Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Otthonszülést választhatok,...

Otthonszülést választhatok, császármetszést miért nem? Mikorra lesz törvényileg szabályozva, hogy ha szeretném akkor császárral hozhassam világra a gyermekemet?

Figyelt kérdés

A természetes szülés és a császármetszés egyaránt kockázatos. A természetes szülés során sokkal nagyobb az esély az oxigénhiányos állapotra, sérülések bekövetkezésére (mind a babánál mind a mamánál). Sok helyen olvasni továbbá, hogy a természetes szülés a babának is fáj, stresszhelyzet neki is.

Szóval miért nem választhatok?

Nem a magánkórházban való választásra gondolok, nem az orvosok lefizetésére...

Azzal van a problémám, hogy nincs jogom választani; hiába tartom a császárt biztonságosabbnak, hiába rettegek betegesen a természetes szüléstől.

2010. nov. 5. 14:08
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
69%
Szerintem az aki nem tudja, vagy fél vállalni azt a néha több, néha kevesebb fájdalmat és szenvedést ami a gyermeke születésével jár, ne vállaljon gyereket! Csak magadra gondolsz,és a könnyebb utat választanád. Az újszülöttnek ugyanúgy át kell ezt a folyamatot élnie, mint ahogyan Neked is!
2010. nov. 5. 19:37
 22/36 anonim ***** válasza:
89%

Ez jó szöveg: nem akarja a határait feszegetni!

Pedig a gyerek pont ezt teszi. Amikor beteg, amikor kórházba kerül, vagy először megy kerékpárral nélküled el valahova. Minden idegszálad megfeszül és csak rá tudsz gondolni, hogy vele ne legyen semmi baj.

A születés a gyereknek, ha nincs semmi gond, akkor a legjobb hüvelyen keresztül. Ja, ez fáj. Sokminden fáj.

Én 2x szültem 4,5 feletti gyereket hüvelyi úton, egyiket sem nyomták ki belőlem. Nem nézem le a császáros vagy lombikos anyukákat, ha nincs más lehetőségük.

De ez pont olyan, mint az az egészséges nő, aki azért vállalja a mesterséges megtermékenyítést, mert egyszerre akarja letudni a gyerekeket, így szül ikreket császárral.

Anyukám szerint a szülés alatti fájdalom segít feldolgozni az anyaságot. Segít, hogy tudj fájdalmas kérdésekben is dönteni. Egy szülés alatt nem csak egy gyerek, egy anya is születik.

2010. nov. 5. 20:48
 23/36 anonim ***** válasza:
86%

Elolvastam a válaszokat. Ez megint egy olyan kérdés, amit csak és kizárólag jó és rossz tapasztalatokra épül.

Utolsó két válaszolónál a pont. A szülés hozzá tartozik a terhességhez és gyerekvállaláshoz. aki ezzel nem tud/akar kibékülni, az gondolja át, mennyire akarja azt a babát, mert az életben semmi sincs ingyen.

Érdekes, hogy a mai világban mekkora nagy feneket kerítenek a szülésnek és az anyaságnak. Mit kell ezt ennyire túllihegni. aki vállalja azt, hogy anya lesz, az vállalja a terhesség összes nyűgét, nyavalyáját, a szülés "fájdalmait"(hozzáteszem feltalálták az epidurálist), a császárt, h orvosilag indokolt, a sebet(gát/császár), az újszülöttel való éjszaki ébredést, szoptatást....lehetne sorolni. Ez maga az anyává válás, szülővé érés. senki nem mondja, hogy ez könnyű, de mit kell ezen ennyit kinlódni. Tenni kell a dolgunkat és kész.

2010. nov. 5. 23:09
 24/36 A kérdező kommentje:

Őszintén sajnálom azokat a nőket akik úgy érzik, hogy a természetes szülés során átélt fájdalmak, sérülések tették őket anyává ...

Az anyaság ugyanis nem itt kezdődik, és nem a fájdalomról szól. Szól a lemondásról, szól az áldozatokról; az anyaság szolgálat, készenlétben állás egy életen át. De semmi köze ahhoz, hogy hogyan hozom világra picit. Az anyaságot lélekben kell megélni

Szóval kicsit erősnek tartom, a " ha nem akarod kinyomni (már elnézést a szóhasználatért) nem vagy anyának való" típusú megjegyzéseket.

Megjegyzem a császármetszés sem éppen egy wellness hétvége választható programmja, az sem fájdalommentes. Csak kisebb a valószínűsége, hogy eltörik a baba kulcscsontját mert nem fér ki ...

Illetve nem hiszem, hogy attól jobb anya lesz bárki is, hogy 10-12 órán át szenved a fájdalomtól, és a szülés után az orvos azt sem tudja melyik repedést kezdje el összevarni, mert annyi van.

2010. nov. 6. 11:20
 25/36 anonim ***** válasza:
100%

miért abból kell kiindulni, hogy 10 órás vajúdás oxival, és utána szétrepedő anyuka, akiből úgy kell kipréselni a gyereket????

én a 163 centimmel, 52 kilómmal estem teherbe, és hüvelyi úton szültem egy 4020 grammos babát. vajúdtam 4 órát, majd 40 perc kitolási szak jött. Nem akartam elhinni, hogy 4 kilós a baba, mert nem éreztem olyan nagynak. Volt egy gátmetszésem, ami nem repedt tovább, 4 öltéssel varrták össze. Miért csak brutális szülés lehet?

2010. nov. 6. 14:58
 26/36 anonim ***** válasza:
100%

14.58!

Pont azt fogalmaztad meg amit én is szerettem volna. Így nem írom le még én is! :) TOTÁL EGYET ÉRTEK!!! Miért kell azonnal a legrosszabbra gondolni????????????? Ne legyünk már ennyire negatívak!! Jesszusom!! :S

2010. nov. 6. 15:52
 27/36 anonim ***** válasza:

Tegnap 20:48as vagyok

Akkor vegyük a császáros rémtörténeteket. Nővérem császárral szült. ' hét múlva szétnyílt a hege, 1,5 hét múlva olyan rossz állapotban volt, hogy ki kellett pakolni teljesen. Amikor szakértőt kérdeztek, akkor közölte, hogy ez benne van a császár kockázatában, csak nem figyeltek eléggé. Azonkívül, hogy 3 hétig kórházban volt és kb. 3 hónapig nem tudta egyedül ellátni a gyerekét, még kistesó sem lehet.

Vagy a brátmnőm, akinek a császárról annyi az emléke, hogy igaz, hogy gerincérzéstelenítés volt, de ez csak annyi, hogy nem fáj. De attól még rángatták ki belőle a gyereket. Akkor jött rá, hogy ez nem természetes. Ugyanolyan, mint mikor kipréselik belőled. Mikor megkérdezte a dokit, hogy biztos ennyire kellett a gyereket rángatni kifelé, akkor azt, mondta, hogy később még megköszöni, mert 3 cmrel rövidebb lesz a heg a hasán.

Vannak császáros rémhírek is.pl:

[link]

[link]

2010. nov. 6. 17:15
 28/36 anonim ***** válasza:
100%

Még a repedésekkel együtt is biztonságosabb a hüvelyi szülés, mint a császár. Ennek az az oka, hogy a hüvely pontosan arra van kitalálva, hogy azon keresztül világra jöjjön egy ember. A repedések meg (ha jó a doki), akkor teljesen nyom nélkül gyógyulnak. Én is repedtem ahol lehetett, de azért nem fogok 15-szörös kockázatot vállalni.

Ajánlom figyelmedbe:

Miért fontos a hüvelyi megszületés?

Ha egy gyermek a 35. hét után, 2500 g felett idejekorán megszületik, általában teljesen érett és nem igényel semmilyen speciális ellátást. A hivatalos meghatározás szerint a 37. várandóssági hét betöltése előtt beszélünk koraszülésről. Ezeknek megfelelően az orvosi indokkal tervezett császármetszések idejét is kezdetben a betöltött 37. hét utánra tették és azt tapasztalták, hogy az így született gyermekek nagy része mutat a koraszülöttekre jellemző eltéréseket (pl. légzési problémákat). Az életképességi statisztikák a betöltött 39. hétre lesznek hasonlóak, amely azt jelenti, hogy a vajúdás és a hüvelyi szülés kb. 4 hetet „érlel” a gyermekeken.

Egy másik megfigyelés szerint, ha a méhen belüli életben a baba átmeneti oxigénhiányt szenved, a béltartalmát (meconium) a magzatvízbe üríti. Ha a magzatvíz már sűrűvé válik emiatt és ez a folyadék a baba tüdejébe jut, akkor a megszületés után komoly problémák adódhatnak a légzéssel. Ezt az állapotot nevezzük meconium belégzési szindrómának. Miután a méhen belül az oxigénhiány rendeződik, a vizsgáló módszerekkel nem látszik veszélyeztetettség, a ctg normális görbét mutat, s ez lehetővé teheti a hüvelyi szülést. Ha a burokrepesztéssel fény derül a fenti állapotra, sok orvos, a jó ctg görbe ellenére azonnal császármetszést végez. Pedig ilyen esetben az újszülöttet ellátó orvosok és a szakirodalom tanúbizonysága szerint is császármetszéssel született gyermekek kétszer-háromszor nagyobb veszélyben vannak. Ennek oka valószínűleg az, hogy a hüvelyi megszületés egyszerűen kipréseli a magzati tüdőből a ragadós váladékot.

Milyen következményei lehetnek a császármetszésnek?

- Kismedencei fájdalom

- Méhgyulladás, melynek gyakorisága húszszor akkora, mint hüvelyi szülésnél

- Hasfali gyulladás, hasfal szétválás

- Sebgyulladás

- Hólyaghurut

- Bélműködés zavara

- A hüvelyi szülésekhez képest 3-5x kockázatfokozódás figyelhető meg vérrögképződésre

- Kismedencei vénagyulladás

Hosszútávon előforduló problémák császármetszés után:

- Kismedencei fájdalom

- Ismételt császármetszés

- Ha a méhen hosszanti metszést ejtettek, akkor a méhrepedés esélye 10%, melynek fele a várandósság alatt következik be

- Megjelenhet a túl mélyen a méh falába növő méhlepény

- Nő az esélye az elöl fekvő lepény előfordulásának is, amely előidézheti a várandósság alatti vérzést és vérátömlesztést is igényelhet

- A császármetszés hegének részleges csendes szétválása egy olyan állapothoz vezethet, melynél a hegben egy kis zacskó képződik. Ebből a zacskóból menzesz körüli, vagy szinte állandó vérzés származhat, mely a kellemetlenségen kívül fájdalmat, gyulladást, a méhüreg „kimosása” miatt meddőséget okozhat.

A szakértő véleménye:

Ezzel a kis összefoglalóval természetesen nem az volt a célom, hogy a szükségesen elvégzett császármetszések ellen szóljak. Csak azt a téves szakmai és általános nézetet próbáltam megingatni, hogy a császármetszés a legbiztonságosabb születési mód a baba és a mama számára.

Azt hiszem, sikerült megcáfolnia egy SZAKÉRTŐNEK, hogy tévedsz, ha a császárt tartod biztonságosabbnak.

És én egyetértek azokkal, akik azt mondták, hogy nem szabad a saját kényelmedet figyelembe venni, legyen a gyerek érdeke az első. És a gyerek ösztönösen létezik az első időkben, és soha életemben nem hallottam olyan ösztönről, ami alátámasztaná a késsel felvágott méhből megszülető gyermeket.

Természetesen nem az indokolt császármetszésekre gondolok, hiszen nagyon nagy szerencse, hogy gond esetén lehet segíteni, és nem veszélyezteti a babát és a mamát, hanem az olyan császárokra, mint amilyet te akarsz: félsz a szüléstől, ezért inkább választanád a műtétet. Őszintén remélem, hogy soha nem teszik általános lehetőséggé a császár választását.

2010. nov. 6. 17:30
 29/36 anonim ***** válasza:
0%
pedig elobb vagy utobb valaszthato lesz ha tetszik ha nem. ebben a temaban nincs igazsag de azert az elgondolkodtato hogy a csaszar utanni kovetkezmenyek 80%-a 10 napos antibiotikum kuraval kezelheto ezzel szemben ha szulesnel tortenik baj tobbnyire halott anyarol es serult babakrol beszeluk.
2010. nov. 6. 18:46
 30/36 anonim ***** válasza:
100%

10 napos antibiotikum kúrával kezelhető?

Micsoda, a méhed elvesztése? Ugyan már.

2010. nov. 6. 19:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!