A gátvédelmes szülésnek nem épp az lenne a lényege hogy ne történjen a gáton repedés és emiatt varrás stb?
Szia!
Nézd, erről megy a vita állandóan. Egyes szülésznők, dokik szerint tökéletes a gátvédelem, hiszen a gát védelmében történik. Mások szerint pont ez a baj (amit Te is írtál) hogy össze-vissza reped(het), a gátmetszés meg egy kis bemetszés, ami gyorsan gyógyul....Hát nem tudom. Szerintem a szülésznő felkészültségén, tapasztalatán, egyéni látásmódján múlik, és főleg az adott pillanaton, bármennyire is furának hangzik. Ő látja/tudja hogy jön az a baba, kifér-e , lesz-e gond stb. Az én 2. szülésem gátvédelmes volt, de a szülésznő igazából pár pillanat alatt "döntötte el", mert a baba simán látszott érkezni. Jól nyomtam, baba is "együttműködött":)
Az egy nem sikerült gátvédelem, amit jobb lett volna ha vágnak. Egy irányított bemetszés jobb, mint egy repedés, ami bármerre repedhet... Agrármérnökként láttam kezeltem gátrepedést, nagyon komoly sérülés és mivel a végbél felé reped, sokkal nagyobb a fertőzésveszély és az egyéb visszatartási probléma. Én nem ragaszkodom a gátvédelemhez, ha kell, vágjanak, könnyebben gyógyul és a dokim nagyon csinos gátakat varr állítólag:)
39 hetes kismama
Azért egy 2-3 cm-es gátmetszéshez képest, az 1 db kozmetikai célzatú öltés nem mondható sikertelen gátvédelemnek...
Itt is vannak fokozatok, és én azt mondom igenis jobb a gátvédelem, láttam a szobatársaim mit össze nem szenvedtek aminek minden esetben a baba látta kárát - a fájdalomtól ingerültek voltak, nem akartak szoptatni, inkább leadták a babát... Míg én az 1-2 öltésemmel vígan pattantam fel-le az ágyról és babáztam. Ez az én tapasztalatom. És én is azt mondtam, ha kell vágjanak, de végül nem kellett szerencsére.
11 hós anyukája + 7 hetes km
Van még egy fontos tényező ebben a témában és az pedig maga a szülő nő.
Gátvédelemnél kevés a szülésznő, oda kell koncentráció és önuralom.
Nem mindig jön össze.
Én 1 hónapja szültem gátvédelemmel hibátlanul, sérülés nélkül egy majdnem 4 és fél kilós gyereket. Szóval összehozható. De tény, hogy nagyon sok függ a szülésznőtől is.
Nem számít annak hát, annak 2mm-nyit se szabadna repednie, akkor inkább egy metszés.
De egyébként az is hozzátartozik, ha azért nem sikerül sok gátvédelem jól, mert nem előtte 5 perccel kell(ene) masszírozgatni a gátat.
Sok szülésznő külön megkéri a kismamákat, hogy a terhesség vége felé, akár maguknak, vagy vki mással masszírozgassák a gátat. Az nagyobb sikerhez vezethet.
A lepontozások egyáltalán nem érdekelnek :)
Ha reped bármennyire is, az már nem sikerült.
Az, hogy agrármérnökként, ha úgy vesszük én gátvédelmes elléseket csináltam, nem cica-micáknál, hanem szarvasmarhánál, mert a boci fejénél kézzel simán lehet tágítani...
Ha reped, az szabálytalan alakú seb, a vágás szabályos, nem véletlenül egyenesítik ki a szakadt sebszéleket bármilyen összevarrás előtt, könnyebben gyógyul. És azt gondolom senkinek nem kell ecsetelni, hogy pont olyan helyen van, ahol folyik minden, ami nem steril: széklet, vizelet, lochia.
39 hetes kismama
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!