Aki már szült, annak is érdemes beadatni a máhnyakrák elleni oltást?
Figyelt kérdés
26 éves leszek novemberben, van egy 20 hós kicsi fiam. Szűrésre minden évben járok a nőgyógyászhoz, de most mifelénk olcsóbban fel lehet iratni ezt az oltást. Nem tudom érdemes-e még beadatni? Van itt anyuka, aki beadatta?2012. márc. 6. 12:40
1/6 anonim válasza:
A szülés nem véd a méhnyakrák ellen. Ha akciós, és megteheted, adasd be.
2/6 anonim válasza:
Nem érdemes, de nem a szülés miatt. A hatékonysága egyelőre nem igazolt, csak akkor, ha a nemi élet megkezdése előtt már megszerzi az ember a védettséget.
Esetleg kérj előtte HPV tesztet, és ha tökéletesen negatív, maximum akkor. A gyermekemnek én is beadatnám majd, ha nagyobb lány lesz (még pocaklakó), de egyébként nem indikált. Bár ártani nem fog, ez is tény.
3/6 anonim válasza:
Azt kihagytam, hogy nyilván azért nem érdemes a nemi élet megkezdése után beadatni, mert szinte minden nő átesik HPV fertőzésen (azon ritka dolgok egyike, amely ellen az óvszer sem véd igazán).
4/6 anonim válasza:
Anno én is rákérdeztem a dokimnál.
Azt mondta, hogy aki már megkezdte a nemi életet, annak már nem érdemes beadatni az oltást. Pont ezért adják a kislányoknak is 13 éves kor körül. Volt is egy tanulmány róla, hogy ahol beadatják (mert a város kifizeti), ott egyre korábban kell, mert már nagyon korán élnek szexuális életet a lányok.
5/6 anonim válasza:
Igen, nekem javasolták, pont még szülés után is érdemes (nálam is ez volt a kérdés).
6/6 anonim válasza:
Én is úgy tudom, hogy szűzen még van értelme, utána tök felesleges. Nekem is orvos mondta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!