Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Apák, ti bemennétek szülni?...

Apák, ti bemennétek szülni? Csúnya dolog, én nem akarom látni! Nem bírom a vért sem! És minek kellek én oda? Csak láb alatt vagyok, lekezel az orvos, a nővér, a fájdalmon meg nem tudok segíteni, de rossz nézni, ahogy a párom szenved.

Figyelt kérdés

Kedves gyakorisok, egy normaváltozásokat vizsgáló társadalomtudományi kutatás egyik munkatársa vagyok. A témáink az apás szülés, az otthonszülés kontra kórházi szülés, és a szülés természetes lefolyásával kapcsolatos elvárások. Olyan (provokatív, meglepő, csacsi) kérdéseket teszek fel, illetve a kommentekben olyan állításokat fogalmazok meg, amelyek a vizsgálati személyekkel, illetve a kórházi személyzettel készített interjúk során hangzottak el (tehát nem az én álláspontomat, vagy a kutatócsoport vélményét tükrözik).

A normák természete az, hogy igazodni kell hozzájuk, és ezt az igazodást a közösség erősen támogatja, míg a nem-igazodást bünteti. Épp ezért nagyon nehéz szóra bírni azokat az embereket, akik valamiért másként gondolkoznak, mint amit a norma előír. Ők kerülik a feltűnést. Az anonimitás azonban sokat segíthet, a gyakori kérdések közönsége pedig igen aktív és korrekt. Kérek mindenkit, aki megtisztel a válaszával, hogy ne fojtsa bele a szót senkibe azzal, hogy „te nem vagy normális!”, mert most nem az a cél, hogy valakit meggyőzzön, hanem az, hogy kiderüljön, milyen képzetek, elvárások, félelmek léteznek ezekkel a témákkal kapcsolatban, hogy pontosan mi is egy-egy norma tartalma, és hogy ezeket a tartalmakat ki mennyire ismeri.

Noha az anonimitás adott ezen a felületen, mégis hangsúlyozom, hogy minden akarva-akaratlanul a tudomásomra jutott személyes adatot bizalmasan kezelünk.

És természetesen minenkinek nagyon köszönöm a válaszokat!

2012. jan. 28. 19:14
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
61%

én vagyok a 2. válaszoló, akinek a férjének 2 barátja is elájult. na, ott egyik sem sima szülés volt, mind a kettő erősen komplikált, az egyiknél császár volt, ahol nem tudták beadni rendesen a gerincszurit, a feleség segítségért kiabált, fájt neki, szét volt esve szegény a félelemtől és a fájdalomtól. A férje nagyon kiborult, elájult, a nőben is nagyon rossz emlék maradt. Elváltak, a gyermek 1 éves szülinapja előtt már külön éltek.

A másodiknál is súlyos komplikációk lettek, ott is áthatotta a félelem az egész szülést. Ők is elváltak, 2 évig marták egymást a gyerek kb. 6 hós korától.

A norma az, hogy "bemegyek, mert rendes férfi bejön"

Rendes férfi bemegy, nő szépen vajúdik, közben nevetgélnek, jön a fájós rész, rendes férfi berezel, de megszületik a baba, boldogsághormonok töltik el mindkét szülőt. Pláne, ha bababarát kórház, hisz apa megy a gyerekkel fürdeni, aztán együtt a család.

A normával való probléma ott kezdődik, hogyha problémák kezdődnek...

(ezek amúgy a férjem szavai, itt ül mellettem, csak ő elvből nem ír ide... :)

Voltak félelmei, mint írtam,de bejött, mert látta, hogy mennyire félek és nem akart egyedül hagyni.

2012. jan. 29. 18:16
 22/37 anonim ***** válasza:
61%

Elvből nem ír ide, de véleménye van. Akkor legye ez az elve, de akkor nem kell tolmácsolni szavait.

Ha véleményét szeretné kifejteni van módja rá :)))

2012. jan. 29. 18:57
 23/37 anonim ***** válasza:
73%

Én eleinte szerettem volna, hogy bent legyen a férjem. Majd elbeszélgettünk erről és mondta, hogy nem akarja látni ahogy szenvedek. Beláttam igaza van. Azóta túl vagyunk rajta, sajnos császár lett. A férjem a váróban izgulta végig a sikertelen vajúdást és utána a császárt is. Közben a szülésznő és az orvos néha tájékoztatta hol tartunk.

Egyáltalán nem bántam meg, hogy nem jött be velem senki, mert így nem láttak olyan kiszolgáltatott helyzetben.

Vajúdás közben a szülésznővel beszélgettünk és kiderült, hogy nagyon ritka, hogy valaki "kísérő" nélkül megy szülni. Ha a férj nem megy be a szülésre akkor anyuka/barátnő stb. bemegy.

2012. jan. 29. 21:23
 24/37 anonim ***** válasza:
71%
Nem érdekel, hogy az apa elájul a szüléskor, szedje össze magát. Hiszen ő azért van bent, hogy védjen engem az orvosi visszaélésekkel szembe. Itt nagyon sok kismama panaszkodik, hogy az orvosok önkényesen miket csinálnak és itt sok kismama sír hogy nem tudják feldolgozni a szülés alatt történteket. Szóval képviseljen engem bent valaki.
2012. jan. 29. 21:38
 25/37 anonim ***** válasza:
55%

31 éves férfi.

nem mentem be a szülésre két okból is.az egyik az hogy nem akartam a feleségemet szenvedni látni és az a tudat hogy látom hogy szenved és nem tudok segiteni neki.a másik dolog az hogy a feleségem rokona védőnő és ő is azt javasolta hogy ne mennyek be.a feleségem meg értette hogy miért nem akarok bent lenni és azt mondta hogy ha én nem megyek be akkor más se mennyen.én ugy voltam vele hogy az az orvos legyen bent aki a terhess gondozást végig vezete meg a szülésznő meg akinek kell.én ugy gondolom hogy minden nőnek van egy utja amit egyedül kell végig járnia.

2012. jan. 29. 21:42
 26/37 anonim ***** válasza:
100%

Elhűlnek az idős nagyszülők hogy a fiuk bemegy a szülésre?

A szex is változott. A nagymama azt mondta, "én apádat soha nem láttam mesztelen." Most mi van? Orális szex. Sokat változott a világ. Most nem kell már pirulni.

2012. jan. 29. 21:48
 27/37 anonim ***** válasza:
100%
Megszeretném kérdezni, hogy ennek a vizsgálatnak az eredményéről kaphatunk információt?
2012. jan. 29. 21:51
 28/37 anonim ***** válasza:
100%
A férjem azt mondta, ha 100 gyereket szülnék, akkor mindnél bennt lenne! Ez neki egy fantasztikus élmény volt. Bár előtte félt kicsit, utólag azt mondta, nagy marha lett volna, ha ebből kimarad!!! Ez egy csoda és neki is része volt benne. Egyébként kedves kérdező, ha nem akarod látni teljes egészében a szülést, nem is kell! Állsz anya mellett és csak a gyereket látod, mikor mellre teszik. :) Nem olyan borzasztó ez!!!
2012. jan. 30. 12:17
 29/37 anonim ***** válasza:
70%

Hát 31 éves pasi érdekes válaszod volt.

Először az általános berögözött és bevált dumát írod le, aztán más mondja meg mi lenne neked a legjobb,aztán a nőre hárítod az egészet szép mondhatom.

Ki kell mondani. Nem merek bemenni gyáva vagyok :)

Nem tudom, te mit szólnál, ha fertőző beteg lennél és magadra hagyna a párod. indok : nem akarom látni ahogy szenved, úgysem tudok rajt segíteni.

Szerettelek, de ezt az utat egyedül kell végigjárnod.

Szarul esne ugye??

Nem mindegy ám, hogy a szülőszobán van egy kiszolgáltatott nő, lekötve a lábai. hogy viszonyulnak hozzá. Ha bent lenne vele a párja esetleg más hangnemben beszélnének vele, talán még fájdalomcsillapítást is kapna.

De sebaj te inkább kint megvárod.

Halkan megsúgom, akkor is szenved, ha te nem látod :)

Ja és 34 éves pasi vagyok :)

2012. jan. 30. 21:20
 30/37 A kérdező kommentje:

huhh

most kicsit off vagyok a saját topikomban, de muszáj.

szóval védeni kell egy nő érdekeit a szülőszobában? valakinek óvnia kell a méltóságát? ki van kötve a lába?

2012. jan. 30. 22:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!