Észrevettétek, hogy egyre többen szülnek október-november-decemberben, ez tervezhetően pratikusabb ezek szerint?
Lehet ez csak egy ilyen anomália a köreinkben, de én pedagógiai szakszolgálatnál vagyok, nagyon sok édesanyát ismerek, akik ìgy szültek, ebben a 3 hónapban. Nyilván a munkarendünk valahogy nekik így "jól jön", hiszen nyáron otthon lehettek már a 2. Trimeszterben, a 3. Trimesztert meg meg sem kezdték az új tanévben már dolgozva. Ergo így szinte az egész várandósság alatt otthon lehettek.
Tetszik ez a fajta elgondolás, megmondom őszintén, ha pusztán egy vagy két ciklusos ovulációs teszt alapján kb. azonnal összehozható a baba, akkor tervezetten én sem szivatnám magam, hanem otthon lennék minimum a várandósság felében, ha már a munkaköröm ezt engedi. Ezt rengeteg helyen nem lehet megtenni, örülnek, ha elmehetnek a 32. Héten.
Aztán persze, ez egy speciális helyzet a pedeseknél, máshol gondolom azért nincs semmi halmozódás a születési dátumokban, mert nem lehet terhesen nem dolgozni. Bár, hogy őszinte legyek, a nagy kánikulában nagyon terhesnek lenni szerintem borzalmas lehet, aki nyáron szül. Én is nyár végi gyerek vagyok, anyukám mondjuk imádta a laza ruhás nagy pocakot és rengeteg gyümölcsöt evett (ami abból a szempontból lehet megártott nekem, hogy szörnyen édesszájú vagyok mai napig). Csak ma már nem ilyen a nyár, és én egy betondzsungel nagyvárosban élek távol bármiféle vìzparttól, szóval én nem akarnék így szülni.
Azt is vegyük figyelembe, hogy a nyári gyereket, tapasztalatból tudom, hogy a szülők szeretnék is iskolába járatni alig 6 évesen, mint ahogy nem kevés gimis osztálytársammal meg is tették. Hálás vagyok, amiért nekem lehetőségem volt 7 évesen menni, míg egy szeptember 1-jei születésű ismerősöm 6 évesen ment. Mint kiderült, igazolta az élet, zseni a nő, egyetemen oktat.
Van értelme őszre időzíteni?már ha engedi a biológia, nekik, akikre gondolok elsőre sikerült. Akinek meg nem őszi-téli babája van, ott kivètel nélkül minden gyerek becsúszott. Mármint gondolatban voltak már, csak "hanyag védekezés" címszóval igazi terv nem volt egyik baba sem, de benne volt a pakliban.
Horoszkópban nem hiszek, hogy így időzítsek gyermekvállalást, tömegével vannak huszonéves márciusi születésű ismerőseim és semmilyen párhuzam nincs a személyiségükben a szorongásos zavarokon kívül, de pszichológus vagyok, szóval ez annyira nem véletlen.Ismerős címszó alatt nem értem a klienseimet, nyilván.
Kérdező, kérlek, ne szülj. Sem most, sem később.
(Az meg nevetséges, hogy neked a főnököd tiltja meg, lehetsz-e terhes... Mert ha az leszel, akkor mi lesz, kézen fog és elsétáltok együtt abortuszra?)
Nem vagy te pszichológus a szakszolgálatnál az tuti... Akkor tudnád, hogy az iskolaérettség nem attól függ, hogy 6,5 éves a gyerek és a között sincs összefüggés,hogy ha 6 évesen megy iskolába a 8 általánosa sem lesz meg...
Nekem volt olyan osztálytársam, aki szeptemberi és 5 évesen ment iskolába (külön engedélyeztették a szülei), 2 diplomája van.
BME-n is volt olyan évfolyamtársam, aki júliusban született és 6 évesen ment iskolába. Igen, mérnök lett úgy, hogy 6 évesen és 1,5 hónaposan már iskolás volt.
A gyereket kell nézni nem a születési dátumot.
A szabadságra visszatérve, el lehet kezdeni gyed alatt kivenni a szabikat. Akinek pedagógusként nyári gyereke van és szeptembertől dolgozni szeretne az kb április-májusban elkezdi kivenni a szabadságait, kapja egyszerre a fizetését és a gyedet a gyerek 2 éves koráig, szeptemberben meg megy a gyerek bölcsibe ő meg dolgozni. (Amúgy erről beszélgettem már a húgommal is, ő is március-áprilisi babát tart az ideálisnak, ha egészséges egyértelmű, hogy mehet 6,5 évesen suliba, babaként nyáron azért már lehet vele menni, és szabadságokkal valahogy őszig ki lehet húzni, hogy szeptemberben 2,5 évesen menjen csak bölcsibe. De nem lehet időzíteni...)
22-es, 3 hónapja dolgozom, szóval sok tapasztalatom az valóban nincsen, de azért mert én kiragadtam pár esetet, te meg pár másikat, ezek közül egyik sem zárja ki egymást, mert mindegyiknek van érvénye, oka, lehetősége én nem látom, ezzel mi a gondod, neked is igazad van. :) Aki nem akart őszi félévben visszamenni szeptemberben, az úgy vette ki a szabikat, hogy később mehessen. A szakszolgálati munka nem kell kötelező érvénnyel szeptemberben induljon, mert bár van köze az iskolakezdéshez, nem olyan, mint a pedagógusok kötelező tanterve, hiszen itt a kötelező vizsgálatok az esetek többségében a gyerek életkorához vannak kötve, össze-vissza vannak elvégezve adott időintervallumon belül. Igen, vannak vizsgálatok, amiket november 31 előtt meg kell csinálni, de azt megoldja, aki épp helyettesíti az anyát. Hasonlóan a januári iskolaérettségekhez.
Összeségében az a szerencsés, hogy mindenki eldöntheti, hogy jön vissza a szülés után. Persze, lehet kérése a munkáltatónak. Az enyém is csak megkért, nyilván erős túlzas, meg vicc volt, amit mondtam.
Pályakezdőként itt egyetlen pszichológusnak lenni nem kicsit nehéz. Nem tudom kivel megbeszélni az eseteket heti szinten, persze, van mentorom, de ő havi 1x ér rá 90 percet. Nem nagy segítség. Sokat hibázom, sok kritikát kapok, mert minden formanyomtatvány komoly kritériumokhoz van kötve. Nem lehet sem kihagyni, sem belekölteni dolgokat, irgalmatlanul megszid mindig, ha valamit rosszul csinálunk, függetlenül attól, ki hány éve dolgozik itt. De ez minden munkahelyen így van szerintem.
Bele kell tanulni, de még ìgy is hibázunk.
Egy szóval nem mondtam, hogy a születési dátum a legfontosabb a gyerek szempontjából. Tudhatnád, hogy ezen vizsgálatokkor vannak gyerekek, akiket nem lehet visszatartani, csak óvodai fejlesztést kaphatnak BTMN kóddal. 1 év múlva, már iskolásként kötelezően visszajönnek kontrollra. Ez sajnos a születési dátumuk és annak a függvénye is, hogy mikor kerülnek be hozzánk, ezek ugyanis komolyan szabályokhoz vannak kötve, hogy kit-mikor-miért diagnosztizálunk úgy, ahogy. Nem egyszerű!
De ha egy gyerek X időintervallumban születik, és mondjuk 6 évesen és 9 hónaposan kezd, akkor vajmi kevés eséllyel lesz zseni szülője aki mellett 5 évesen és 9 hónaposan már kezdheti a sulit.
Vekerdy Tamásra nagyon felnézek, én az ő ideológiáját osztom, hogy minden "évvesztes" gyerek jobban jár azzal, ha mondjuk 6 éves 1,5 hónapos helyett 7 éves 1,5 hónaposan megy iskolába. Teljesen mindegy mekkora koponya, mennyire tehetséges, lesz plusz 1 éve "csak" gyereknek lenni és játszani (a kötelező előkészítésen túl persze). De az ilyen esetekben, ahol tényleg nagyon okos-ügyes a gyerek, nincs lehetőség 1 évet visszatartani az óvodában. Az én gyerekkoromban szülői kérés volt elsődlegesen a vizsgálatom, nem az óvónőé, hogy maradhassak 1 évet még ovis. A szüleim ismertek jól, és szerintem jól döntöttek, köszönöm nekik.
Ma viszont sok szülő fejében valamiféle bélyeg, ha a 6 éves és 3 hónapos gyereket a vizsgálat alapján nem engedhetjük suliba. Nem értem, mitől terjedt el ez a mindset, az én gyerekkoromban tök természetes volt az is, aki több, mint 7,5 évesen ment suliba.
Szóval jócskán vannak itt gondok, és egy októberi baba esetében nem nagyon van kérdés, hogy 6 évesen és 10 hónaposan iskolába megy, mert ez szinte 100%, hogy tárgytalan manapság. Nem tudjuk úgy megvizsgálni, hogy 7 évesen és 10 hónaposan menjen. Az én gyerekkoromban ez nem így volt.
Amúgy én is ismerek olyan korombeli (2 évvel fiatalabb) nőt, aki októberi és 5 évesen már mehetett. 24 évesen szült, ingatlanosként dolgozik. Ehhez ügyesnek kell lenni, zseninék azért nem. Szóval mindenre van példa, de általában az a ritkább, aki 6 év előtt mehet.
Remélem valamennyire érthető, mire akartam kilyukadni.
A 6 éves 9 hónapos mindenképp megy suliba szeptemberben, a 6 éves 3 hónapos nem feltétlen, de még pampog is a szülő, miért nem mehet 6 évesen. Annyi ilyen volt a 3 hónap munakviszonyom alatt, hogy kolléganőm, akivel párban vizsgálok is ki van akadva. 2 feljelentés is volt, mert az eredményt elutasította a szülő. Vannak gondok!
28-as mert te sem írtál még el semmit, gondolom, akár szándékosan, akár figyelmetlenségből,mert én már azon kattogok melyik boltba kell elmenni dec. 31 előtt a szilveszterre, 5 felé vagyok :D. Én figyelemhiányos vagyok, papíron is. Nem derült ki iskoláskorom előtt, csak az, hogy mozgáskoordinációs problémám van. Jogosítványom sem lett emiatt, pedig megpróbáltam, PÁVon megbeszéltük, hogy ha nem érzem biztonságosnak, akkor inkább engedjem el, másnak ennél nagyobb baja is van az életben.
A húgomnak 68-as IQ-ja van, plusz bipoláris zavara. Azért dolgozom ebben a szakmában, mert olyan személyes tapasztalatom van, ami sokaknak nincs meg. Persze, máshonnan be lehet ezt gyűjteni idővel, de én alkalmasnak éreztem magam erre a munkakörre, jartunk eleget ilyen körökben gyerekként is.
Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!