Magyarországon miért nem elfogadott szülés után 3 éven belül visszamenni dolgozni?
Szerintem egyre elfogadottabb GYED után visszamenni (tehát 2 év után), bár az igaz, hogy annál korábban még nem.
Az infrastruktúra hiánya és a szocializáció miatt alakult így. Így bújtatták a munkanélküliséget és a bölcsödei helyek hiányát, úgyhogy meg lett indokolva, hogy egyébként milyen jó ez így a gyereknek és az anyának.
2essel egyet értek. Lusták és így is kapnak némi pénzt. Ezen kellene változtatni.
Külföldön sokan 6 hónaposan, 1 évesen bölcsibe, bébiszeternél vannak.
Egyrészt egyáltalán nem rossz, hogy van erre lehetőség, szuper dolog, ha a gyerek a legmegfelelőbb környezetben lehet az első pár évben, ami szerencsés esetben az otthona legalább egy szülővel.
Másrészt, ahogy felettem írják, nincs megfelelő infrastruktúra, nagyon sok bölcsődei hely hiányzik, a többségnek pedig nincs pénze magánbölcsire vagy valami egésznapos bébiszitterre.
Ezenkívül kisgyerekes szülőként nem egyszerű visszamenni dolgozni. Akinek a gyerek születése előtt volt munkaviszonya, azt sem várják mindig tárt karokkal, persze kénytelenek tovább foglalkoztatni, de nem ritkán mondják nekik, hogy amíg nagyon kicsi a gyerek, addig ne menjenek vissza, mert a gyerek valószínűleg gyakran lesz beteg, és a dolgozó otthon marad vele, vagy eleve később ér be és korábban távozik, mert nem tudja máshogy megoldani, meg minden ilyen macera, ami egy kisgyerekkel jár... Persze ez egy 3+ éves gyerekkel is kb. így lesz, de arra már nem tudnak mit mondani. Akinek pedig a gyerek előtt megszűnt a munkaviszonya, és állást keres egy 1-2 évessel, az végképp rácseszett.
Vannak persze kivételek jó munkahellyel, sok home office-lehetőséggel, részmunkaidőben is jó fiztetéssel stb., de a többésgre inkább az vonatkozik, amit részleteztem.
"Bár evvel sem értek egyet, szerintem egy gyerekkel otthon lenni legalább annyira megterhelő, mint dolgozni járni."
Persze, csak hogy munka után ugyanúgy ott van a gyerek, akit el kell látni. Tehát nem az van, hogy hazaèrsz, ledőlsz a kanapèra ès salala, hanem folytatod tovább a gyerekkel az otthoni teendőket. Ennèl mègiscsak pihentetőbb teljesen otthon lenni.
11: és akkor nem dolgozom szerinted?
Az, hogy másnak mire van vagy nincs lehetősége, az nem az én gondom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!