet és vállal is otthon szülést. Biztos vannak ilyenek, én nem találkoztam egyel sem ott, ahol szültem. A neten kutakodhatsz, biztos találsz. Szülésznő, dúla, szintén.
Milyen lehetőségei vannak, honnan tud elindulni a témában? Mennyi pénzébe kerülhet?
A mamami.hu-n találkozhatsz otthonszülést támogatókkal, fanatikusokkal és kevésbé fanatikusokkal is.
A pénz, mint ahogy városonként, kórházanként, dokinként eltérő, itt is mások az árak. Szerintem elég drága, többszöröse a magándokihoz járás+szülés+szülésznő tarifája árának. Talán, amit régebben halottam, az 3-400 ezer körül volt.
Magyarországon jelenleg 2 bábapraxisnak van engedélye otthonszülés kíséréséhez.
Nagyjából 150 000 Ft(soknak tűnik, de számolni kell az extrém magas biztosítással, amelyet a bábák fizetnek, illetve a műszerek árával, amortizációs költségeivel...).
A bába feladata a háttérkórházzal való egyeztetés, a szülő feladata, hogy gyermekorvost találjon, aki kimegy a babához az első 3 napban.
Szaksegítség nélküli _tervezett_ otthonszülés esetében indíthatnak hivatalból vizsgálatot, eljárást, a pontos büntetőjogi kategóriát és lehetséges szankciókat nem ismerem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!