Mennyire gyakori, hogy downos gyerek születik?
Nektek van ilyen ismerettségi körben? Nálam nincs. A bölcsiben,oviban sem volt senkinek a testvére downos,pedig jócskán vannak 40es anyukák. Jó,tudom,ha már valakinek így születik a gyerek,azon már a statisztika nem segít...de azért kíváncsi vagyok. Illetve itt szoktam olvasni,hogy írnak ápolónők,szülésznők..ők hogy látják?
Én gondolkodom 2. terhességben, de nagyon félek ettől. Nem lesz pénzem arra a drága tesztre,ami kimutatja.
Kérdés, ki, milyen géppel és mennyi ideig vizsgálta azokat, akiknél állítólag semmi jele nem volt? Mert ahogy én hallottam, pl. nálunk a megyei kórházban a 12 hetes genetikai uh legfeljebb 5 perc, többségében 70 és a halál közötti orvos csinálja egy ezeréves géppel. A 20 hetes vizsgálat dettó.
Magánban engem 12 hetesen 50 percig, 20 hetesen másfél óráig vizsgáltak. Kétlem, hogy alaposságban ugyanezt adja a kórházi gyorsított vizsgálat.
Viszont ahogy olvasom, a Down-szindrómások pár százalékát teszik csak ki a mozaikosok. Szóval az évi 150-200-ból 1-2-t. A többin mégis valahogy át kellett siklani ultrahangon (mivel az észlelt down-os magzatok 90%-át abortálják).
Van akinél öröklött, van akinél meg azért alakul ki, mert az anyuka már idősebb. A kettő nem ugyanaz, és pont emiatt van fiatalabb anyukáknál, mert ők azt hiszik, velük nem fordulhat elő.
Egyébként sajnos nem mindig látszik az ultrahangon, ebben is vannak súlyossági fokozatok.
Egyébként tény, hogy jóval kevesebben vannak, mint pl. az adhd-s gyerekek, abból szerintem minden osztályban van 3-4 minimum.
A baratainknak ugy született downos szívbeteg kislanyuk harmadiknak, higy minden uh és a kombinált teszt is negatív volt.
A prenás sima down szűrés 85 ezer ft. Ne haragudj, ha magánban szülésre van penzed, akkor nyilvan erre is van.
Pont ma utazott velem szemben egy downos kislány a metrón. Csak akkor tűnt fel, mikor megszólalt, furcsa volt, de teljesen normálisan kérdezett, meg minden. Biztos mozaik down, csak ha nagyon figyelt az ember, akkor látszott, hogy más, a tesójával mentek suliba.
Csináltasd meg a tesztet. Azt hiszem nem tudnám hazavinni, ha kiderülne, hogy down, egyszerűen nem győzném anyagilag, érzelmileg a már meglévő gyerekem mellett, de keresnék valakit, aki vállalja a felnevelését nyílt örökbefogadással.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!