Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Csendben szülni? 🤫

Csendben szülni? 🤫

Figyelt kérdés

Igazából két kérdésem lenne. Kicsit furán tettem fel a kérdést, ezért szeretném kifejteni. Mennyire igaz az állítás, mely szerint az ordibálás, sikitas növeli szülés közbeni fájdalmat?

Esküszöm, hogy próbálok pozitív maradni, de mostanában szinte csak ilyen sikitozós- mindjárt belehalok videók jönnek velem szemben. Nyilván sok ilyen újszülött tippes videókat nézek mostanában, így automatikusan dobálja a hasonló tartalmúakat.

A másik, amire szeretnék választ kapni: kotolási szakasznál, hogy jobb venni a levegőt?

Tök véletlenül összebarátkoztam egy szülésznővel, aki a következőt mondta.

Szülés előtt három hónappal kezdjem el a légzési gyakorlatokat. Mély lélegzetvétel - tartom, majd lassan kiengedem.

Három hónap után elérek arra a szintre, hogy kerek egy percig simán tudom tartani a levegőt. Ez az egy perc az, amikor nyomnom kell úgy, hogy bent tartom a levegőt, majd ahogy múlik a fájás úgy szépen apránként kiszuszogom az addig bennem tartott levegőt. Szerinte így három nyomásból kint van a baba.

Máshol viszont olyanokat olvastam, hogy sokkal jobb (és magára a hüvelyre nézve is), ha akkor nyomok, amikor szépen lassan engedem ki a levegőt.

Nektek mi vált be?

Tudom, hogy erre nem lehet 100%-, ban felkészülni, mert minden szülés más, illetve mindenkinek más a fájdalomküszöbe- de! Nagyon szeretnék felkészülni (legalább ami a légzést illeti) és nem szeretnék visitva, ordítva szülni. Valószínűleg abban a helyzetben semmi sem fog érdekelni, de megpróbálom, aztán lesz ami lesz.

Köszönöm azoknak, akik megosztják velem a tapasztaltaikat.

dec. 4. 20:29
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
60%
Na én meg azt nem értem, hogy volt energiátok szülés közben meg pluszban ordibálni, én arra koncentráltam, ne ájuljak el a fájdalomtól.
dec. 4. 23:52
 12/37 anonim ***** válasza:
100%
Nem kiabáltam egyiknél sem, max ilyen nyögés féle jött ki. A légzésre nekem azt mondták, hogy 10mpig tartsan bent amíg myomok
dec. 4. 23:52
 13/37 anonim ***** válasza:
100%

Ordítani azért "nem szabad" mert elveszi az erőt, amire nagyon nagy szükséged lesz.

Én végig csendben voltam szinte, talán kitolasi szakasz előtt volt egy olyan rész mikor már hangot adtam de az is csak egyszer volt. Persze fajások közben mindenkit atkoztam kb és ilyenek hagyták el a számat hogy "mire vállalkoztam istenem" :D

Kitolasnál kicsit fájt a derekam azért de leginkább ez a székelési inger volt a legrosszabb. Nyomod nyomod de nem jön ki, engem ez zavart nagyon.

Mikor éreztem hogy jön a fájdalom/inger akkor nagy levegő és nyomni..egy fajáson belül 3-at tudtam nyomni ezek előtt mindig nagy levegőt vettem és még nyomtam bent tartottam. Én ilyen légzési gyakorlatokat nem csináltam vajúdás közben, kb olyan állapotban nekem eszembe se jutott a legzesemre figyelni.

dec. 5. 00:07
 14/37 anonim ***** válasza:
100%

A kitolás is borzalmas. Ráadásul hatalmas belső aranyereim lettekyamiktol a mai napig szenvedek. Most is fáj. Pedig már két éves a gyerek. Ha nem szülök már többet és lesz elég pénzem, műtét..bár sok van nem csak egy kettő.

Ordítani,levegőt venni..fajasok között egyre ajultabb lettem,egyre jobban osszefolyt minden,csak arra emlékszem hogy azt hittem ott pusztulok el...most higy ezekre visszaemlekszem lehet inkább mégse szulom többet.

Bocs. De túl fogod élni,mindneki túleli,nem a középkorban vagyunk. (Aztán nekem hasfájos lett és a mai napig nem jó alvó..most sem jokedvembol vagyok fent. Ilyenkor,így két év nem alvás utan néha kívánom,bár ott maradtam volna. 🤯😅😐)

dec. 5. 03:30
 15/37 anonim ***** válasza:
100%

"Valószínűleg abban a helyzetben semmi sem fog érdekelni"

Igen,el fogsz jutni erre a pontra. Amikor semmi sem érdekel már,csak éld túl,és végre kint legyen a gyerek.

dec. 5. 03:32
 16/37 anonim ***** válasza:
100%
Vagyis nemis az érdekelni a jó szó,hanem hogy nem lesz más gondolatod sem.
dec. 5. 03:33
 17/37 anonim ***** válasza:
100%

Én üvöltöttem, mint akiben kést forgatnak. Nem igaz, hogy elveszi az erőd. Ha akkora erőkifejtéssel járna, akkor edzésnek lehetne használni. Csak van, ahol finnyás a személyzet, és nem szeretik a zajt.

A hátam fàjt, a keresztcsontom felett.

A kitolás kezdetét onnan vettem észre, hogy mélyebb hangon kezdtem kiabálni, mint egy anyatigris. Addig csak feküdni tudtam, akkor álltam fel négykézlábra.

Levegőt úgy vettem, ahogy bírtam :D Nem az a fontos, hogy hamar kint legyen a gyerek, hanem hogy két fájás közt kisebb legyen a fejèn a nyomás, és a szülőcsatornának legyen lehetősége alakulni. Ezért is van, hogy némelyik baba előre-hátra csúszik. És ezért is nagyon veszélyes, ha valakinek a hasába könyõkölnek.

dec. 5. 08:31
 18/37 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, mindenkit felpontoztam.

A kitolásánál engedik majd, hogy én döntsem el, hogy milyen testhelyzetben szeretnék nyomni, vagy orvos/kórház diktálja?

Azt olvasom nagyon sok helyen, hogy háton fekve nyomni a lehető legrosszabb pozíció.

dec. 5. 08:55
 19/37 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a testhelyzetet kórháza válogatja. Én mind a két esetben hanyattfekve nyomtam, nem volt ezzel problémám. Vajúdásnál úgy mozogtam, ahogy akartam. Néha -néha irányított a szülésznő, hogy most egy kicsit feküdjek erre az oldalra, aztán arra, most négykézláb, stb. Feküdhettem kádban, ülhettem labdán, sétálgathattam is, bár nekem fájdalom szempontjából teljesen mindegy volt.
dec. 5. 09:14
 20/37 A kérdező kommentje:
A kádban fekvés tényleg enyhíti egy picit a fájdalmat? A meleg víz..
dec. 5. 09:42
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!