Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Csendben szülni? 🤫

Csendben szülni? 🤫

Figyelt kérdés

Igazából két kérdésem lenne. Kicsit furán tettem fel a kérdést, ezért szeretném kifejteni. Mennyire igaz az állítás, mely szerint az ordibálás, sikitas növeli szülés közbeni fájdalmat?

Esküszöm, hogy próbálok pozitív maradni, de mostanában szinte csak ilyen sikitozós- mindjárt belehalok videók jönnek velem szemben. Nyilván sok ilyen újszülött tippes videókat nézek mostanában, így automatikusan dobálja a hasonló tartalmúakat.

A másik, amire szeretnék választ kapni: kotolási szakasznál, hogy jobb venni a levegőt?

Tök véletlenül összebarátkoztam egy szülésznővel, aki a következőt mondta.

Szülés előtt három hónappal kezdjem el a légzési gyakorlatokat. Mély lélegzetvétel - tartom, majd lassan kiengedem.

Három hónap után elérek arra a szintre, hogy kerek egy percig simán tudom tartani a levegőt. Ez az egy perc az, amikor nyomnom kell úgy, hogy bent tartom a levegőt, majd ahogy múlik a fájás úgy szépen apránként kiszuszogom az addig bennem tartott levegőt. Szerinte így három nyomásból kint van a baba.

Máshol viszont olyanokat olvastam, hogy sokkal jobb (és magára a hüvelyre nézve is), ha akkor nyomok, amikor szépen lassan engedem ki a levegőt.

Nektek mi vált be?

Tudom, hogy erre nem lehet 100%-, ban felkészülni, mert minden szülés más, illetve mindenkinek más a fájdalomküszöbe- de! Nagyon szeretnék felkészülni (legalább ami a légzést illeti) és nem szeretnék visitva, ordítva szülni. Valószínűleg abban a helyzetben semmi sem fog érdekelni, de megpróbálom, aztán lesz ami lesz.

Köszönöm azoknak, akik megosztják velem a tapasztaltaikat.

tegnap 20:29
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Kétszer szültem. Azért mondják, hogy ne kiabáljunk, mert ne az vigye el az energiát. Az elsőt tök csöndben szültem, de a másodiknál (oxis indítás volt) akaratlanul is kiabáltam a vajúdás alatt. Próbáltam a légzést, de én ott abban a helyzetben nem tudtam erre összpontosítani, teljesen szétestem. Mondjuk nekem a kitolás mind a két esetben gyors volt és fájdalommentes (kb 20 perc).
tegnap 20:33
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Én visszafogott és halkszavú vagyok, el sem tudtam képzelni, hogy ordítsak. Szerinted? Mint a farkas a Három kismalacban, és az se érdekelt volna, ha az egész város ott van a szülőszobán. Órákon át.

Izommunka/erőkifejtés közben fújjuk ki a levegőt, ez alap a sportban. A kitolás izommunka. De ennél fontosabb, hogy a szemedet csukd be, amikor nyomsz. A többi mindegy, úgyis érezni fogod és mondják is majd.

tegnap 20:52
 3/16 A kérdező kommentje:

Megkérdezhetem, hogy az ilyen ordítós résznél hol fájt annyira? 🙈

Nekem pl. nem nagyon vannak menstruációs görcseim, ha mégis, akkor nagyon enyhék. Mindig tudtam sportolni közben, soha nem okozott gondot.

Párszor volt méhszájgörcsöm, ilyen hirtelen belém nyílaló éles fájdalom, ami rögtön el is múlt. Na ott én is sziszegtem egyet, igaz mindig váratlanul ért a nagy semmiből.

tegnap 21:03
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
1-es vagyok. Nekem se voltak igazán menstruációs fájfalmaim. Nem akarlak elrettenteni, de leírom, én mit éreztem. Nekem a derekamból indult előrefelé a fájdalom, ami a szeméremcsontomig hatolt. Igazából nem tudom mihez hasonlítani, soha nem éltem át még csak hasonlót sem. Azt mondják , olyasmi, mint a vesegörcs. Nekem az nem volt még soha. A kitolásnál csak erős székelési ingert éreztem, fájdalmat nem.
tegnap 21:12
 5/16 anonim ***** válasza:
83%

Én semmilyen szülésfelkészítővel, légzéstechnikával vagy ilyesmivel nem foglalkoztam, eleinte nem akartam magam stresszelni, utána meg nem volt idő, mert a baba 3 héttel korábban jött :)

Ennek ellenére nem ordibáltam (pedig kaptam oxit, igaz, EDA-t is), és a légzést sem "tankönyvből" csináltam, hanem ahogy épp jól esett. A kitolás meg kb. 4 nyomás volt... lehet, hogy ha többet foglalkoztam volna ezzel, akkor azért lett volna rossz, mert valami borítja a szépen megtervezett légzésemet vagy bármi mást, aztán ezen görcsöltem volna :)

Előre nem lehet tudni, mi lesz jó :)

tegnap 21:18
 6/16 anonim ***** válasza:
94%

Nem, nem sikìtás volt egyiknél sem.

Hörgés de valami ördögi 🙈🤣

tegnap 21:27
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Én nem nyögtem, nem sikítottam, de folyamatosan dumáltam(mint szülés nélkül is😂). Annyi, hogy a nagy részét most nem írhatom le, mert örökre kitiltanának. A legvisszafogottabb mondatok: Itt fogok egyedül megdögleni, Haza akarok menni, Nem akarok gyereket mégse, Hagyjon már békén, Hol a gázooooom???Nem érdekel a k.ágy, Nem érti, hogy fáááááj???Ilyesmi.

(Tényleg kicsit jobb, ha jól veszed a levegőt, de úgyse úgy veszed🤣)

tegnap 21:30
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Én kaptam oxit, nagyon erős fájásaim voltak szünet nélkül. Egy hangot nem adtam ki, megszólalni sem tudtam, valahogy nálam ez az erős fájdalom mintha megnémított volna. A fájásoknál sokat segített, hogy amikor észrevettem, hogy a fájdalomtól levegőt sem vettem és elkezdtem figyelni a mély légzésre mintha enyhült volna a fájdalom is. A kitolás más nem fájt, viszont nekem ott már nem volt egyáltalán szükségem arra, hogy a légzéssel foglalkozzak, nem kellett azt korrigálnom, ment minden flottul.
tegnap 21:32
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Én halk szavú csendes ember vagyok de szüléskor úgy ordítottam mint akit nyúznak. A férjem nem hitte el, hogy tudok ilyet
tegnap 22:09
 10/16 anonim ***** válasza:
Az egyiknél annyira hulla voltam, hogy kb. beszélni is alig volt erőm, nem hogy kiabálni. Kitolásnál úgyis ott lesz a bába, majd mondja, hogy vedd a levegőt. Nekem legalábbis mondta. A másik rohamos szülés volt, ott inkább azon dolgoztam, hogy ne toljak és legalább addig maradjon bent a baba, amíg beérünk ;). Ami sokat segített ebben az a fekvő testhelyzet és hogy ellihegtem a fájásokat. Nem véletlenül mondják, hogy az anyának nem a legjobb, ha fekve kell kitolnia a babát.
tegnap 22:52
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!