Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Magyarországon miért "kell"...

Magyarországon miért "kell" csendben szülni, miért ordítoznak a vajúdó nővel, hogy fogja be a száját? Nyugaton miért elfogadott, ha szülés közben kiadják a hangjukat az anyák?

Figyelt kérdés

Amikor az elsőt szültem, a kitolás előtt teljesen egyedül vajúdtam 4 órán át a szülőszobán, a méhösszehúzódások végig 30 másodpercen belül követték egymást. Amikor nem bírtam a fájdalommal és ordítottam, mindig odapattant az ügyeletes szülésznő és leüvöltött, hogy megijesztem a többi kismamát (utólag kiderült, aznap éjfél és 10 óra között én szültem egyedül, ők TV-t néztek a nővérekkel, ügyeletes doki aludt), meg hogy oxigénhiányos lesz a gyerekem, nem halad jól a tágulás, viseljem méltósággal, epidurálhoz már késő van 2 ujjnyi tágulásnál. A férjemet sokáig váratták kint, pedig akkor még h1n1 sem volt, nemhogy covid. Szóval féltem és pánikoltam, hogy nem kap levegőt a babám. Legutóbb 3 éve egy másik kórházban szültem, maszkban sajnos. Akkor inkább csak morogtam, nem igazán mertem üvölteni, de jött megint a letolás, hogy nem kap oxigént a baba, helyes légzéstechnika stb. Mondtam, hogy örülök, haa maszk miatt nem fulladok meg, nemhogy még JÓL is vegyem a levegőt ráadásul a szívbetegségem miatt alapból fulladok, de a kardiológusom ismét engedélyezte a hüvelyi szülést. Szerencsére kitolásra odaért az orvosom és leszaggatta rólam a maszkot, de akkor már nem is nagyon adtam ki hangot, csak nyomtam, ahogy bírtam.

Egy barátnőm valami kapcsán küldött egy videó linket, amiben egy amerikai nő szül. Megnéztem és nagyon ledöbbentem, hogy mennyire üvöltött, mégsem csitította SENKI, mintha ott teljesen normális lenne, hogy kiadják a hangjukat a nők meg káromkodnak. 18 és 24 perc között: https://www.youtube.com/watch?v=Tw6KT8oRMpk Az meg hab a tortán, hogy nem háton fekve, non-stop CTG-re kötve, maszkban kellett vajúdnia...

2023. nov. 6. 12:35
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
100%
Az első szülésem brutálisan fájt, én is nyögtem és egyszer fel is üvöltöttem, bár szerintem akkor kézzel tágított az orvos, csak nem egészen voltam jelen fejben...nem szóltak, de elég csúnyán néztek rám. A második szülésemet egy hang nélkül végigcsináltam, meg is dicsértek. Pedig nem az én érdemem volt, egyszerűen csak nem fájt annyira.
2023. nov. 6. 15:52
 12/44 anonim ***** válasza:
87%

"A lényeg a kommunikáció, szerintem ha ezt így szépen elmagyarazzak a kismamának, akkor ő is együttműködőbb lesz és nem akar orditozni"

???????

Elhiheted, hogy amúgy sem akar senki ordítozni szülés közben. Szimplán van az a fájdalom, amikor nem bírja visszatartani. Azétt orvosi ellátás ide-vagy oda, a szülés még mindig kemény dolog, 500 éve konkrétan bele lehetett halni.

Hiába mondják az embernek, hogy ne kiabáljon, ha nem tudja visszatartani.

2023. nov. 6. 16:00
 13/44 anonim ***** válasza:
89%
Én Svédországban és itthon is szültem. Itthon egy nagyobb nyögésre már jöttek, hogy csend csendesen! Kint érdekes módon nem volt baj, ha adtam ki hangot.
2023. nov. 6. 17:18
 14/44 anonim ***** válasza:
100%

Én nem tudtam, hogy van olyan fajdalom, mint amit a vajudás-szülés-kitolás szakaszaiban éreztem.

Épp csak nem káromkodtam, de senki nem szólt rám emiatt.

Egyedül akkor "veszekedett" velem a szülésznő amikor rosszul vettem a levegőt. Elmondta, hogy hogyan csináljam, szólt a férjemnek is, hogy figyeljen oda rám, hogy jól vegyem levegőt, de a kiabálás senkit nem zavart.

Idén februában szültem a budapesti Uzsoki kórházban.

2023. nov. 6. 18:18
 15/44 anonim ***** válasza:
74%

Off, de a szülő nők általában a szülés melyik részénél szoktak ordítani?

Mert az egyik szüléses videóban a kismama csak a fájások miatt ordított, a kitolás alatt meg végig csendben volt, a másik pedig a fájdalmakat sóhajtozta végig, a kitolást pedig végigordította.

Ennyire borzalmas a szülés amúgy? A videó, amit csatoltál kérdező, kezdi elvenni a kedvem az egésztől. :/

2023. nov. 6. 21:44
 16/44 anonim ***** válasza:
64%

"Elhiheted, hogy amúgy sem akar senki ordítozni szülés közben. Szimplán van az a fájdalom, amikor nem bírja visszatartani"

Ezt sajnos sokan nem bírják felfogni.

Bár külföldön szültem, itt nem zavar senkit, ha fájdalmadban ordítasz, de sok ismerősöm számolt be arról, hogy Magyarországon nem tolerálják. Bár ez is korháztól és a dolgozóktól függ.

2023. nov. 6. 21:51
 17/44 anonim ***** válasza:
100%

15. Én kitolás előtt éreztem nagy fájdalmat, aztán még nagyobbat közben.

A szülés előtti éjszaka a fájások is megkínoztak.

2023. nov. 6. 21:56
 18/44 anonim ***** válasza:
100%

15, nem mindenkinek ilyen borzalmas a szülés és ugyanannak a nőnek sem ugyanolyan két szülés, de igen, hát nem véletlenül ordítottunk.

De nyilván túl lehet élni, nekem is lett második baba az elsö ordítozós szülésem után, az ott egy másik tudatállapot, és a gyerekek miatt megéri.

2023. nov. 6. 22:11
 19/44 anonim ***** válasza:
81%
Nem néztem meg a videót, nem is érdekel amúgy. Azért, mert veled ez történt, nem kell átlagot vonni egész Magyarországról. Rám csak akkor tették a ctg-t, ha kellett, úgy vajúdtam, ahogy akartam, és hangot is adhatam ki, senki nem szólt, bár fogalmam sincs, mennyire voltam hangos, tuti nem csendben szültem.
2023. nov. 6. 22:14
 20/44 anonim ***** válasza:
100%
Én külföldön szültem, 17 órát vajúdtam, kiabálni nem kiabáltam, inkább csak káromkodtam. Megnyugtatott a tudat, hogy úgysem értik, szóval beleadtam apait-anyait, a legutolsó kamionos elszégyellte volna magát. Szégyen, nem szégyen rajtam mindig a káromkodás segített, ha valami nagy fájdalmam volt.. pl. perforált a vakbelem stb.
2023. nov. 7. 06:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!