Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Milyen vezetéknevet adnak a...

Milyen vezetéknevet adnak a kicsinek? Ki dönti el, hogy mi lesz a neve? Kaphatja a születendő gyermekem a volt férjem nevét, ha én ezt viselem?

Figyelt kérdés

Voltatok már hasonló helyzetben? Ilyenkor milyen nevet adnak a kicsinek vagy ki dönti el, hogy mi lesz a neve?

Volt férjem nevét viselem, bár két éve elváltunk. Gyermekem édesapjával már nem vagyunk együtt.

Kaphatja a születendő gyermekem a volt férjem nevét, ha én ezt viselem?

2010. dec. 15. 14:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
A volt férjed nevét csak abban az esetben kaphatja, ha ő apasági nyilatkozatot tesz annak ellenére, hogy nem az övé, de így már gyerektartásra is kötelezhető lenne... Ha a gyermek édesapja nem tesz apai elismerőt, akkor a gyermek a te leánykori vezetékneved kapja, de a családi jogállása rendezetlen marad. Ezt 3 éves koráig rendezni kell. Ilyenkor ún. képzelt apát jegyeznek be, ez lehet az anya nagyapja is. Legtöbbször így rendezik el. Hogy miért az nem tudom, de tény, hogy így van. Ez a hivatalos eljárás.
2010. dec. 15. 21:28
 12/14 A kérdező kommentje:

Akit gyerektartásra köteleznek, annak kötelező láthatást is biztosítanom?

Az mit jelent, hogy a "családi jogállása rendezetlen marad"??? Mi történik 3 éves kor felett?

Előre is nagyon köszönöm válaszodat!

2010. dec. 16. 17:16
 13/14 anonim ***** válasza:

Kell hogy legyen a gyereknek apja! Ha nem vállalja senki, akkor kitalálnak neki 1 apát!

Ha a bolt párod vállalja a gyereket, igen kérheti a láthatást, de ha az igazi apja vállalja a gyereket, ő is kérheti a láthatást, te pedig tőle jogosan a gyerektartást, hisz az ő gyereke is, járuljon hozzá a gyerekneveléshez anyagilag!

Szóval vagy a te leánykori neved kapja, vagy azét aki apaságit tesz!

2010. dec. 17. 10:53
 14/14 anonim ***** válasza:
A gyerektartás, és a láthatás két külön jogi eljárás, nem függ össze a törvény szemében. Láthatást akkor vagy köteles biztosítani, ha a te vagy az apa erre vonatkozóan pert indít, és a bíróság leszabályozza. Amíg nincs szabályozva, és a gyermeket az apja elismerte, egyformán van jogotok őt nevelni. Tehát el is viheti tőled. A legegyszerűbb az, ha tesz apai elismerőt, te pedig kezdeményezed a bíróságon, hogy a gyermeket nálad helyezzék el jogilag. A bíróság 3 éven aluli gyermeket az anyánál helyez el, (hacsak az anya nem veszélyezteti)az apa pedig az anya lakhelyén látogathatja a gyermeket, az anya jelenlétében. Ez így már elég bonyolult, de remélem érthető, ahogy leírtam. Most még kár ezt ennyire bonyolítani, pláne, ha nem is ismeri el.
2010. dec. 17. 14:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!