Szerinted joga van egy nőnek olyan pózban szülnie ahogy ő szeretne?
Háton fekve szülni egy nőnek a legfájdalmasabb, és vannak olyan magyar kórházak amelyek csak háton fekve engedik szülni a magyar anyákat, nőket. Miért van ez 2012-ben, itt Magyarországon, hogy egy nőnek ha akar ha nem háton fekve kell megszülnie élete első gyermekét abban a pozícióban ami számára a legtöbb fájdalommal jár tehát a legfájdalmasabb? TB-t fizetjük, mindenféle adót fizetünk, miért nem lehet biztosítani a magyar nők számára is minden kórházban a szülés közbeni testhelyzetek széles palettáját? Miért? Hát nem a legújabb generáció sorsa a legfontosabb, akik ugye a szülések gyümölcsei. A babákra is kihatással lehet lelkileg, szellemileg ha az anyuka nem olyan testhelyzetben szüli meg ahogy neki kényelmes.
Amikor például menstruációs fájdalmaink vannak, szerintem néha egy jó testhelyzet is segíti a fájdalom elviselését, és akkor a szülénél ami ugye sokkal nagyobb dolog, ott nem vehetjük fel a nekünk kényelmes pozitúrát?
Egyébként ma ez volt a téma a Kossuth rádióban, ezért hoztam fel ezt a témát.
Köszönjük ezt a linket! Mindenkinek ajánlom elolvasni!
Nem olvastam végig minden választ, bocsi, ha valakit ismétlek.
Egyáltalán nem természetes, sőt a világ legtermészetellenesebb módja a háton fekve szülés. Egyetlen embernek a kényelmét szolgálja: a dokiét. Azért nem lehet a legtöbb kórházban másként szülni, mert a kedves doktor urak nem akarnak odáig lealacsonyodni, hogy uram bocsá' lehajoljanak, netán leguggoljanak, letérdeljenek, hogy úgy segítség a szülő nőt.... Amúgy semmiféle extrát nem igényel, hogy más helyzetben szüljön az anyuka, csak a dokinak kéne kényelmes helyzetéből megmozdulnia.
Nyugaton ez már nem téma, régesrég a legtöbb helyen nem is a doki van a nővel szüléskor, hanem szülésznő vagy bába, akinek nem derogál letérdelni sem, ha úgy tud segíteni jobban. A természeti népeknél meg senkinek eszébe nem jutna azzal veszélyeztetni az anya vagy a baba életét, hogy olyasmire kényszerítik, ami abszolút a természet és a fizika törvényeinek ellentmond.
Tény - és meg lehet nézni a WHO ajánlásokat is - hogy a legkevesebb komplikáció a kitolási szakban akkor jelentkezik, ha egyrészt hagyják az anyát szabadon testhelyzetet választani, ugyanis az anya abban a helyzetben érzi legjobban magát, ergo a legkevesebb fájdalmat akkor éli át, amikor a baba a leginkább akadálymentesen jöhet kifelé, milyen érdekes!, másrészt a gravitáció áldásos hatását érdemes kihasználni.
Magyarországon a szülészet valami kriminális, nem azért, mert nincs pénz, mert amiben változni kéne, ahhoz egyikhez sem pénz kell, hanem egészen egyszerűen senkit nem érdekel (férfiközpontú szülészeti modell ugye) hogy milyen is annak az anyának vagy babának. A baba valahogy majd csak kijön, nem is emlékszik (amúgy de, csak ezt kevesen ismerik el), az anya meg bírja ki.
Gabka!
Én sem értem miért pontoztak le. Tőlem ment a zöld kezecske! Teljes mértékben egyetértek veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!