Az hogy lehet, hogy van kórház, ahol nincs lehetőség
EDA-t kérni? Egyformán fizetünk tb-t nem? Ez
felháborító!
Tőlem is mindig megkérdezte a fogorvos az érzéstelenítést.... Lehet, hogy az unokáinknak már a szüléshez is rutinból adják az érzéstelenítőt.
2011. jún. 1. 16:00
12/25 A kérdező kommentje:
Most nem szeretném szítani a vitát, de pl. manapság már nem mindenhol "kötelező" hanyatt fekve vajúdni. Úgye, hogy ti is felálltok EDA ellenesek, hogy könnyebbé tegyétek a szülést? Ez kicsit olyan, mintha anyáink, nagyanyáink azt mondanák, hogy feküdjetek csak, mi is úgy szültünk, had döntse már el az orvos, hogy ne állhassatok fel...
Hát nem igazán értem, miért az orvosnak kéne eldöntenie hogy nekem mi mennyire fáj??? Főleg ha pasi...mintha már annyi gyereket szült volna... Ahol én szültem, na ott sem lehetett SEMMILYEN fájdalomcsillapítót kérni. Konkrétan "nem fért bele" a kórház politikájába. Hát én majd' elájultam. Még jó,h a végén a császárhoz kaptam érzéstelenítést...
Mellesleg azt sem értem, hogy ott pl CSAK állni lehetett, hiába szülőágy, azt a vizsgálatnál lehetett használni. Nem mondom, h heverésztem volna, de állni már alig bírtam. Szóval ez így is úgy is mindenkinél más, mindenki mást érez, más elveket vall. Hagyni kéne azért az embereknek épp emiatt választási jogot. Hogy mikor jut ide az ország???
2011. jún. 1. 16:30
...ahol én fogok szülni 4-5 hét múlva ott sincs EDA, azt mondják azért mert nincs állandó aneszteziológus...remélem, hogy anélkül is menni fog minden, sőt biztos is, mivel ha nincs, hát nincs...De tegnap bekerültem este egy rövid időre a szülészeti ügyeletre egy vizsgálatra és éppen vajúdott egy másik hölgy. Külön vajúdószoba sincs, csak fallal elválasztott részek, így másfél órát végighallgattam a szüléséből, ami igencsak a vége felé járt és szegény nő már túl volt azon a ponton, hogy uralni tudja a saját testét vagy a fájdalmat (persze ez is egyénfüggő) így zokogott, sikítozott, üvöltött, ordibált, hogy meg fog halni...stb...minderre válaszul néha ránéztek az ügyeletesek, hogy "nemfog". Hát ennél a traumánál sztem akkor már ezerszer jobb, ha egy ponton a kismama eldöntheti h kér-e EDÁT. Mellesleg császározni EDÁ-val szoktak itt. Ilyenkor hirtelen már van gyógyszer is anesztes is...érdekes...
2011. jún. 1. 19:52
Péterfyben fogok szülni, ott 0-24-ig van EDA. Az orvosok 90%-a vizsgázott bekötésből, és nem anesztes köti, hanem az orvos. Első szülésem lesz, és igen szeretnék majd kérni, nekem biztonság érzetet ad, hogy ha arra kerül a sor kérhetek. Szülésfelkészítőn, mikor előadást tartottak róla kérdezte egy kismama, hogy de ugye nem kötelező? Mondta a doki nem kötelező, de egyébként 98% kéri a kórházban, de ha nem kéri méltósággal viselje, ne ordítozva stb... Valahol egyet értettem ezzel a válasszal, mert ha van lehetőség élni kell vele. Egyet értek azokkal akik azt mondják semmivel se leszel jobb anya, mert érzéstelenítő nélkül szülsz. Kéne minden szülészeten lehetőséget adni arra, hogy választhassunk.
Ismerősöm is a Péterfyben is szült volna, de elment a dokija a Sote II-re. Ott hiába volt a dokijának vizsgája és adott edát az előző kórházban a Sotén már 25 ezre kellett fizetni,külön anesztesnek, mert ott ez a "szokás".
2011. jún. 2. 08:28
Nálunk nemhogy EDA de semmilyen fájdalomcsillapításra nincs lehetőség!
2011. jún. 2. 12:06
Azért az durva, hogy ha nem kérsz edát, méltósággal szülj, ne ordítva...gondolom a férfi orvos már több gyereket szült méltósággal...
Nekem pl meg sem fordult a fejemben, hogy kérjek, de ha valaki ilyet szól, hogy ne ordítsak...hát kösz. A tolófájásoknál is tiszta vörös volt a fejem, rám is szólt egy szülésznő, hogy ne arcra nyomjak...most két tolás közben kezdjek el vitatkozni, hogy nem oda nyomok? Komolyan, néhány eü dolgozónak valami empátia-tanfolyamot kellene elvégeznie.
2011. jún. 2. 14:38
2. vagyok. Azért tudnék vitatkozni. Igaz, hogy a nők egy bizonyos részének igenis szüksége van eda-ra. De ahogy többen is írták, ezzel a "kérheted" lehetőséggel olyanok is kérik akik kibírnák, ahogy igen a császárt is sokan kérik. Látod a válaszolók között is volt, hogy csak most fog szülni, de már tudja előre hogy kérni fogja. Ha azt is választani lehetne, még ennél is többen kérnék. Egy ismerősöm volt aki avval is szült és anélkül is, és bizony mondta, hogy ég és föld a két szülés. És bizony maga a tolás sokkal könnyebb volt, jobban érezte, hogy jól nyom-e, oda-e mint edaval (három szülése is volt). Ez az ő tapasztalata, de nem egy ilyet hallottam. És a fájdalom ellenére pár héttel a szülés után sokkal nagyobb, pozitívabb élménynek nevezte a sima szülést. Szóval ezért nem engedném, hogy a nő döntsön így röviden. Remélem érthető volt, és nem bántottam meg senkit. De aki, nagyon érzi, hogy szüksége van rá, az kérje.
2011. jún. 2. 15:56
Én is felháborítónak tartom, a 21. században élünk. Nekem is a fogorvosos példa jutott egyből az eszembe, ha ott nagyobb beavatkozásra kerül sor akkor egyből kapod a fájdalomcsillapítót, szülésnél (ami pedig jóval nagyobb fájdalom) nem kérhetsz? Én tuti nem szülnék ilyen kórházban csak ahol alap az EDA. Könnyű azt mondani hogy bírd ki, végülis az ember mindent kibír, de minek ha van lehetőség megkönnyíteni a dolgot. Aki szenvedni akar és nem akar semmilyen fájdalomcsillapítást annak hajrá, szíve joga, de aki akar annak biztosítani kell rá a lehetőséget.
2011. jún. 2. 17:01
Vidéki vagyok, nálunk sincs. Sőt más sincs, kéjgáz van, elvileg kérni lehet, csak nem adnak :D EDA orvoshiány miatt nincs. Első szülésemnél kértem fájdalomcsillapítót, sőt inkább könyörögtem, hogy adjanak már valamit...kaptam két Nospa-t :D Annyit ért mint sz@rnak a pofon.
2011. jún. 2. 17:04
Kapcsolódó kérdések: