Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Csendben szülni? 🤫

Csendben szülni? 🤫

Figyelt kérdés

Igazából két kérdésem lenne. Kicsit furán tettem fel a kérdést, ezért szeretném kifejteni. Mennyire igaz az állítás, mely szerint az ordibálás, sikitas növeli szülés közbeni fájdalmat?

Esküszöm, hogy próbálok pozitív maradni, de mostanában szinte csak ilyen sikitozós- mindjárt belehalok videók jönnek velem szemben. Nyilván sok ilyen újszülött tippes videókat nézek mostanában, így automatikusan dobálja a hasonló tartalmúakat.

A másik, amire szeretnék választ kapni: kotolási szakasznál, hogy jobb venni a levegőt?

Tök véletlenül összebarátkoztam egy szülésznővel, aki a következőt mondta.

Szülés előtt három hónappal kezdjem el a légzési gyakorlatokat. Mély lélegzetvétel - tartom, majd lassan kiengedem.

Három hónap után elérek arra a szintre, hogy kerek egy percig simán tudom tartani a levegőt. Ez az egy perc az, amikor nyomnom kell úgy, hogy bent tartom a levegőt, majd ahogy múlik a fájás úgy szépen apránként kiszuszogom az addig bennem tartott levegőt. Szerinte így három nyomásból kint van a baba.

Máshol viszont olyanokat olvastam, hogy sokkal jobb (és magára a hüvelyre nézve is), ha akkor nyomok, amikor szépen lassan engedem ki a levegőt.

Nektek mi vált be?

Tudom, hogy erre nem lehet 100%-, ban felkészülni, mert minden szülés más, illetve mindenkinek más a fájdalomküszöbe- de! Nagyon szeretnék felkészülni (legalább ami a légzést illeti) és nem szeretnék visitva, ordítva szülni. Valószínűleg abban a helyzetben semmi sem fog érdekelni, de megpróbálom, aztán lesz ami lesz.

Köszönöm azoknak, akik megosztják velem a tapasztaltaikat.

dec. 4. 20:29
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:

Attól, hogy valami gyakori, még nem normális.

Van, ahol ha szól a szülő nő,hogy más pózban szeretne szülni, akkor ,,engedik". De a szülőszoba nem az a hely, ahol csatázni lenne az embernek lehetősége. Egy agresszív orvossal szemben esélye sincs.

dec. 5. 21:33
 32/37 A kérdező kommentje:
#29 Neked milyen testhelyzetben sikerült nyomnod, ha fekve nem volt jó?
dec. 6. 12:52
 33/37 anonim ***** válasza:
100%
29-es vagyok. Négykézláb szültem. Sima kórházi ágyon, bekötött oxyval és rajtam volt a ctg.
dec. 6. 15:35
 34/37 anonim ***** válasza:
100%

Az a helyzet hogy akarhatsz te akárhogy szülni,az én tapasztalatom sajnos az,hogy fogdbeapofadigymaradszeskesz. Bár én egy sintert fogtam ki szülésznő helyett. Sajnos a legkiszolgáltatottabb helyzetben van ilyenkor az ember,örül,ha életben marad, erő,na meg lehetőség, nincs csatázni.

Az "aranyeres"

dec. 6. 16:44
 35/37 anonim ***** válasza:

#33! Nekem meg nem ment lejjebb a gyerek tolófájásoknál, mert téraránytalanság volt és nem volt beékelődve a feje. Megpróbáltuk négykézláb, akkor állítólag elég sokat ment lejjebb, de nem engedték, arra hivatkozva, hogy úgy nem tudtak monitorozni. Így lett végül császár ☹️

dec. 6. 17:21
 36/37 anonim ***** válasza:
100%

33-es, 35-ös nagyon sajnálom!!

Nagy szernecsém volt az együttműködő személyzettel. Ez nem rajtam múlt. Vérlázító, hogy ilyen alapvető dolgokban sok helyen nem együttműködőek.

Gyerek apja tartotta a CTG tappancsait, mert négykézláb nem tartotta rendesen a pánt. Ahogy haladt a gyerek, a szülésznő uatsítása alapján követte az érzékelőkkel. Szerencsére nálam hetekkel előbb beékelődött a gyerek feje. Téraránytalanság egy óriási kamu, egyszerűen nem értenek a munkájukhoz.

Tényleg nagyon sajnálom, hogy így elbántak veletek. A bántalmazás sosem az áldozat hibája, ez nem rajtatok múlt. Mindenki szakmailag és emberileg is megfelelő bánásmódot érdemelne szüléskor.

dec. 6. 18:19
 37/37 anonim ***** válasza:
100%

Én is nagyon tartottam attól, hogy hangos leszek. Nem voltam az. Inkább magamba roskadva mondogattam, hogy „nem bírom, én ezt nem bírom tovább”. A szülésznő meg folyamatosan biztatott, hogy hamarosan jön a fájásszünet, új erőt meríthetek. Ez nekem rengeteget segített. A kitolásnál meg inkább egy morgáshoz hasonló hangot hallattam, de nem kiabáltam. Nekem mindvégig mondták, hogyan vegyem a levegőt. Mindkét szülésemnél nagyon sokat segített. De a fájdalomtól annyira homályosak az emlékek, hogy egyszerűen nem tudom felidézni, csak követtem az instrukciókat. :)

Amikor jöttek a tolófájások, mondta a szülésznő, hogy próbáljak ki több pozíciót, négykézláb, állva stb. Mindent kipróbáltam, nem volt haladat. Végül könyörögtem, hogy hadd próbáljam meg háton fekve. Tudom, azt mondják, hogy így a legkevésbé hatékony, de nekem egyrészt kényelmesebb is volt, másrészt 3 tolófájás után megszületett a kisbabám (mindkét esetben).

Valójában lehet készülni, de az éles helyzet szerintem mindent felülír. 🙂 én sokat olvastam, tájékozódtam, felkészítőn voltam, de akkor ott, a nevem sem jutott eszembe 😅

dec. 19. 10:01
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!