Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Az hogy lehet, hogy van...

Az hogy lehet, hogy van kórház, ahol nincs lehetőség EDA-t kérni? Egyformán fizetünk tb-t nem? Ez felháborító!

Figyelt kérdés
Én kapok, ingyen, nem magam miatt vagyok felháborodva, de sajnálom a kismamatársaimat. Nem kéne, hogy mindenkinek jogában álljon ezt a fajta fájdalomcsillapítást is kérni. Vagy el vagyok "tévedve" és ez nincs szabályozva?
2011. jún. 1. 13:55
1 2 3
 1/25 chiquitina válasza:
Ez azért van, mert az adott kórházban dolgozó orvosok nem támogatják. Lehet, hogy elvből, de az is lehet, hogy pénz miatt. Ha jól tudom, elég sokba kerül a kórháznak. Emellett pedig az is szempont, hogy olyan orvos dolgozzon a szülészeten, aki jól, kockázatmentesen be tudja adni. Nem mindegyik orvos vállalja.
2011. jún. 1. 14:15
 2/25 anonim ***** válasza:
10%
Nincs szabályozva szerintem, orvos és kórház függő, tudtommal. De egy kicsit afelé hajlok, hogy nekik van igazuk. Jó mondjuk megértem, azt is aki kér. (fájdalomküszöb,meg ilyesmi). De így visszagondolva sokan csak félelemből kérnek ilyet. Két szülésem volt. Elsőnél úgy álltam neki, hogy teljesen természetes szülést szeretnék. De a végén már szinte könyörögtem, hogy adjanak valamit. Mire mondta a szülésznő, na akkor most már nem ad, mert már úgyis késő lenne. Ez annak a jele, hogy mindjárt vége. Dühömben felültem, hogy elküldjem oda, és hogy nyomatékosabb legyek, de a mozdulattól megszűnt minden és jöttek a tolófájások. Nagyon örültem, hogy nem kaptam semmit. A másodiknál, meg épp, hogy beértem a kórházba, majdnem a kocsiban szültem (meg a folyosón). Szóval utólag örülök és ezért nem is engedném, hogy a kismama döntse el, hogy kapjon-e. Sokan végig tudnák csinálni anélkül is. De mondom, nem pálcát török mások fölött. Teljesen megértem őket, csak sajnos sokan kényelemből kérik.
2011. jún. 1. 14:16
 3/25 anonim ***** válasza:

szt istvánba szültem. ott 15 ezret kellett volna kifizetni ha kérek edát. elég felháboritó igen...

valahol mondjuk be sem adják ha nincs orvos aki megcsinálná...

2011. jún. 1. 14:18
 4/25 anonim ***** válasza:
Úgytudom EDA-t csak altatóorvos adhat be, és a kórház is csak 7.500Ft körül kap egy beadott EDA után...nem olyan nagy buli nekik.
2011. jún. 1. 14:33
 5/25 anonim ***** válasza:

Az első szülésem EDA-s volt, a második nem. A kettő számla között 20eFt-os különbség volt, úgyhogy biztos, hogy nem 7500 Ft-ot számol el a kórház az EDA-ért.

Kórháza és orvosa válogatja. Amikor én szültem, akkor az én dokimnak nem volt meg (most állítólag már megvan) az anesztes vizsgája, így csak anesztes adhatta be. Az meg nem mindegyik kórházban van (elegendő fő), napi 24 órában.

2011. jún. 1. 14:39
 6/25 anonim ***** válasza:
41%

Szerintem ez nem olyan nagy tragédia. Én a tb fizetéséért egyszerűen tisztességes bánásmódot és normális ellátást szeretnék, sok helyen még ez sem biztosított, nem csak az eda!

ÉS szerintem sem a kismamának kellene döntenie, hogy kéri-e vagy sem, ha a nőkön múlna, pl sokkal több császár lenne, mert azt is sokan szeretnék...

2011. jún. 1. 14:40
 7/25 anonim ***** válasza:
89%

Úgy írogatjátok ezt a "kismamák kérik", hogy most már nem tudok elmenni mellette.

Az, hogy mindenki másképp gondolja, szerintem alap. Én azt gondolom, hogy ha van lehetőség arra, hogy csökkentsék a fájdalmat, ezáltal jobban el tudjon lazulni az anyuka, nem árt a magzatnak, nem tompítja le anyát, akkor tulajdonképpen nektek mi a bajotok vele? Ez egy kicsit kezd a "dögöljön meg a szomszéd tehene is"-hez hasonlítani. "Én kibírtam nélküle, te is kifogod." Nem vagyunk egyformák. Én is úgy indultam neki mindkét szülésemnek, hogy minden nélkül szeretnék, de az elsőnél már a doki KÉRT, hogy legyen eda, különben mehetünk a császáros műtőbe és ott ugyanúgy megkapom vagy altatnak.

Egyébként gondolom a fogászaton is kérsz érzéstelenítést. Ha van rá lehetőség, akkor titeket mit zavar, hogy kérik a kismamák? Nem kötelező. Ha te nem szeretnéd, akkor nem kell vele élned.

A császáros szülésre: akik ragaszkodnak hozzá, hidd el már most is elintézik, hogy császárral szüljenek.

2011. jún. 1. 15:00
 8/25 anonim ***** válasza:
0%

A fogászaton tőlem még sosem kérdezték, hogy ÉN szeretnék-e érzéstelenítőt, rutinból adtak.

Nekem ezek a dolgok nem természetesek, igenis döntse el a doki, szükséges-e vagy sem. Nem azért, mert én kibírtam, más is kibírja alapon, és azt nem hiszem el, hogy nem tompít, nem megy át a keringéssel a babába, de érzéstelenít. Tőlem kérje aki akarja, de a meglátásom miatt mondom, hogy SZERINTEM nem tragédia, hogy nem mindenhol elérhető.

2011. jún. 1. 15:27
 9/25 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem meg igen is szomorú, hogy nem mindenhol elérhető. Az más kérdés, hogy nem kell mindenkinek kérnie, lehet valaki kemény és kibírja és lehet valaki gyenge és kell a fájdalom csillapító, de ne az determinálja már a dolgot, hogy van-e ember aki "ért" hozzá vagy nincs, illetve, hogy van-e a kórházban cucc vagy sincs. A felszereltség és a szakember igenis legyen adott, az hogy utána elmondják anyukának, hogy nem ajánlják vagy már késő az egy dolog, de az, hogy nincs vagy nincs aki be TUDNÁ adni az nagyon gáz.
2011. jún. 1. 15:54
 10/25 anonim ***** válasza:
100%

Tőlem kérdezte már meg a fogorvosom, hogy kérek-e érzéstelenítőt, vagy kibírom-e anélkül:)

Amúgy szerintem gáz, hogy valamelyik kórházban nem lehet kérni edát.

2011. jún. 1. 15:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!