Észrevettétek, hogy egyre többen szülnek október-november-decemberben, ez tervezhetően pratikusabb ezek szerint?
Lehet ez csak egy ilyen anomália a köreinkben, de én pedagógiai szakszolgálatnál vagyok, nagyon sok édesanyát ismerek, akik ìgy szültek, ebben a 3 hónapban. Nyilván a munkarendünk valahogy nekik így "jól jön", hiszen nyáron otthon lehettek már a 2. Trimeszterben, a 3. Trimesztert meg meg sem kezdték az új tanévben már dolgozva. Ergo így szinte az egész várandósság alatt otthon lehettek.
Tetszik ez a fajta elgondolás, megmondom őszintén, ha pusztán egy vagy két ciklusos ovulációs teszt alapján kb. azonnal összehozható a baba, akkor tervezetten én sem szivatnám magam, hanem otthon lennék minimum a várandósság felében, ha már a munkaköröm ezt engedi. Ezt rengeteg helyen nem lehet megtenni, örülnek, ha elmehetnek a 32. Héten.
Aztán persze, ez egy speciális helyzet a pedeseknél, máshol gondolom azért nincs semmi halmozódás a születési dátumokban, mert nem lehet terhesen nem dolgozni. Bár, hogy őszinte legyek, a nagy kánikulában nagyon terhesnek lenni szerintem borzalmas lehet, aki nyáron szül. Én is nyár végi gyerek vagyok, anyukám mondjuk imádta a laza ruhás nagy pocakot és rengeteg gyümölcsöt evett (ami abból a szempontból lehet megártott nekem, hogy szörnyen édesszájú vagyok mai napig). Csak ma már nem ilyen a nyár, és én egy betondzsungel nagyvárosban élek távol bármiféle vìzparttól, szóval én nem akarnék így szülni.
Azt is vegyük figyelembe, hogy a nyári gyereket, tapasztalatból tudom, hogy a szülők szeretnék is iskolába járatni alig 6 évesen, mint ahogy nem kevés gimis osztálytársammal meg is tették. Hálás vagyok, amiért nekem lehetőségem volt 7 évesen menni, míg egy szeptember 1-jei születésű ismerősöm 6 évesen ment. Mint kiderült, igazolta az élet, zseni a nő, egyetemen oktat.
Van értelme őszre időzíteni?már ha engedi a biológia, nekik, akikre gondolok elsőre sikerült. Akinek meg nem őszi-téli babája van, ott kivètel nélkül minden gyerek becsúszott. Mármint gondolatban voltak már, csak "hanyag védekezés" címszóval igazi terv nem volt egyik baba sem, de benne volt a pakliban.
Horoszkópban nem hiszek, hogy így időzítsek gyermekvállalást, tömegével vannak huszonéves márciusi születésű ismerőseim és semmilyen párhuzam nincs a személyiségükben a szorongásos zavarokon kívül, de pszichológus vagyok, szóval ez annyira nem véletlen.Ismerős címszó alatt nem értem a klienseimet, nyilván.
Az ismerőseim között aki valószínűleg tervezni tudta és pedagógus az nyáron szült.
Az hülyeség, hogy auért lehet otthon az egész terhessége alatt,mert nyár van. Akinek van esze terhesség alatt nem szabadságra megy,hanem táppénzre. Az orvos mindenkit az első pozitív pisi teszttől, ha gyerekekkel dolgozik,mert jajj a vírusok. Szóval aki nyáron szül az elmegy téli szünetre és onnan már nem megy vissza dolgozni.
A rengeteg szabadságot meg kiveszi még gyed alatt,így egyszerre kapja a fizetését és a gyedet, amikor 2 éves a gyerek még könnyen vissza tud menni szeptemberben dolgozni, felveszik a gyereket bölcsibe.
Aki novemberben szül az vagy már 2 éves kora előtt beadja így igazából kevesebbet van vele otthon, vagy otthon marad vele majdnem 3 éves koráig, mert pedagógusként hova menjen vissza dolgozni novemberben? Szeptembertől novemberig mi legyen az álláshelyével?
Ismerek óvodapedagógust, aki októberben szült, nem direkt. Ő is az első perctől táppénzen volt, így az alatt is gyűltek a szabadságai. Így 89 nap szabadsága gyűlt össze. Ő mondjuk nem vette ki gyed alatt, 2 éves kora előtt szeptemberben beadta a gyereket bölcsibe, és elkezdte kivenni a szabadságait, és otthon volt, de ha beteg volt a gyerek megszakította a szabadságot és táppénzre ment. Így szeptembertől áprilisig úgy volt otthon,hogy a gyerek bölcsibe járt, áprilisban eltudott kezdeni dolgozni, mert óvodapedagógus és addig a csoportban egyedül volt a párja. Mondjuk akkor se sokat dolgozott, mert ha csak egyet köhögött a gyerek ment vele táppénzre. Ezt egy piaci munkahelyen nem lehet megcsinálni.
Másik pedagógus ismerősöm februárban szült, szintén nem direkt, koraszülött is lett a baba. Ő így otthon tudott maradni a gyerek 2,5 éves koráig a szabadságaival és 2,5 évesen szeptemberben nem bölcsibe,hanem oviba ment a gyerek rögtön.
Ha valaki az otthonlétet akarja kimaxolni annak pont ez a február-március-április a megfelelő, nyáron még szabin van, utána táppénzen a gyerek még csak 2,5 évesen kezd, így 3 évig nem kell dolgoznia úgy, hogy nem kell a 25.000 Ft-os gyesen lennie.
De elárulom,hogy a nők 90%-a nem tudja ezt tervezni. Egy ciklusban kb. 20% esély van a terhességre egy egészséges pár esetén, szóval ha minden stimmel akkor is csak 20% esélyed van,hogy bejön a terved.
Én novemberben szültem, 2,5 év próbálkozás után lettem terhes,szóval már teljesen mindegy volt, csak sikerüljön, de a lehető legrosszabbul jött ki. Levelezőn egyetemre jártam, így passziválnom kellett a félévet, ha nyáron vagy január-februárban szülök nem kellett volna. Nálunk bölcsibe csak szeptemberben vesznek fel gyerekeket. Szeptemberben feltöltik a helyeket és kész, utána max várólista van,ahonnan vagy bekerül vagy inkább nem. Nem vagyok pedagógus és nem voltam a terhesség elejétől táppénzen, így csak kb 25 nap szabadságom lesz, azzal nem sokra megyek. Szóval nem tudok még 2 éves koráig se itthon maradni vele, ha nem akarok decembertől következő év augusztusáig éhen halni a 25.000 Ft-os gyesen.
Más szempontokból sem volt jó. Nyárra is már kellettek kismamaruhák, de őszre kellett kiamamkabát, vastag kismamanadrág is. Dupla annyit költöttem szerintem kismama ruházatra,mint aki kb egy éveszakban nagy terhes.
A baba akkor nő a leggyorsabban,amikor 1-5 hónapos, és a legdrágábbak a téli ruhadarabok. Az első télen 5 overálja volt a gyereknek,amit ha teljesen áron venne az ember, akkor minimum 8000 Ft darabja. Egy nyári baba el van a 2000 Ft-os napozókban, amire tél lesz addigra nem nő olyan gyorsan, max 2 méretben kell neki téli ruha.
Egy előny volt,hogy télen az első 6 hétben amúgy se kívánkoztam ki, így nem éreztem,hogy bármiről is le kellene mondanom (értsd nyaralás, programok...) mert szültem.
Szóval nem, direkt nem akar az ember őszi babát...
Számomra hihetetlen, hogy Te a pedagógiai szakszolgálatnál dolgozol...
Max a portán..
Első gyerek áprilisi. Őt "időzítettük". Én tavaszi gyerekeket akartam. Az első első próbalkozásra össze is jött.
Én a nyarat akartam elkerülninterhesen.
Második terhességem nagyon nehezen jött össze. Hónapokat vártunk rá. Ő decemberi baba lett volna, de elvetéltem.
Harmadik terhességem is sok hónap után fogant meg. Ő októberi lett volna. De ő is elment.
Negyedik terhességem, második babám is sok hónap eredménye. Ő szeptember végi.
Szóval nalunknez a tervezzünk dolog még elsőre bejött, aztán rohadtul nem :D pont az ellenkezőjére sikerült, mint terveztük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!