Hová lett az ösztönös viselkedés?
Kedves 20as! Köszönöm az épületes és intelligens hozzászólás - ott a pont, valóban kevesebben választják. (bár szerintem a számok akkor is számok maradnak)
Viszont az ősi bábai hagyomány megoldja az ilyen extrém helyzetek 98%-át beavatkozás nélkül, és éppen ez benne a szép! Egy barátnőm szült otthon, és bizony a kicsi nyakán volt a köldökzsinór, de szép lassú kitolással bőven nyúlt annyit, hogy a kicsinek még csak a szívhangja sem ingott meg. Ezt a bábai tudást feledjük el, én úgy gondolom, és csak a medikális világban gondolkozi az emberek nagy többsége.
Én sem vagyok felelőtlen anyuka, és ha az otthonszülés valóban ilyen veszélyeket rejtene magában, akkor nem választottam volna. A bábai segítő olyan mértékű tapasztalattal rendelkezik, hogy meg tud helyesen ítélni egy komplikációt, és ha nem tudja megoldani, azonnal kórházba viszi/viteti az anyukát. Mindezek miatt nem értem, hogy miért vagyok (vagyunk sokan) megbélyegezve.
Nem vagy megbélyegezve... az összes itt megszólaló közül viszont te vagy az egyetlen, aki sértő, bántó, lenéző hozzászólásokat ír.
Szülj otthon. Szíved joga! Engem baromira nem érdekel. De az ég áldjon már meg, milyen alapon nézel te le engem, mert én meg azt érzem biztonságosnak, hogy kórházban szüljek? Milyen alapon gondolod azt, hogy csakis, kizárólag az a jó, aki otthon szül? Milyen alapon degradálod le az orvostudományt, az orvosokat?
Őszintén szólva nem hiszem, hogy téged annyi megaláztatás ért volna, amennyiről beszélsz. Hiszen eddig te voltál az egyetlen a hozzászólók közül, aki nem volt hajlandó elfogadni mások véleményét, aki megpróbálta ránk erőltetni a saját véleményét, aki sértő, lenéző módon írt.
Még egyszer leírom! Szülj otthon nyugodtan, ez a te döntésed! Lehet, hogy neked van igazad! DE! Nekem is jogom van úgy dönteni, hogy kórházban szülök. Ez meg az én döntésem. Lehet, hogy nekem van igazam!
Ezt mindenki döntse el maga!
Oóóóó....
Kicsit magamra vettem, főleg a "hentes"es hasonlatot :).
Az első babánk természetes úton született, ráadásul oxitocinnal fel is erősítették a fájásokat, csillagokat láttam, de mégsem éreztem magam "ősanyának" ettől.
A második 4x testre tekeredett köldökzsinór miatt (ebből 2x a nyakán volt), császárral.
Lassan 8 hónapos, még mindig nem vagyok túl a "császáros élményen", nekem ez nem olyan egyszerű, erre meg vannak emberek, akik hentesnek gondolják az orvost, amiért felvágott? Az első én lehetnék, hiszen az én testemről volt szó, de a baba érdekeiről. Egyáltalán nem örültem neki, de ha ez otthon történik meg...
Hidd el, tapasztalatból mondom, hogy sokkal jobb a hüvelyi szülés, az biztos, de ne ítéljünk el kérlek minden császáros anyukát (és egyáltalán senkit sem), amiért így, vagy úgy szül, így, vagy úgy szoptatja/tápszerezi a gyerekét.
És igen, elgondolkoztam azon, hogy mi van, ha nem most születne a baba, hanem mondjuk 80-90 évvel ezelőtt, akkor leszakítja mondjuk a méhlepényt, és most a Férjem egyedül nevelné az egyetlen babánk, mivel a második nem valószínű, hogy túlélte volna, ahogy én sem, mert elvérzek.
Sokat gondolkozom ezen, hidd el, és mindig arra jutok, hogy Istennek ezzel célja volt, és nem véletlenül történt így. Pl. most már látom mind a kétféle szülést.
De nem hiányzik az ilyen hozzáállás, persze, én nyitottam meg a kérdést, de nem tudom megállni, hogy ne írjak, hiszen a mi esetünkben életmentő volt a császár.
Egyébként szopik a kicsi is :).
Kicsit kellemetlenül érint, hogy velem példálózol, mert a nézeteink még köszönőviszonyban sincsenek egymással. Még egyszer leírom, hogy nem tartom sem hentesnek, sem felelőtlennek azt az orvost, aki az én hátteremmel császározni akart. Abban a kórházban ez a protokoll, attól Ő még remek jó doki.
És ha a második helyen ugyanezt mondták volna, nem keresgéltem volna tovább, hanem maradok a fenekemen, és szülök császárral. A velem kapcsolatos okfejtésed még abban is sántít egy kicsit, hogy ahogy írtam is, én nem vagyok teljesen egészséges, tehát nálam nagyobb volt a rizikó, ahhoz, hogy egy kórház vállalni tudjon, több kellett, mint puszta jószándék.
És továbbra sem mernék otthon szülni, akármilyen a statisztika, mint ahogy minden gyerekem alatt ott volt a légzésfigyelő. Ugyanis nem szeretnék abba minimálisba sem beleesni, akit baj ér. Én önmagam lehettem szülés közben is, számomra a kórház annyit jelentett, hogy 2 napig nem otthon aludtam. Ennyit meg csak elvisel az ember a biztonságért cserébe.
Mi is volt az eredeti kérdésed? Hogy miért bélyegzik ősasszonynak a természetes úton szülőket. Már az első kommentemben is leírtam neked, hogy inkább azokat nevezik így, akik propagandát csinálnak ebből. És te pontosan ezt teszed, rajtunk keresztül próbálod bebizonyítani a döntésed helyességét. Csakhogy ez szükségtelen. Nem tartozol magyarázattal senkinek sem, ezt magaddal kell tisztáznod. Ahogyan az sem tartozik magyarázattal, aki császárral, edá-val, vagy pusztán kórházban szül.
És még egy mondat: Minden tiszteletem a császárosoké. amit Ők átélnek az első napokban, ahhoz az én szüléseim kutyafülék.
Kedves 23as! Köszi az épületes hozzászólást, és hogy elmesélted a történteket.
SENKIT NEM NÉZEK LE ÉS NEM SÉRTEGETEK! Épp arra akartam kilyukadni már nem-tudom-hány kommenten keresztül, hogy egy műtét életmentő beavatkozás. Szerencse, hogy rendelkezésedre állt, mint megoldás, és mindketten jól vagytok. De szerintem Te sem kérted volna, csak azért, hogy ne kelljen megszülni a kisbabád! (?) Vagy rosszul gondolom...?
Nekem abszurd, hogy előre azzal számolunk, hogy komplikáció lesz, ahelyett, hogy azt mondanánk magunknak: ne aggódj, minden rendben lesz, csak úgy, mint általában.
A szülésfelkészítőkön is nagyon sulykolják ezen negatív gondolatokat, nem értem miért, itt a fórumon is rengeteg kismama akad, aki már kb. retteg a szüléstől, mert azt olyan szörnyű/fájdalmas/medikális eseményként írják le. Egy várandós nőnek sem szabadna félnie a szüléstől, de NEM AZ Ő HIBÁJUK, hogy így van.
Kedves leendő gyermekorvosunk! Köszönöm, hogy szakemberként hozzászóltál a témához. De kérlek ne mondd, hogy lehúzok másokat, mert nem így van! Próbálok megosztani tényeket az én oldalamról, mert az emberek nem olyan tájékozottak ez irányban. Ezen a fórumon sok olyat olvasni, a kért császárral szült, pedig a közelben nem volt semmilyen rendellenesség/komplikáció. Te nem tartod ezt etikátlannak orvosi oldalról és a tudománnyal való visszaélésnek? A választ előre is köszönöm.
"Kedves 20as! Köszönöm az épületes és intelligens hozzászólás"
"Kedves 23as! Köszi az épületes hozzászólást, és hogy elmesélted a történteket."
Ez mi ha nem lenéző? Mert szerintem igenis sértő ilyet írni. Én sem írom, hogy ilyen, meg olyan hülye vagy, csak mert neked más a véleményed, mint az enyém... akkor talán légy oly kedves, és te se tedd, mert nem vall különösebben csodálni való jellemre.
"Kedves leendő gyermekorvosunk! Köszönöm, hogy szakemberként hozzászóltál a témához. De kérlek ne mondd, hogy lehúzok másokat, mert nem így van!"
Szerintem ez is elég sértő, ráadásul hol írta a válaszadó, hogy te bárkit lehúznál? TE sértegetted őt, TE vádoltad meg azzal, hogy etikátlan, TE vádoltad meg azzal, hogy pénzért olyan beavatkozásokat végez, amik nem etikusak. Milyen alapon? Hány életet mentettél már meg, hány szülést vezettél már le, hogy csak így eldöntsd, hogy mikor, kit, hogyan szabad, kell felvágni?
SZÜLJÉL OTTHON! KI A FENÉT ÉRDEKEL????
Kicsit talán off: Az az érdekes, hogy a császármetszést a modern kor divatjának tartják sokan, pedig már az ókorban is végeztek ilyen műtétet.
Császárral szülni nem feltétlenül hóbort (mert nem akarok szenvedni stb.) és egyáltalán nem megvetendő, ha valaki egészséges gyereket akar, akár egy komolynak számító hasi műtét árán is.
Egyébként, ha nem hajtanánk fejet az orvostudomány előtt az évezredes hagyománnyal szemben, akkor bizony még most is sokan belehalnának pl. a tüdőgyulladásba. Miért baj az, ha fejlődik az orvostudomány és az ember él is a lehetőségekkel. Ilyen alapon a rákba is tessék szépen belehalni, mert 100 évvel ezelőtt még sokkal többen belehaltak, mint most, amikor az orvostudománynak köszönhetően egyre többen túlélik.
Egyébként pedig az a fránya császármetszés nem is a modern kor vívmánya, hiszen már az ókorban is végeztek ilyen életmentő műtétet ősanyáinkon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!