Ha azt mondják be kell feküdnöm, pedig minden rendben, akkor köteles vagyok úgy tenni?
40+4 hetes terhes vagyok és problémamentes terhességem volt, most sincs semmi gond, annyi hogy ugye túlléptem a terminust, meg 4100 g-ra becsülték a babát, dehát az uh-s orvos is azt mondta, hogy +-10%, tehát akkor ennyi erővel lehet, hogy csak 3600 g?
De ma az orvos mégis azt mondta, hogy holnap 8-ra menjek, be KELL feküdnöm. Nem számítottam erre, úgyhogy nem is ellenkeztem. Múlthéten ugyan itt egy másik orvos azt mondta, hogy ha addig nincs semmi gond, akkor 41. betöltött héten szokták FELAJÁNLANI az indítást.
Eredetileg nem nagyon akarnék indítást, vagyis nem nagyon akarnék oxitocint kapni, már pedig azzal indítanak... Bár probálom magam meggyőzni, hogy azért van jó oldala ennek is, egyrészt már elég "terhes" ez a terhesség nekem, másrészt így legalább nem ér váratlanul az éjszaka közepén a dolog, kényelmesen össze tudunk készülni stb és bemenni. Dehát azért mégse örülök neki. Mi van ilyenkor?
Telefonon pont hiába. Rájuk teszi a telefont.
A terheléses teszttel mi bajod?
Bocs, de azért kicsit vicces valamit azért elutasítani, mert "jahjderosszdolgokat hallottam" úgy, hogy azt sem tudod, mi a lényege az egésznek.
Igen, terheléses tesztnél is adnak oxyt, de nem célja a szülés megindítása. Simán csak enyhe összehúzódásokat csinál, és nézik, hogy a magzat hogy reagál, normális-e a lepényi funkció vagy sem.
Ja hát persze az is közre játszik, hogy az ember annyi rosszat hall az oxitocinról, mintha az kb valami középkori kínzásra használt méreg lenne. 😅
Meg hát elég ellentmondásos nekem ez az egész, a védőnővel is beszéltem, mondtam neki, hogy lesz ez az oxitocin terhelés, de kérdeztem, hogy akkor ez most maga az indítás is vagy mi, hát ahogy kivettem a szavaiból, ez nem kimondottan az indítás, de valószínűleg ettől megfog indulni előbb utóbb. Szóval most akkor mi van?
Volt erre kutatás, hogy ugyanazt a CTG-n kapott eredményt ugyanazzal az orvossal értékeltették ki, csak más napon, és nagy eltéréseket mutatott az értelmezés. Egy orvosi konferencián mutatták egyébként be ezt, most nem tudom a forrást pontosan. Csak azért mondom, mert ennyire megbízható a gép.
Kérdező, az én orvosom születési súlyt nem volt hajlandó becsülni, azt mondta, akár 700-1000 g eltérés is lehet bármelyik irányba, ezért teljesen fölöslegesnek tartotta. Nyilván a gép kalkulált valamit, de azt mondta, hogy a rengeteg a téves becslés. Nálam ez ráadásul számított is, mert 4 kiló feletti gyereket szültem hüvelyi úton mindkétszer, nagyjából problémamentesen, nem akartam császárt, és újra ezt az utat választanám.
Nyugodtan mond meg, hogy a másik orvos azt mondta neked, hogy nem kell befeküdni a 41. hétig, és kaphatsz indítást, amennyiben elfogadod a felajánlást, és te ezt az utat szándékozod követni. Mindezt csak azután mond el, hogy kiderült, hogy a CTG-n minden rendben van-e, nehogy kitaláljon valami indokot, hirtelen találjon valamit... Minden esetben kérhetsz egyébként másodvéleményt msik orvostól, ha elbizonytalanodsz.
Nem, nem kötelező semmit sem elfognadod. Igen, megteheted, hogy nem mész be. Nincs Magyarországon ma kötelező vizsgálat. Kötelezően FELAJÁNLANDÓ van, tehát ők kötelesek felajánlani neked a lehetőséget, amivel vagy élsz, vagy nem élsz. Illetve kötelesek ismertetni veled a kórház protokollját, amit te nem vagy köteles elfogadni, mivel a te testedről és a te gyerekedről van szó.
Senki nem mondhatja meg neked valójában, hogy mi a helyes döntés egy ilyen helyzetben, és talán jobb óvatosan fogalmazni, de neked mégiscsak ott van már egy másik orvostól kapott információ, ami eltér attól, amit most hallottál.
Sok szakember egyébként valóban azt hiszi, hogy kötelezőek ezek a vizsgálatok, a befektetés, stb. De nem az. 4 pecsét kell a kiskönyvbe az anyasági támogatáshoz, de még az sem kötelező, amennyiben nem tartasz arra az összegre igényt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!