Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Császárral szeretnék szülni....

Császárral szeretnék szülni. Melyik a jobb az epidurális érzéstelenítés vagy az altatás? Mondjuk az altatásnak jobban örülnék.

Figyelt kérdés
2012. márc. 16. 23:01
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
64%

Kedves hatodik válaszoló, orvostanhallgató!

Bennem is felmerült, amit az utolsó írt, és azt hiszem, hogy a bennfentesség látszatát kelteni (amely bennfentességgel egyébként még nyilván semmiféleképpen nem rendelkezel), majd olyat írni, hogy téged ne szurkáljanak a gerinced körül - kissé ostoba válasz.

Ha (valóban) hallgató vagy, akkor pontosan tudhatod, hogy egy anesztesnek rutinfeladat az epidurális érzéstelenítés, veszélye lényegében nincsen. Semmi értelme az egyébként is ijedt kérdezőt tovább ijesztgetni. A férjem pl. fiatal orvosként napi gyakorlatként "szúrkálja" a betegek gerincét, lumbálpunkciókat végez, (sőt, kapaszkodj meg, ciszternapunkciót is, ami valóban veszélyes ) és bár az eljárás picit más, kezdőként is abszolút gyerekjátéknak számít. A szülőszobai gyakorlatban rettentően gyakori az epidurális érzéstelenítés, nem érdemes félelmet keltően írogatni róla. Hallgatóként pedig tudhatnád, hogy az eljárás abszolút minimális veszélyeket hordoz magában - jóval minimálisabbakat, mint egy altatás.

17.válaszoló

2012. márc. 18. 13:44
 22/44 anonim ***** válasza:
64%
Már nem az utolsó írta, hanem az utolsó előtti, érkezett közben egy hsz. (És még annyi: orvostanhallgatónak egyébként nem kell tudnia epidurális érzéstelenítést beadni, de ez egyébként semmin nem változtat.)
2012. márc. 18. 13:50
 23/44 anonim ***** válasza:

Kedves 22. és 23., teljesen igazad van! Csak sajnos az emberekben még mindig benne van a sok hülyeség, amit félinformációkból, egymás rémisztgetéséből "nyernek".

(Speciel megkérdőjelezem az illető "orvostanhallgatóságát" ...)

Aneszteziológus férjes

2012. márc. 18. 14:09
 24/44 anonim ***** válasza:
64%
Igen, nekem is az jutott eszembe először, hogy tuti nem hallgató, de hát, tudod lehet, hogy mégis az, ugyanis rengeteget szoktak sajnos... khm, okoskodni, miután már egyszer fogtak egy fonendoszkópot a kezükben, azt hiszik, hogy övék a világ... :)) A férjem nem ilyen biztos magában néha, pedig azért neki már van ez-az a háta mögött. De a saját szakterületén kívül pl. óvatosan nyilatkozik azért mindig. (Vizsgáztat is egyébként orvosisokat, és bizony még hatodéven is olyan hallgatók fordulnak elő, hogy az embert kirázza a hideg...) No, mindegy, ez van... :))
2012. márc. 18. 14:15
 25/44 anonim ***** válasza:
74%
Sziasztok! Én vagyok az orvostanhallgató, akinek a bennfentességét megkérdőjelezitek :) Természetesen semmit nem kell elhinni, és okoskodni sem akartam, egyedül azért írtam bele a válaszomba, hogy az vagyok, hogy alátámasszam én miért tudom kisírni az altatást. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy az epidurális/spinális érzéstelenítés egyszerűbb, kevesebb kockázattal járó mód. Amiért én mégis ragaszkodom (szigorúan saját esetemben) az altatáshoz, az az, hogy a sérvem, és a csigolyatörésem pont azon a területen van, ahova szúrni kell, ezért írtam, hogy az ÉN amúgy sem jó gerincemnél ne szurkáljon senki. De azt is leírtam, hogy ezt az esetek nagy többségében NEM az anya dönti el, ahogy szerencsére azt sem, hogy császár lesz-e vagy sem. A kérdező véleményt kérdezett, én leírtam a sajátom. Szerencsére nem tartozom azok közé a medikák közé, akik a saját véleményüket akarják ráerőltetni a másikra (és azok közé sem, akik a fonendoszkóptól már orvosnak érzik magukat) :)
2012. márc. 18. 14:27
 26/44 anonim ***** válasza:

én reménykedek benne hogy minden rendben lesz és hüvelyi úton szülhetem meg a babám, de ha császárra kerülne a sor, jobban örülnék ha altatnának. hiába mondják biztos módszernek az epidurált elég, ha épp én vagyok a kivétel akinél elszúrják és maradandó károsodást szenvedek, még talán le is bénulok.

a barátnőm epidurált kapott, azt mondja azóta is rengeteget fáj a háta azon a helyen és hogy borzalmas félelmei voltak, míg benne matattak és ha még valaha is megy szülni (bár ezek után nem akar) jobban szeretné átaludni azt a részt.

nem értem miért kell nekitámadni annak aki az altatást részesíti előnyben. ők is ugyanúgy szeretik a babájukat és később ugyanúgy meglátják, megpuszilgatják és nem egy olyan rémes élmény lesz számukra hogy na, amikor megszületett, akkor tolták épp jobbra a beleimet.

azért "szeretik" programozott császárnál az epidurált, mert altatáskor a baba is elkábul, de a császár ígyis-úgyis trauma neki, rosszabb, mint a természetes szülés, tehát nagyon nem változtat az egészen.

2012. márc. 19. 00:48
 27/44 anonim válasza:
100%
Kedves Hölgyek. Kicsit mindenki elment érzelmi irányba és kevesen válaszoltak a kérdésre. Abban teljesen igazuk van, hogy az orvosé a döntés, de ha minden rendben van akkor az orvos enged a kismama kéréseinek a megfelelő vastagságú borítékért. Nekünk konkrét árlistát vázoltak fel, meg is voltunk lepődve! Főleg azok kérik a császárt akik féltik az alakjukat, sőt szoptatni se szeretnének mert árt a ciciknek. Persze megvan a véleményem ezekről a "hölgyekről", de ez az orvosokon múlik. Amíg a boríték fontosabb, addig lesz rendelésre császár + tejelapasztás és tápszer az anyatej helyett. Éljen a liberális demokrácia. :)
2012. márc. 19. 07:15
 28/44 anonim ***** válasza:
92%
El kellett olvasnom a doktornő válaszát többször is, hogy hátha észreveszem belőle, hol a szégyen, amit ír az epidurális érzéstelenítésről. De nem találtam. Szívemből beszél, és mindezt úgy, hogy nekem volt császárom altatva, szültem utána hüvelyi úton, majd sajnos ismét császár, de ekkor már legalább epidurális érzéstelenítéssel. Hát a sorrend egyértelmű. A rendes szülés az egy természetes dolog, ráadásul van aki nagyon könnyen tágul, utána pedig egy kis megfigyelés után úgy ellátja a kisbabáját, mintha semmi sem történt volna. A császár pedig egy nagyhasi műtét, amit soha nem választanék. Katéter és csövek lógnak ki az emberből....amikor hajnalba megszültem, délután kihúzták a katéteremet és a nővérke azt mondta menjek el mozsdani...kb 5 métert kellett mennem, de azt hittem soha nem fogok odáig elérni olyan gyenge voltam, míg "normális" szülés után az ember lánya nagyon gyorsan regenerálódik. A hashajtásról nem is beszélve, amit a kis csövecskés zacskóval a kezembe, amin vezetik a sebemből kifolyó vért és váladékot "szaladok" a wc-re, mert ugye hasi műtétnél olyan is van...a görcsökről nem is beszélve... Szóval hölgyeim, szüljetek, ha tudtok! Éppen elég nagy hiba, hogy az orvosok minden szire-szóra császároznak.... ésé ha már császár, akkor ne altatásban, hanem legyetek részesei a gyermeketek születésének, ne aludjátok végig. Ne aggódjatok, nem fáj és a másnapi fejfájás sem lesz, mert egyrészt gyenkék lesztek a felkeléshez, másrészt kapjátok a méhösszehúzót, ami szintén nagyon fáj az első nap...második naptól könnyebb, de nem összehasonlítható egy normális úton szülő nővel. Lehet, hogy több nőnek ez most nem tetszik, amit írtam, mert nem ezt akarja olvasni, de én így életem át ezeket az eseményeket, és akkor még nem is beszéltem a plasztikáról, amit a hasamon kellett végrehajtani. Olyan ocsmány sebet csináltak rajta, hogy az első fiam után 20 évesen azt mondtam, hogy ilyen hassal nem akarom végigélni az életemet....így kérjétek a császárt ok nélkül!
2012. márc. 19. 11:30
 29/44 anonim válasza:
2012. márc. 19. 16:24
 30/44 anonim ***** válasza:
enis csaszarral sztultem,es altattak.....nem csak sürgősseginel hasznalnak altatast...nekem mindenkepp csaszar lett volna,es nem volt kerdes se h altatnak.pedig minden rendben volt....
2012. márc. 20. 08:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!