Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan kaphatná a születendő...

Hogyan kaphatná a születendő gyermekem az édesanyám vezetéknevét?

Figyelt kérdés
Engem nem úgy hívnak, mint édesanyámat, apuka nincsen...
2010. aug. 28. 22:44
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
miért nem a te neved?
2010. aug. 28. 22:49
 2/16 A kérdező kommentje:
Mert az én nevem nagyon gáz és édesanyám vezetéknevét szeretném adni...
2010. aug. 28. 22:54
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Először a te nevedre fogják anyakönyvezni, amit később te megváltoztathatsz:" Ha egyedülálló vagy és nincs a kezedben ez a bizonyos teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat, a babádat az apa adatai nélkül fogják anyakönyvezni. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy az anyakönyvvezető üresen hagyja az apa adatait tartalmazó rovatot és a bejegyzést nem zárja le az aláírásával. A baba ilyenkor családi neveként az anyja családi nevét viseli, az anyakönyvvezető pedig félévente felhívja az anyát vagy a gyámhatóságot, hogy pótolja a „hiányzó adatokat”. Ha ez három év alatt sem történik meg, akkor a gyámhatóság hivatalból intézkedik egy ún. képzelt apa adatainak megállapítására. Az anya legközelebbi férfi felmenőjének családi nevét állapítják meg, de az anya szabadon választhat más családi nevet is gyermekének (feltéve, hogy az más jogos érdekét nem sérti és nem sérelmes a gyerekre nézve), és kérheti azt is, hogy a gyermek változatlanul az ő családi nevét viselje. Nem szükséges megvárni, hogy a gyermek 3 éves legyen, az anya előtte is kezdeményezheti a gyámhatóságnál képzelt apa bejegyzését - megszüntetve a függő jogi helyzetet. Kivételt képez a fentiek alól az olyan eset, amikor az anya korábbi házasságakor házassági névként a férje családi nevéhez hozzákapcsolta a saját utónevét, és ha házassági névként egymás családi nevét összekapcsolva használták és ezt a házasság felbontása után megtartotta. Ekkor a gyermek is ezt a családi nevet kapja, amit később sem változtatnak meg."
2010. aug. 28. 23:01
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
első vagyok. konkrétan nem tudom, de azt igen, hogy születéskor automatikusan a te nevedre anyakönyvezik, tehát vagy jóelőre intézkedned kell vagy csak utólagosan lehet módosítani. de szerintem mindenképpen lehet, mert családtag nevét fel lehet venni.
2010. aug. 28. 23:02
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
gondolom hivatalban anyakönyvvezetőnél kell utánajárni,mint ahogy az apasági nyilatkozatot is ott kell intézni...azt hittem h a te nevedre kell,mert akkor semmit sem kell tenni,a kórházban automatikusan az édesanya nevére írják a picit,ha nincs más a tarsolyodban,de az apának nem kell tenni olyan nyilatkozatot h nem ismeri el a gyerekét?mert nekem van egy ismerősőm akinek született kislánya,van apa is,csak nem volt idejük elintézni az apaságit,igy az anya nevén van a pici,de már a gyámhatóság piszkálja őket...
2010. aug. 28. 23:03
 6/16 A kérdező kommentje:

Ha jól értelmezem, megszületik a gyermek és mondjuk 3 hónapra kezdeményezem a "képzelt apa" bejegyzést, pl: Kovács Béla.. ekkor az én nevem helyére a gyermekem megkaphatja a Kovács vezetéknevet és az apja Kovács Béla lesz.

Volt egy házasságom, a nevem visszavettem és válási okiratom is van. Gondolom ez itt nem számít,mert a nevemet visszavettem.

2010. aug. 28. 23:11
 7/16 A kérdező kommentje:
Apropó, jogilag idén nem változtattak? Ez 100%-ék, hogy így él?
2010. aug. 28. 23:14
 8/16 anonim ***** válasza:
71%

Azt irtad, hogy nem szereted a vezetekneved.

En ebben az esetben megvaltoztatam a vezeteknevem.Igy Te is jol jarsz es a babad is azt a vezetek nevet kapja amit szeretnel.

(Ha felveszed anyukad vezetek nevet.)

De ez is sak egy tipp :)

Konnyu szulest :)

2010. aug. 28. 23:47
 9/16 A kérdező kommentje:
Az én nevemet azért nem változtatom meg,mert már 30 éve így ismernek :) szóval ez nehezebb eset... köszönöm :)
2010. aug. 29. 00:08
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Úgy tudom,ha bejegyzik a képzelt apát,a gyerek vezetékneve nem változik automatikusan,csak ha te is akarod.

Nálunk ez így zajlott:apa nem akarta elismerni a gyereket,így születésekor az én nevemre anyakönyvezték,üresen hagyva az apa nevét.

Kb. fél év után jött a levél a gyámügytől,rendezni kell a helyzetet.

Lehetőségek: képzelt apa,per,vagy elismeri az apa.

Sok huzavona után elismerte,de nem akartam,hogy a nevét is megkapja a gyerek,így maradt az én nevemen,már 12 éve.

Később bíróságon mondta a bíró,senki nem kényszerítheti ki a gyerek nevének megváltoztatását,ha az anya vagy akinek a gondozásában van elhelyezve a gyerek,ezt nem akarja.

Így szerintem rajtad múlik,mire változtatod a babád nevét.

2010. aug. 29. 06:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!