Észrevettétek, hogy egyre többen szülnek október-november-decemberben, ez tervezhetően pratikusabb ezek szerint?
Lehet ez csak egy ilyen anomália a köreinkben, de én pedagógiai szakszolgálatnál vagyok, nagyon sok édesanyát ismerek, akik ìgy szültek, ebben a 3 hónapban. Nyilván a munkarendünk valahogy nekik így "jól jön", hiszen nyáron otthon lehettek már a 2. Trimeszterben, a 3. Trimesztert meg meg sem kezdték az új tanévben már dolgozva. Ergo így szinte az egész várandósság alatt otthon lehettek.
Tetszik ez a fajta elgondolás, megmondom őszintén, ha pusztán egy vagy két ciklusos ovulációs teszt alapján kb. azonnal összehozható a baba, akkor tervezetten én sem szivatnám magam, hanem otthon lennék minimum a várandósság felében, ha már a munkaköröm ezt engedi. Ezt rengeteg helyen nem lehet megtenni, örülnek, ha elmehetnek a 32. Héten.
Aztán persze, ez egy speciális helyzet a pedeseknél, máshol gondolom azért nincs semmi halmozódás a születési dátumokban, mert nem lehet terhesen nem dolgozni. Bár, hogy őszinte legyek, a nagy kánikulában nagyon terhesnek lenni szerintem borzalmas lehet, aki nyáron szül. Én is nyár végi gyerek vagyok, anyukám mondjuk imádta a laza ruhás nagy pocakot és rengeteg gyümölcsöt evett (ami abból a szempontból lehet megártott nekem, hogy szörnyen édesszájú vagyok mai napig). Csak ma már nem ilyen a nyár, és én egy betondzsungel nagyvárosban élek távol bármiféle vìzparttól, szóval én nem akarnék így szülni.
Azt is vegyük figyelembe, hogy a nyári gyereket, tapasztalatból tudom, hogy a szülők szeretnék is iskolába járatni alig 6 évesen, mint ahogy nem kevés gimis osztálytársammal meg is tették. Hálás vagyok, amiért nekem lehetőségem volt 7 évesen menni, míg egy szeptember 1-jei születésű ismerősöm 6 évesen ment. Mint kiderült, igazolta az élet, zseni a nő, egyetemen oktat.
Van értelme őszre időzíteni?már ha engedi a biológia, nekik, akikre gondolok elsőre sikerült. Akinek meg nem őszi-téli babája van, ott kivètel nélkül minden gyerek becsúszott. Mármint gondolatban voltak már, csak "hanyag védekezés" címszóval igazi terv nem volt egyik baba sem, de benne volt a pakliban.
Horoszkópban nem hiszek, hogy így időzítsek gyermekvállalást, tömegével vannak huszonéves márciusi születésű ismerőseim és semmilyen párhuzam nincs a személyiségükben a szorongásos zavarokon kívül, de pszichológus vagyok, szóval ez annyira nem véletlen.Ismerős címszó alatt nem értem a klienseimet, nyilván.
Kérdező, jó tanács a jövőre:
A gyerekkel ne gondolj ennyire túl mindent majd, mert az első szülinapjáig meg is fogsz őrülni.
"mert nem lehet terhesen nem dolgozni."
Tessék?
Annyira vigyáznak a kismamákra, hogy ha kéred, már a + teszttől kezdve lehetsz táppénzen, otthon.
Pedagógus vagyok, én egyáltalán nem vettem észre ilyen összefüggést, kolléganőim össze -vissza szültek. Igaz, már nagyon régóta nem dolgozom suliban, lehet, azóta rendezték🤣
Már csak magánban tanítok és augusztus végén szültem. (Előtte volt egy vetélésem, ő decemberi lett volna, de ugyanúgy vártam, nem évszak függő.) Ha választhattam volna is nyáron szülök. Egyáltalán nem volt rossz nagy terhesnek lenni, pedig állítom, az évszázad legmelegebb nyara volt az idei. Borzalmas lehet nagy hassal télen a jeges utakon, abban a sok cuccban, amikor egy cipőkötés is kihívás.
Úgy terveztem, októbertől már dolgozom, ami nagyjából így is lett, csak jóval kevesebben jönnek, mint ahányan ígérték.(Szülés előtt még én jártam, már otthon dolgozom.) Ja, 2héttel szülés előtt mentem az utolsó órámra.
Pedagógusként úgy gondolom, ha a legkisebb bizonytalanság felmerül majd, hogy menjen-e a gyerekem 6 évesen suliba, elintézem, hogy ne kelljen, de egyébként szeretném, ha menne.
Köszi a válaszokat!
Néhány dologgal kapcsolatban szerintem picit ostobának lettem nézve, de nyilván TP az, ami még nem szabi... Nem, nem kezd szeptemberben az, akinek nem 2 éves még a gyereke, plusz a szabikat is ki kell venni kezdés előtt. A decemberi babások pl. február előtt biztos nem tudnak.
15-ös az augusztusi babák novemberben fogannak. Hogy jön ki máshogy a 40 hét, ami majdnem 10 hónap? A decemberi fogantatásból lesznek az szeptemberi babák és ők vannak a legtöbben.
A szilveszeri-karácsonyi ivászat rengeteg embernek fontos... szóval nem csoda ha az újévben kezdenek próbálkozni. Csak azért mondom h azonnal összejöttek, mert ezt mondták ezek a kollégák-ismerősök.
Télen szülni nagy pocakkal senki sem szeret a veszélyek miatt, bár ezt szerintem nem állítottam, hanem hogy a gyereknek jó, ha 6,5 éves kora előtt semmiképp se lesz tanköteles. A 7,5 év az meg már önmagában kicsit húzós az előnye ellenére is, ha vissza kell tartani a kicsit. Főleg, mert 16 év a tanköteles kor, hozzánk olyan gyerekek járnak, akik így alig szerzik meg a 8 általánost. Hihetetlen életek vannak.
Nem akarom túlparázni ezt a dolgot, akárhogy jön, megoldjuk. A 32. Hetet speciel azért írtam, mert barátnőméknél a nem tervezett baba friss lakáshitel fizetés mellé érkezett és hirtelen nem tudott máshogy dönteni a megnövekedett anyagi kötelességek mellett, mint HO-ban dolgozni a 32. Hét előtt már 8 héttel, utána volt 1 hónap TP-n a CSED előtt. De akinek kell a pénz és nincs HO, az bement dolgozni, mert a TP is anyagi kiesés.
Én azt mondom a baba az első, de vannak ilyen élethelyzetek, bizony.
Nekem a főnök megtiltotta a babázást minimum 1 évre (terhesség is csak ezutan) mert jelenleg nincs itt más pszichológus, senki se tudja elvégezni a munkámat és nem olyan könnyű találni más szakembert.
De megnyugtattam, hogy nem terv, szeptemberben meg hátha leszünk ketten már.
11 hónaptól független 6-8 hetes kora előtt nem fogadnék a nagyszülőkön kívül senkit. Császárom lesz, mert -10 dioptriás szemüvegem van, sajnos ha nem lesz tankönyvi A1-es várandósság meg vajúdás ígyse-úgyse hagynak máshogy itt. Nem lesz olyan körülmény otthon, hogy meg tudnám oldani szívesen a vendégvárást. Pusztán emiatt jobb is lehet a tavasz, nyárra legyen meg legalább 2 hónapos és akkor tényleg tudunk menni könnyebben jobbra-balra ami jót tesz a szocializációjának.
Látom a sok Covid baba nemhogy introvertált, hanem ennél sokkal komolyabb szocializációs problémáik vannak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!