Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mennyire veszélyes az otthonsz...

Mennyire veszélyes az otthonszülés?

Figyelt kérdés

febr. 2. 15:56
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
46%

20# Az emeltszintű ellátás nem a császármetszést jelenti, magánkhórházban is van műtő, van orvosi háttér, van gyermekorvos, inkubátor, stb. PIC és felnőtt intenzív osztály nincs.

Az, hogy a gyermek szívhangja leesik és sürgősségi császár lesz belőle, magánkórházban is orvosolható, még a baba bizonyos korai sürgősségi ellátása is adott. Otthon nem tudnak ezzel mit kezdeni, valóban, én ezért is írtam, hogy nekem a kockázattűrésem nem bírta volna az otthonszülést, én nem éreztem volna biztonságban magam. Azért szerencsére nem az az általános, ami nálad történt, ezért sem hallani olyan híreket, hogy tömegesen halnak meg anyák/babák otthonszülés közben.

Pl. nálam is esett a baba szívhangja a végefelé, ezért ki kellett másznom a kádból, más pozíciót keresni. Normalizálódott, megtudtam szülni természetes úton a babámat. Egy otthonszülésnél is figyelnek a babára normál esetben és az én esetemben valószínű már a második gyanús jelnél indítanak is a kórházba, hogy kéznél legyen a segítség, mert nem kockáztatnak. De eleve van egy rakás kritérium, ha valaki állami kórházon kívül kíván szülni, aminek meg kell felelni, hogy a kockázati faktor a lehető legkisebb legyen. A te babád lehet, hogy nem élte volna túl otthoni környezetben és ez neked fájdalmas pont. Tök megértem, valid érzés.

Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nem minden fekete, vagy fehér és ha valaki nem ássa bele magát jobban, akkor nem is tudja mennyire egyszerű kizáródni eleve az otthonszülés lehetőségéből is.

febr. 3. 12:57
 22/31 anonim ***** válasza:
55%

Mivel az elso leirasom elszallt ..

Nem tudom miert de manapsag sokkal tobb a beavatkozas a szulesbe mint kellene. Nem tudok h az orvosok vagy a nok indikaljak e? De minden tul van biztositva agyon vagy vizsgalva tul van magyarazva.

Egyszeruen maga szules elmenye atalakult egy ruti orvosi ellatassa. De ez a tendencia nagyreszt itthon ilyen.

A tobbi europai orszagban sokkal tobb az alternativa, kevesebb a ijesztegetes, a felesleges vizsgalat. Torekszenek arra h egy elmennyel legyel gazdagabb h ne egy orvosi beavatkozas legyen hanem maga a csoda.

Nem tetszik, hogy a ferfiak a nogyogyaszok/szuleszek. Nem tetszik h ebbol a noi elmenybol pont a noket zartak ki. Nem tetszik h ferfiak mondjak meg hogyan kellene szulnom. Nem tetszik h beleszolnak mit kellene ereznem.

Es nokket akarok a szuleszeten latni, noket akarok nogyogyasznak. Es azt akarom h az egesz terhesseg ne az allando aggodasrol folyamatos vizsgalatokra jarasrol a stresszeol megfelelesi kenyszerrol szoljon.

Legyen annyira termeszetes amennyire lehet, legywnek noi segitok akik vegigvezetnwk onnantol h eljon a gondolat h babat szeretnetek. Aki vegig visz a aldott alapotodon ott van veled az orvosnak ha szukseges segit elmelywdbi abba h egy csodat varsz. Kiall az erdekeid mellett mutat mas alternativat, hagy valasztani es belesimul a te elmenyesbe. Vegig ott van mikor szulsz es a kiagyas idoszakban is segit.

A szules olyan dolog amit nem ertheteg egy ferfi. Nekik ez szamokbol reakciokbol elvegezendo feladatokbol all. Nem tud azonosulni azzal h benned mi zajlik eppen..

febr. 3. 19:09
 23/31 anonim ***** válasza:
52%

Nem tetszik, hogy a ferfiak a nogyogyaszok/szuleszek. Nem tetszik h ebbol a noi elmenybol pont a noket zartak ki. Nem tetszik h ferfiak mondjak meg hogyan kellene szulnom. Nem tetszik h beleszolnak mit kellene ereznem.

Es nokket akarok a szuleszeten latni, noket akarok nogyogyasznak.

Ezt annyira így érzem én is. Női nőgyógyászom volt magánba mindkettőnél, több gyereket szült, szerettem, hogy van mindig személyes tapasztalata, tudja mit érzek. Az első sürgős császárnál pont a dokim volt bent. A másodiknál pedig egy nagyon cuki női nőgyógyász ügyeletben. Én is hiányolom ezt a részét.

febr. 3. 19:22
 24/31 anonim ***** válasza:
53%

Egyebkent erdekes a statisztika.

Ott ahol nem igazan nyulnak bele a terhessegbe es igazi tamogatas van, ott a szulesek sokkal kisebb reszeben van komplikacio. De ha van is a azike az utolso utani dolog.

Szerintem MO az a legnagyobb baj h plusz penz jart a dokiknak a szulesert, minnel nagyobb volt a baj"annal halasabb" volt a no. Es tuti biztos vagyok benne h a mai napig is kapnak pluszt a dokik zsebbe, hiaba tiltottak meg.

febr. 3. 19:28
 25/31 anonim ***** válasza:
46%

“Ott ahol nem igazan nyulnak bele a terhessegbe es igazi tamogatas van, ott a szulesek sokkal kisebb reszeben van komplikacio. De ha van is a azike az utolso utani dolog.”

Na igen. Pl ilyen a szívhang esèse. Az orvosok egy része ilyenkor azonnal megy a műtőbe, a másik (kisebb) része egyszerűen csak megkéri a kismamát, hogy váltson pózt, és a dolog nagyrészt meg is oldódik.

Nekem pl borzasztó volt háton fekve vajúdni, eleve háton fekve azonnal bedugult az orrom, nem kaptam levegőt, másrészt guggolva sokkal könnyebben viseltem a görcsöket, mint kiterítve a szülőágyon. Persze a ctg miatt nem kelhettem fel. A lányom szívhangja esett, mekóniumos volt a magzatvíz, toltak a műtőbe. Az már csak ott derült ki, hogy a lányom annyira magára tekerte a zsinórt, hogy esélye nem volt megszületni természetes úton, de ezt az ultrahangon nem is nézték, mikor felvettek a szülészetre. (Kellett volna) Ha ott alaposabban megvizsgál az orvos, nem szenvedek másfél órát háton fekve a semmiért.

Tőlem távol áll az otthonszülés, de nagyon érdekes, és szép dolognak tartom. Szeretem az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat hallani másoktól.

febr. 3. 20:11
 26/31 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is így volt a második, hogy fájásra esett a szívhang illetve mekóniumos volt a magzatvíz, de nekem pl kézzel kitágította a doki a méhszájat és már nyomnom is kellett. A lányomnak 3x volt a nyakán a köldökzsinór, ebből akár komoly baj is lehetett volna, de ezzel pl senki nem foglalkozott, hogy mizu. Én úgy veszem észre, hogy néha alapvető dolgok elkerülik a figyelműket. Illetve engem pl egyik szülés előtt sem vizsgáltak ultrahanggal.
febr. 3. 21:02
 27/31 anonim ***** válasza:
85%
Biztos nem kockáztatnék, nagyon veszélyes lehet. Problémamentes, tökéletes terhességem volt. Mindketten belehaltunk volna ha nem kórházban szülök.
febr. 3. 22:02
 28/31 anonim ***** válasza:
75%

Én csak annyit mondok, hogy ha anyukám az otthonszülést választja, akkor valószínűleg nem élnék vagy szobanövény állapotban vegetálnék az ablak előtt.

Teljesen tünetmentes, problémamentes terhesség, időben beinduló szülés, normál méretű gyerek, egészséges életerős 28 éves anyuka. Mégis váratlan komplikáció, engem vakummal kellett kiszedni, majdnem megfulladtam (nagyon gyorsan kellett cselekedni), anyu vért kapott.

Felőlem mindenki úgy szül, ahogy akar, de ne állítsák be az otthonszülést annyival jobbnak...

febr. 4. 21:31
 29/31 anonim ***** válasza:
82%

Aki írta, hogy vannak youtubeon csodás otthonszülés élmények... Vannak mellé rosszul végződött otthon szülések bírósági eljárásairól is videók. Azért a bírósági eljárásról, mert az otthon szülő nő akkor se fogja vállani, és kiállni, hogy ő rosszul döntött, hanem hibáztatja a bábát, meg hogy csak szerencsétlenség volt, és elhiteti magával, hogy a kórházban sem tudták volna megmenteni, pedig de.

Az enyém valószínűleg megszületett volna itthon is, csak tokától bokáig szakadtam volna (nagyon nagy baba volt), amivel otthon nem tudom mit kezdenek, és mellé lehet elvéreztem volna. 2 adag vért kaptam, utána tudtam a wc-ig elmenni anélkül, hogy elájulnék.

febr. 4. 22:34
 30/31 anonim válasza:
100%
Én állami kórházban dolgozóként szólnék hozzá csak 1-2 dologgal az otthonszüléshez. Ügyeletben sokszor jönnek be “elakadt” otthonszüléssel, és 10-ből 9 esetben az otthonszülést kísérő szülésznő/bába/dúla olyan orbitális baromságokat mondott, plusz a számunkra kulcs információkat nem tudták elmondani (mióta vannak fájások, mióta folyik a magzatvíz, mióta “nyomatják” a kismamát stb). A legtöbb esetben beérkezik a kismama, és az egyetlen dolog, amit nekünk tenni kell, hogy várunk, és 1-2-3 óra múlva minden gond nélkül megszül. Azt vettem észre, hogy mindig bőven idő előtt kezdték el nyomatni a kismamákat, ami bizonyos esetekben gondolom bevált és megszültek, de sok esetben ki se volt tágulva a méhszáj, akkor meg mire fel nyomatunk? Szóval az én részemről nem az otthonszülés kockázatossága a szempont, hanem őszintén engem nem győztek meg az otthonszülést kísérők, hogy szakmailag kellően fel vannak készülve (természetesen ezt azokra értem, akikkel személyesen volt dolgom), úgyhogy aki otthonszülésben gondolkozik, tájékozódjon nagyon alaposan, hogy kit választ a kísérőjének!
febr. 8. 13:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!