Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Hová lett az ösztönös viselkedés?

Hová lett az ösztönös viselkedés?

Figyelt kérdés
Kedves Anyukák! Nem értem, hogy miért bélyegeznek meg minket, természetesen szülőket "ősasszony"-ként, "mazochista"-ként. Véleményem szerint ez felháborító. Miért nem érzik ösztönösen az anyukák, hogy mi a helyes, miért hisznek egy védőnőnek, akit a tápszergyártó pénzel, miért hajtanak fejet egy orvosi diploma előtt az évezredes hagyománnyal szemben? NEM veszekedést szeretnék indukálni, hanem értelmes okfejtést!
2012. ápr. 24. 08:37
1 2 3 4 5 6 7
 31/64 anonim ***** válasza:
100%
Kért császár: nagyon nagyon ritka az olyan eset, amikor tényleg semmi indoka nincs rá a kismamának, mégis talál olyan orvost, aki elvégzi. Igen, ez nem szerencsés, de mindenhol vannak megvesztegethető emberek. Az igazság inkább ott keresendő, hogy az orvosok szívesebben vágnak már az első rossz szívhangnál, minthogy bevállaljanak egy esetleges oxigénhiányt. Szerintem ez így van jól, a baba érdekében sokszor nem szabad kockáztatni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy senki sem akar műhibapert, márpedig egy oxigénhiány miatti fogyatékosságból, ha nem császározott az orvos, az lesz. Én örülök neki, hogy a szülésfelkészítőn elmondják az esetleges komplikációkat is, hogy ne érjen senkit váratlanul. Sokkal rosszabb az ismeretlen félelem, mintha az ember lelkileg felkészült rá. Természetesen ezek a komplikációk ritkák, de jobb tudni róla. Elmesélek még egy esetet, ami nem történt volna meg, ha az orvos elrendelte volna a császárt: Koraszülött intenzíven dolgozom, oda hoztak be egy kisbabát. Az anyuka skizofrén, aki a terhessége miatt abbahagyta a gyógyszerelését, így gyakorlatilag a terhesség felétől nem volt beszámítható, a kommunikációs készsége rohamosan csökkent. A pszichiáter és a háziorvos harcolt érte, hogy programozott császárral szüljön, de a nőgyógyászok csak halasztgatták a döntést. A nőnek elkezdődtek az utolsó hetekben a jóslófájások, kérték hogy vegyék fel az osztályra és császározzák meg, de a nőgyógyászok megint csak halasztgattak. Ekkor a nő már senkivel sem kommunikált. Otthon indult be a szülése, állva szülte meg a gyereket, a pici a földön landolt. Mikor leesett, pont akkor ért haza a nő anyukája, azonnal mentőt hívott, a pici pedig jött be hozzánk. Az eséstől hatalmas hematóma lett a fején, kulcscsontja, felkarja tört. Ez mind megelőzhető lett volna, ha hajlandók az orvosok elvégezni a programozott császárt.
2012. ápr. 24. 13:49
 32/64 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező,

azért írsz így, mert hála istennek halvány dunsztod nincs arról, hogy egy szülés milyen komplikációkkal járhat.

Nagyon fontos logikai összefüggés, hogy a komplikációk NEM A NEGATÍV GONDOLATOKTÓL lesznek életveszélyesek!!!

A régi időkben SEM CSAK A HIGIÉNIA hiányától haltak meg!!

Az arányok egyáltalán nem stimmelnek!! Nem a gyermekágyi láz volt a fő ok, ez inkább akkor lett, amikor az orvosok boncolni kezdtek Semmelweis idejében és ezután mentek szülést vezetni.

A normál halálozás bizony az elvérzés, elakadás, lepényleválás miatt voltak leginkább. Tehát azokban az esetekben, amikor életmentő császárt kellett volna végezni.A régi időkben a császárt az anya nem élte túl.

Igazából nem értem a problémádat. Sajnos gyanítom, hogy a te fejedet is átmosták, különben nem lennél ennyire nagyon érzelmileg érintett és egyoldalú. Azok az emberek szoktak így nyilatkozni, akik agymosáson mentek át. Ezt nem sértésből írom, hanem tapasztalatból.

A mai világ asszonya nem engedheti meg magának, hogy vesztesége legyen, mikor amúgy is alig születik már nálunk gyermek. Az orvos sem engedheti meg, mert a legkisebb műhiba után feljelentik és oda az élete, a szakmai becsülete. Ez biztosan benne van abban, hogy sokszor túlbiztosítják magukat és az indokoltnál több a műtéti befejezés.

Arról nem is beszélek, hogy a szülés közben mennyire megsérülhet a gyermek, már a legkisebb oxigénhiányos állapot is maradandó sérüléseket, tanulási és viselkedés zavarokat okozhat. Ez gyakran csak évekkel a szülés után derül ki.

A szülés élettanilag egy nagyon szép élmény a fájdalmassága mellett. A legtöbb orvos ezekben az esetekben nem is igen avatkozik közbe, a kórházba is bába vezeti le a szülést.

Viszont, ha beüt a baj, akkor ott azonnal cselekedni kell. Az elsősegély nyújtásból talán ismered az időfaktor fogalmát. Ez igazából versenyfutást jelent az idővel, sokszor másodperceket jelent. Ismert ilyen komplikáció a szülésnél a lepényleválás.

Ha ez otthon történik, akkor hiába a tapasztalt bába, messze a műtőasztal, sokkal kevesebb az esély, mint a kórházi szülésnél. Ebben az esetben régen belehaltak a nők a szülésbe.

A gyerek nyakára tekeredett köldökzsinórt lehet, hogy le lehet fejteni, de lehet, hogy nem. Késlekedés esetén a baba oxigén hiányos lesz, aminek már írtam a következményét.

Ilyenkor jönnek Hollandiával, de ha megnézed a szülési statisztikákat, akkor látod, hogy a németországi kórházi szülésnek sokkal jobbak az eredményei, mint a holland otthon szülésnek.

Én ezért azt mondom, hogy ha minden rendben, akkor legyen az ember ösztönös, legyen ott a bába a női segítő, de ha komplikáció adódik, akkor lehessen azonnal beavatkozni, legyen vésztartaléknak ott az orvos. Ez jelenti a biztonságot.

Szerencsére nagyon sok orvos van, aki ennek a híve, ezek közül kell választani, nem a szakmájában kontárokkal negatívan példálózni.

Az, hogy a védőnők a tápszergyárakkal állnak kapcsolatban, röhejesnek tartom. Lehet, hogy előfordult ilyen, de akkor már inkább a gyerekorvos, mivel ő írja receptre az adott tápszert. Elég sok orvost ismerek, de még olyat nem hallottam egyiktől sem, hogy ne szoptasson anyuka.

Tehát konklúziónak elmondom, hogy lehetünk kizárólagosan a természetesség hívei, de annak ára van! A természet sokszor nagyon kegyetlen! Mindenkinek el kell döntenie, hogy ezt vállalja-e vagy sem.

2012. ápr. 24. 13:53
 33/64 anonim ***** válasza:
100%
"Negatív gondolatok!" - bocsi de röhögnöm kell. Anyuka megijed a szüléstől, a fájdalomtól és a negatív gondolataitól rátekeredik a gyerek nyakára a köldökzsinór. NEM AKARLAK MEGSÉRTENI (bár úgyis annak veszed), de Te tényleg nem vagy képben a szülés közben felmerülhető problémák terén. Pedig attól, hogy természetes úton született otthon egészséges gyereked, attól még lehetnél kicsit tájékozottabb, főleg ha már vitát akarsz nyitni. Ugyanis ez lett a vége a kérdésednek, ha esetleg nem vetted volna észre. (Köszönhetően annak, hogy igen gúnyosak a hozzászólásaid!)
2012. ápr. 24. 14:10
 34/64 anonim ***** válasza:
100%
Én ugyanolyan felelőtlennek tartom azt aki otthon szül, mint azt aki minden egészségügyi ok nélkül császármetszéssel akar szülni. Mind a két esetben veszélyeztetik a gyermeküket. Az, hogy a gyerek nyakára tekeredik szülés közben a köldök zsinór, nem látszik mindig, bizony van, hogy csak a ctg mutatja, hogy baj van. Na és ha baj van, akkor nem lehet elég közel a kórház. Sokszor nagyon kevésen múlik a baba vagy a mama élete. A statisztikák meg ugyanolyan rosszak, mint az amniocentézisnél. Ott is minden elvetélt baba benne van a statisztikában, azok is, akik egyébként is elmentek volna. A kórház születés statisztikáját pedig nagyban rontják a koraszülések, aés a pl.diabéteszes, tss-s és más beteg anyukák és babák tragédiái. Az otthon szülősök nagy többsége csőlátó. Ráadásul iszonyatosan sok baromságot tudnak összehordani a kórházi szülésekről. Az egyik ilyen kedvencem a kengyelbe kötés szülésnél. Nem ősasszonyok, nem mazochisták, hanem felelőtlenek. Az a kismama akinek a babája azért éli túl a szülést mert az a kórházban születik, tojik a hagyományokra. Nem néptánc a szülés. Végül is, miért ne mehetnénk újra a kovácshoz fogat húzatni?
2012. ápr. 24. 14:23
 35/64 anonim ***** válasza:

Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy gondozott, problémamentes terhesség után sajnos elkezdett szivárogni a magzatvizem, (valamint teljesen fájdalommentesen kitágult a méhszájam 2 centire).

Mivel sajnos kolleganőmben meghalt úgy a gyerek a terhesség utolsó hetében (!) hogy nem vette észre. hogy a magzatvize szivárgott. Ezért én rögtön kórházba mentem, ahol megállapították a bajt.

A jelenlegi rendszer szerint koraszülés esetén az anyát szállítják olyan helyre szülni, ahol azonnal ellátják a babát. Folyamatos monitorozás mellett 2 napig "egyben voltunk" még, de a folyamatosan csordogáló magzatvíz és a fertőzés veszélyének fennállása miatt megindították a szülést. Végig biztonságban éreztem magam, mert tudtam, a lehető legjobb kezekben vagyok én is és a baba is. Problémamentesen megszületett a gyerek, 2 hét után haza is mehettünk. Most 10 hónapos, folyamatos utógondozásban részesül és habár a 34. hétre született, szerencsére utolérte a többi babát mindenben. Hozzáteszem, hogy a kórházban lévő védőnő segítségével sikerült tejcsit fejnem (annyira fájt a mellem, hogy én képtelen lettem volna otthon megkínozni magam, inkább hagytam volna annyiban) és ennek köszönhetően habár lefejve, de kapott anyatejcsit is, ami egy koraszülött babának még fontosabb.

Ebből mindössze annyit szerettem volna kihozni, hogyha ez 100 évvel ezelőtt történt volna, akkor a gyerek ma nem élne.

Tudom, az enyém problémás volt, de a lényeg, hogy BIZTONSÁGBAN éreztem magam. (a szülés előtti napokban és a szülés közben is.)

2012. ápr. 24. 15:52
 36/64 A kérdező kommentje:

Aki azt hitte, hogy a köszönömöket gúnyosan írtam, az valahol eltévedt. (nem vagyunk ám mi, otthonszülők sem ennyire rosszak alapvetően, hogy mindenkit kigúnyoljunk) Azoknak írtam köszönömöt, akik valóban értelmesen, nem elítélve és földbe döngölve írtak a témával kapcsolatban és osztották meg tapasztalataikat! Köszönöm nekik, remélem nem értették félre!

Sajnos megint nem kerültem közelebb a probléma megoldásához, de mindenkinek köszönöm, aki vette az időt és fáradságot, hogy hozzászóljon. (ezt most ismételten nem gúnyosan írom, hanem őszintén)

2012. ápr. 24. 16:14
 37/64 A kérdező kommentje:
Kedves 31es! Azért az, hogy az anyuka skizofrén, az egy eléggé extrém példa, és persze én sem gondolnám, hogy egyáltalán képes felelősen dönteni a témában a gyógykezelése hiányában. De én nem ilyen esetekről beszéltem. Ettől független az derül ki, hogy megszülte a gyermeket, akinek nem szülés által kiváltott komplikációja volt, hanem szerencsétlen baba leesett a földre. De egyébként meg megszületett csak úgy simán, nem? (csak érdeklődöm, nem sértegetek)
2012. ápr. 24. 16:17
 38/64 A kérdező kommentje:
Kedves 32-es! Soha nem írtam, hogy a "a komplikációk a negatív gondolatoktól lesznek életveszélyesek", azt viszont írtam, hogy sok esetben a negatív gondolatok, nem megfelelő lelki felkészültség okozhatnak komplikációt (amik mindentől függetlenül életveszélyesek, ezért nevezzük őket komplikációknak). Hol hibádzik akkor a logika? Szakadéknyi különbség van a kettő közt.
2012. ápr. 24. 16:21
 39/64 anonim ***** válasza:
100%

Ne haragudj, de én nem tudom azt elfogadni, hogy a nem megfelelő lelki felkészülés okozhat komplikációt, ami életveszélyessé válik. Ilyen esetleg nagyon nagyon extrém, mentálisan erősen érintett betegeknél lehetséges, a többi mese habbal.

Lepényleválást és súlyos vérzést sem a psziché okoz. Elhiszem, hogy vannak pszichoszomatikus betegségek, de azért egy életet veszélyeztető szövődményt én nem ide sorolnék.

A másik, hogy igazából mi a kérdésed? Mi a problémád? Meg tudod fogalmazni?

Az, hogy miért bélyegeznek meg? Azért, mert a magyarországi körülmények között miután nem áll rendelkezésre a sürgősségi császár lehetősége, nagyon nagyon nagy felelőtlenség otthon szülni! A korábban leírt időfaktor fogalmát igyekeztek pszichésen negálni, ti "otthonszülők" .

Ugyanez a helyzet a komplikációkkal is. Aki otthon szül, az pszichésen felkészült, tehát mentesítve van a komplikációk java részétől. Ez sajnos nem igaz.

Statisztika: Teljesen tévút, miután az otthon szüléseket csal teljesen problémamentes terheseknek engedik, ezért a patológiás terhesek a kórházba kerülnek, ott rontva a statisztikát. De ez nem azt jelenti, hogy az otthonszülésnél jobbak az eredmények, hanem azt, hogy más a minta, egy teljesen szűrt mintája van. Ez így nem valid, nem reprezentatív. Ha tanultál valaha statisztikát, akkor érted miről beszélek.

Azt írod, hogy az anyukák nem érzik, mi a "helyes". Kérdésem: akkor mi a helyes? Mondd meg! :)

Mit értesz "fejhatás" alatt orvosi szempontból? Induljunk ki a szakmailag jó orvosokból, nem a kontárból. Tehát egy szakmailag jól képzett orvos mit csinál rosszul?:) Ugyanis csak asszisztál a szülésnél, semmi mást:) A szülést bába vezeti a kórházban is. A mai kórházi gyakorlatban a jól képzett korrekt orvos úgy hagy szülni, ahogyan te szeretnéd. Van labda, kád, franciaágy, bordásfal stb. A szülészetek gyönyörűen felújítottak. Lehet orvost, bábát is választani, akikkel megbeszéled az elképzelésedet.

A fájdalomcsillapítás csak egy lehetőség, ha valakinek nagyon alacsony a fájdalomküszöbe, vagy nehéz szülése van.

Szerintem ti is nagyon el vagytok tájolva a kórházzal kapcsolatban. Mást hallottatok a Geréb tanfolyamán, mint ami valóban van.

Ami ennyire elvakulttá teszi az embert, mint ahogyan korábban is írtam, erősen agymosás.

2012. ápr. 24. 16:38
 40/64 anonim ***** válasza:
100%
Még nekem is jönnek a gondolataim. Hová lett az ösztönös viselkedés? Meg van az még. Viszont nagyon sok először szülő nő teste nem ismeri fel a szülést. Ja és ez nem a modern kor átka, így volt ez mindig. Elfolyik a magzat víz, de nem indulnak meg a fájások. Akár mennyire befelé figyel az anyuka, sem jönnek, mert a teste nem tudja mit tegyen. Mert igen, van ilyen. Bizony az állatvilágban is van így, ezért is születik az első alomban kevesebb utód és ezért gyakran születnek holtan az első kölykök. Tovább megyek. Ösztönök ide vagy oda, ma már az állatgyógyászatban is használnak nagyon sok szülészeti eljárást. Mert az állatoknak sem elég az ösztönük. A kórházban szülő nők nem hajtanak fejet az orvosi diploma előtt, de odafigyelnek a szakemberek a gyakran sokéves szakmai tapasztalatán alapuló véleményére. Szerintem az felháborító, hogy néhány otthonszülést végző "szakember" mindenféle mondvacsinált dolgokat terjeszt a szülészetekről, riogatva a kismamákat. Pedig történtek már az otthonszüléseknél hatalmas bakik. Én ilyenkor érzem, hogy azok akik otthon akarnak szülni, miért nem kapnak már végre a fejükhöz?
2012. ápr. 24. 17:05
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!