Otthonszülést választhatok, császármetszést miért nem? Mikorra lesz törvényileg szabályozva, hogy ha szeretném akkor császárral hozhassam világra a gyermekemet?
A természetes szülés és a császármetszés egyaránt kockázatos. A természetes szülés során sokkal nagyobb az esély az oxigénhiányos állapotra, sérülések bekövetkezésére (mind a babánál mind a mamánál). Sok helyen olvasni továbbá, hogy a természetes szülés a babának is fáj, stresszhelyzet neki is.
Szóval miért nem választhatok?
Nem a magánkórházban való választásra gondolok, nem az orvosok lefizetésére...
Azzal van a problémám, hogy nincs jogom választani; hiába tartom a császárt biztonságosabbnak, hiába rettegek betegesen a természetes szüléstől.
Ez jó szöveg: nem akarja a határait feszegetni!
Pedig a gyerek pont ezt teszi. Amikor beteg, amikor kórházba kerül, vagy először megy kerékpárral nélküled el valahova. Minden idegszálad megfeszül és csak rá tudsz gondolni, hogy vele ne legyen semmi baj.
A születés a gyereknek, ha nincs semmi gond, akkor a legjobb hüvelyen keresztül. Ja, ez fáj. Sokminden fáj.
Én 2x szültem 4,5 feletti gyereket hüvelyi úton, egyiket sem nyomták ki belőlem. Nem nézem le a császáros vagy lombikos anyukákat, ha nincs más lehetőségük.
De ez pont olyan, mint az az egészséges nő, aki azért vállalja a mesterséges megtermékenyítést, mert egyszerre akarja letudni a gyerekeket, így szül ikreket császárral.
Anyukám szerint a szülés alatti fájdalom segít feldolgozni az anyaságot. Segít, hogy tudj fájdalmas kérdésekben is dönteni. Egy szülés alatt nem csak egy gyerek, egy anya is születik.
Elolvastam a válaszokat. Ez megint egy olyan kérdés, amit csak és kizárólag jó és rossz tapasztalatokra épül.
Utolsó két válaszolónál a pont. A szülés hozzá tartozik a terhességhez és gyerekvállaláshoz. aki ezzel nem tud/akar kibékülni, az gondolja át, mennyire akarja azt a babát, mert az életben semmi sincs ingyen.
Érdekes, hogy a mai világban mekkora nagy feneket kerítenek a szülésnek és az anyaságnak. Mit kell ezt ennyire túllihegni. aki vállalja azt, hogy anya lesz, az vállalja a terhesség összes nyűgét, nyavalyáját, a szülés "fájdalmait"(hozzáteszem feltalálták az epidurálist), a császárt, h orvosilag indokolt, a sebet(gát/császár), az újszülöttel való éjszaki ébredést, szoptatást....lehetne sorolni. Ez maga az anyává válás, szülővé érés. senki nem mondja, hogy ez könnyű, de mit kell ezen ennyit kinlódni. Tenni kell a dolgunkat és kész.
Őszintén sajnálom azokat a nőket akik úgy érzik, hogy a természetes szülés során átélt fájdalmak, sérülések tették őket anyává ...
Az anyaság ugyanis nem itt kezdődik, és nem a fájdalomról szól. Szól a lemondásról, szól az áldozatokról; az anyaság szolgálat, készenlétben állás egy életen át. De semmi köze ahhoz, hogy hogyan hozom világra picit. Az anyaságot lélekben kell megélni
Szóval kicsit erősnek tartom, a " ha nem akarod kinyomni (már elnézést a szóhasználatért) nem vagy anyának való" típusú megjegyzéseket.
Megjegyzem a császármetszés sem éppen egy wellness hétvége választható programmja, az sem fájdalommentes. Csak kisebb a valószínűsége, hogy eltörik a baba kulcscsontját mert nem fér ki ...
Illetve nem hiszem, hogy attól jobb anya lesz bárki is, hogy 10-12 órán át szenved a fájdalomtól, és a szülés után az orvos azt sem tudja melyik repedést kezdje el összevarni, mert annyi van.
miért abból kell kiindulni, hogy 10 órás vajúdás oxival, és utána szétrepedő anyuka, akiből úgy kell kipréselni a gyereket????
én a 163 centimmel, 52 kilómmal estem teherbe, és hüvelyi úton szültem egy 4020 grammos babát. vajúdtam 4 órát, majd 40 perc kitolási szak jött. Nem akartam elhinni, hogy 4 kilós a baba, mert nem éreztem olyan nagynak. Volt egy gátmetszésem, ami nem repedt tovább, 4 öltéssel varrták össze. Miért csak brutális szülés lehet?
14.58!
Pont azt fogalmaztad meg amit én is szerettem volna. Így nem írom le még én is! :) TOTÁL EGYET ÉRTEK!!! Miért kell azonnal a legrosszabbra gondolni????????????? Ne legyünk már ennyire negatívak!! Jesszusom!! :S
Tegnap 20:48as vagyok
Akkor vegyük a császáros rémtörténeteket. Nővérem császárral szült. ' hét múlva szétnyílt a hege, 1,5 hét múlva olyan rossz állapotban volt, hogy ki kellett pakolni teljesen. Amikor szakértőt kérdeztek, akkor közölte, hogy ez benne van a császár kockázatában, csak nem figyeltek eléggé. Azonkívül, hogy 3 hétig kórházban volt és kb. 3 hónapig nem tudta egyedül ellátni a gyerekét, még kistesó sem lehet.
Vagy a brátmnőm, akinek a császárról annyi az emléke, hogy igaz, hogy gerincérzéstelenítés volt, de ez csak annyi, hogy nem fáj. De attól még rángatták ki belőle a gyereket. Akkor jött rá, hogy ez nem természetes. Ugyanolyan, mint mikor kipréselik belőled. Mikor megkérdezte a dokit, hogy biztos ennyire kellett a gyereket rángatni kifelé, akkor azt, mondta, hogy később még megköszöni, mert 3 cmrel rövidebb lesz a heg a hasán.
Vannak császáros rémhírek is.pl:
Még a repedésekkel együtt is biztonságosabb a hüvelyi szülés, mint a császár. Ennek az az oka, hogy a hüvely pontosan arra van kitalálva, hogy azon keresztül világra jöjjön egy ember. A repedések meg (ha jó a doki), akkor teljesen nyom nélkül gyógyulnak. Én is repedtem ahol lehetett, de azért nem fogok 15-szörös kockázatot vállalni.
Ajánlom figyelmedbe:
Miért fontos a hüvelyi megszületés?
Ha egy gyermek a 35. hét után, 2500 g felett idejekorán megszületik, általában teljesen érett és nem igényel semmilyen speciális ellátást. A hivatalos meghatározás szerint a 37. várandóssági hét betöltése előtt beszélünk koraszülésről. Ezeknek megfelelően az orvosi indokkal tervezett császármetszések idejét is kezdetben a betöltött 37. hét utánra tették és azt tapasztalták, hogy az így született gyermekek nagy része mutat a koraszülöttekre jellemző eltéréseket (pl. légzési problémákat). Az életképességi statisztikák a betöltött 39. hétre lesznek hasonlóak, amely azt jelenti, hogy a vajúdás és a hüvelyi szülés kb. 4 hetet „érlel” a gyermekeken.
Egy másik megfigyelés szerint, ha a méhen belüli életben a baba átmeneti oxigénhiányt szenved, a béltartalmát (meconium) a magzatvízbe üríti. Ha a magzatvíz már sűrűvé válik emiatt és ez a folyadék a baba tüdejébe jut, akkor a megszületés után komoly problémák adódhatnak a légzéssel. Ezt az állapotot nevezzük meconium belégzési szindrómának. Miután a méhen belül az oxigénhiány rendeződik, a vizsgáló módszerekkel nem látszik veszélyeztetettség, a ctg normális görbét mutat, s ez lehetővé teheti a hüvelyi szülést. Ha a burokrepesztéssel fény derül a fenti állapotra, sok orvos, a jó ctg görbe ellenére azonnal császármetszést végez. Pedig ilyen esetben az újszülöttet ellátó orvosok és a szakirodalom tanúbizonysága szerint is császármetszéssel született gyermekek kétszer-háromszor nagyobb veszélyben vannak. Ennek oka valószínűleg az, hogy a hüvelyi megszületés egyszerűen kipréseli a magzati tüdőből a ragadós váladékot.
Milyen következményei lehetnek a császármetszésnek?
- Kismedencei fájdalom
- Méhgyulladás, melynek gyakorisága húszszor akkora, mint hüvelyi szülésnél
- Hasfali gyulladás, hasfal szétválás
- Sebgyulladás
- Hólyaghurut
- Bélműködés zavara
- A hüvelyi szülésekhez képest 3-5x kockázatfokozódás figyelhető meg vérrögképződésre
- Kismedencei vénagyulladás
Hosszútávon előforduló problémák császármetszés után:
- Kismedencei fájdalom
- Ismételt császármetszés
- Ha a méhen hosszanti metszést ejtettek, akkor a méhrepedés esélye 10%, melynek fele a várandósság alatt következik be
- Megjelenhet a túl mélyen a méh falába növő méhlepény
- Nő az esélye az elöl fekvő lepény előfordulásának is, amely előidézheti a várandósság alatti vérzést és vérátömlesztést is igényelhet
- A császármetszés hegének részleges csendes szétválása egy olyan állapothoz vezethet, melynél a hegben egy kis zacskó képződik. Ebből a zacskóból menzesz körüli, vagy szinte állandó vérzés származhat, mely a kellemetlenségen kívül fájdalmat, gyulladást, a méhüreg „kimosása” miatt meddőséget okozhat.
A szakértő véleménye:
Ezzel a kis összefoglalóval természetesen nem az volt a célom, hogy a szükségesen elvégzett császármetszések ellen szóljak. Csak azt a téves szakmai és általános nézetet próbáltam megingatni, hogy a császármetszés a legbiztonságosabb születési mód a baba és a mama számára.
Azt hiszem, sikerült megcáfolnia egy SZAKÉRTŐNEK, hogy tévedsz, ha a császárt tartod biztonságosabbnak.
És én egyetértek azokkal, akik azt mondták, hogy nem szabad a saját kényelmedet figyelembe venni, legyen a gyerek érdeke az első. És a gyerek ösztönösen létezik az első időkben, és soha életemben nem hallottam olyan ösztönről, ami alátámasztaná a késsel felvágott méhből megszülető gyermeket.
Természetesen nem az indokolt császármetszésekre gondolok, hiszen nagyon nagy szerencse, hogy gond esetén lehet segíteni, és nem veszélyezteti a babát és a mamát, hanem az olyan császárokra, mint amilyet te akarsz: félsz a szüléstől, ezért inkább választanád a műtétet. Őszintén remélem, hogy soha nem teszik általános lehetőséggé a császár választását.
10 napos antibiotikum kúrával kezelhető?
Micsoda, a méhed elvesztése? Ugyan már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!