Ha azt mondják be kell feküdnöm, pedig minden rendben, akkor köteles vagyok úgy tenni?
40+4 hetes terhes vagyok és problémamentes terhességem volt, most sincs semmi gond, annyi hogy ugye túlléptem a terminust, meg 4100 g-ra becsülték a babát, dehát az uh-s orvos is azt mondta, hogy +-10%, tehát akkor ennyi erővel lehet, hogy csak 3600 g?
De ma az orvos mégis azt mondta, hogy holnap 8-ra menjek, be KELL feküdnöm. Nem számítottam erre, úgyhogy nem is ellenkeztem. Múlthéten ugyan itt egy másik orvos azt mondta, hogy ha addig nincs semmi gond, akkor 41. betöltött héten szokták FELAJÁNLANI az indítást.
Eredetileg nem nagyon akarnék indítást, vagyis nem nagyon akarnék oxitocint kapni, már pedig azzal indítanak... Bár probálom magam meggyőzni, hogy azért van jó oldala ennek is, egyrészt már elég "terhes" ez a terhesség nekem, másrészt így legalább nem ér váratlanul az éjszaka közepén a dolog, kényelmesen össze tudunk készülni stb és bemenni. Dehát azért mégse örülök neki. Mi van ilyenkor?
"Volt erre kutatás, hogy ugyanazt a CTG-n kapott eredményt ugyanazzal az orvossal értékeltették ki, csak más napon, és nagy eltéréseket mutatott az értelmezés. Egy orvosi konferencián mutatták egyébként be ezt, most nem tudom a forrást pontosan. Csak azért mondom, mert ennyire megbízható a gép."
Bocs, de amit mondasz, az nem a gép megbízhatóságát mutatja, hanem azt, hogy a CTG értelmezése sok esetben nem annyira egzakt. Ugyanazt az eredményt több orvos többféleképpen értékelheti. (És ugyanígy, ha nem egymás után látja a két egyforma görbét ugyanaz az orvos, akkor bizony még ugyanaz az orvos is többféleképpen értékelheti ugyanazt...)
Egyébként lehet fikázni a CTG-t, nyilván vannak hiábai, csak ugye nem nagyon van jobb módszer a magzat jóllétének megfigyelésére, ami egyrészt nem invazív, másrészt nem igényel marha sok eszközt, időt és személyzetet.
A CTG pedig, amennyiben reaktív, az igen megbízható, azaz nagyon kicsi az esélye, hogy jó CTG-vel KRÓNIKUS lepényi elégtelenség miatti magzatelhalás következzen be a vizsgálat utáni napokban (tehát kevés az álnegatív eredmény). De azért azt se árt tudni, hogy a CTG nem jelez előre mindent, a hirtelen okú (pl. trombózis, köldökzsinór hurkolódás, cholestasis miatti szívmegállás) magzati elhalást nem tudja előre megjósolni, csak a krónikus lepényi elégtelenségből adódót.
Viszont ha a CTG suspect vagy kóros, ott sok esetben nincs valódi veszély (tehát sok az álpozitív eredmény), de egy szar CTG láttán ki merné azt mondani, hogy "áhhh, nem csinálok ezzel semmit, úgy is nagy eséllyel álpozitív"?
20-as vagyok, 22-es, igy van, rosszul irtam, koszi, hogy kijavitottad. Mikor visszaolvastam, utana lattam, hogy rosszul irtam, csak azota zajlott az elet.
Meg a 65-75-os fajasokhoz, amiket nem erez valaki akartam irni tegnap, hogy ilyenjeim nekem is voltak, mar joval a szules elott, de nem rendszesedtek akkor meg. Engem senki nem akart inditani emiatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!