Hogyan kaphatná a születendő gyermekem az édesanyám vezetéknevét?
Ha jól értelmezem, megszületik a gyermek és mondjuk 3 hónapra kezdeményezem a "képzelt apa" bejegyzést, pl: Kovács Béla.. ekkor az én nevem helyére a gyermekem megkaphatja a Kovács vezetéknevet és az apja Kovács Béla lesz.
Volt egy házasságom, a nevem visszavettem és válási okiratom is van. Gondolom ez itt nem számít,mert a nevemet visszavettem.
Azt irtad, hogy nem szereted a vezetekneved.
En ebben az esetben megvaltoztatam a vezeteknevem.Igy Te is jol jarsz es a babad is azt a vezetek nevet kapja amit szeretnel.
(Ha felveszed anyukad vezetek nevet.)
De ez is sak egy tipp :)
Konnyu szulest :)
Szia!
Úgy tudom,ha bejegyzik a képzelt apát,a gyerek vezetékneve nem változik automatikusan,csak ha te is akarod.
Nálunk ez így zajlott:apa nem akarta elismerni a gyereket,így születésekor az én nevemre anyakönyvezték,üresen hagyva az apa nevét.
Kb. fél év után jött a levél a gyámügytől,rendezni kell a helyzetet.
Lehetőségek: képzelt apa,per,vagy elismeri az apa.
Sok huzavona után elismerte,de nem akartam,hogy a nevét is megkapja a gyerek,így maradt az én nevemen,már 12 éve.
Később bíróságon mondta a bíró,senki nem kényszerítheti ki a gyerek nevének megváltoztatását,ha az anya vagy akinek a gondozásában van elhelyezve a gyerek,ezt nem akarja.
Így szerintem rajtad múlik,mire változtatod a babád nevét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!