Tényleg még mindig jobb egy akár harmadfokú gátrepedès mint a császár?
Tényleg nagyon egyéni. Én gátmetszéssel szültem, másnap még sz*r volt, talán harmadnap is, de mire hazajöttünk már inkább csak kellemetlennek nevezném. Egy aranyér rosszabb, mint amit én éreztem akkor.
Az egyik szobatársamnak olyan fájdalmai voltak, hogy végigsírta mellettem a két napot a szobában, szintén gátmetszéssel szült.
Az egyik barátnőm a császár után 3 nappal már úgy létezett, mintha mi sem történt volna, azt mondta inkább csak húzódik, de semmi komoly. A legjobb barátnőmnek meg begyulladt a sebe és hetekkel szülés után is felhívott egyszer zokogva, hogy ő ezt nem bírja. Azóta is azt mondja, hogy biztosan nem lesz tesó, pedig tervezték anno. Ebből én azt mondanám, hogy általános következtetést nem lehet levonni. Egyénfüggő, helyzetfüggő, orvosfüggő. Készülj a legrosszabbra és max kellemesen csalódsz. Egyik sem jobb, mint a másik. Neked ezzel kell megküzdeni, ez van. :)
Nagyon függ attòl, hogy jòl varrjàk-e össze a gàtsebet. Ha nem ügyes az orvos, akkor sokkal rosszabbak az esèlyek.
A csàszàr sokszor szüksèges, ilyenkor nagyon jò, hogy a XXI. szazadban ez egy rutin műtèt. Viszont nagyon sokszor türelmetlensèg az oka vagy az orvos okoz veszèlyhelyzetet a beavatkozàsokkal, amik csàszàrhoz vezetnek. Ez egy komoly hasi műtèt, ha indok nèlkül vègzik, az sùlyos hiba.
Hüvelyi szülèsnèl van esèly gàtvèdelemre. Az a legjobb.
Egy 3-ad vagy 4-ed fokú gàtsèrûlesnèl jobb lehet a csàszàr, de előre nem lehet tudni, hogy ki reped tokàtòl bokàig.
Igazából mindenhogy xar szülni. Nekem szép élmény volt a hüvelyi szülésem, nem vágtak de repedtem, szerencsére elég volt 3 öltés, a szülés utáni néhány órában már kényelmesen törökülésbenn elvoltam és simán szaladgáltam a folyosón zaklatva a csecsemősöket a kérdéseimmel. Attól még maga a vajúdás meg hát nyilván a gátrepedés kegyetlenül fájt, ezektől biztosan megkímél a császár. Az lehet, hogy utólag fog nagyon fájni, de az is lehet, hogy csak kisebb kellemetlenség lesz. Barátnőm a második babáját császárral szülte (a baba nagyon fura pózban volt a pocakjában, nem is tudta volna sehogy sem megszülni természetes módon), 3 nap múlva hazament és ugyanúgy ellátta az újszülöttet meg a 3 éves bátyját, mintha semmi sem történt volna. Másik barátnőm a hüvelyi szülés után volt taccsra vágva két hétig, harmadik meg a császár után több, mint egy évig nem tudott normálisan mozogni, súlyokat emelni (ami azért cink, mert extra nagy babája volt). Nem pont ugyanez a kategória, de anyámnak kivették a méhét pár éve, gyakorlatilag ugyanott vágták, mint a császárosokat, már több, mint 5 éve volt, de még mindig érzékeny neki ha jön a front vagy ha megerőlteti magát. Jó, ő már idősebb, de simán lehet ilyen jellegű maradványa egy hasi műtétnek.
Szóval akárhogy is nézzük, kemény feladat világra hozni egy kisbabát. Sehogy se jó, és szerintem egyik út sem "könnyebb", mint a másik. A lényeg, hogy felkészülj minden eshetőségre, és egészségesen, boldogan kerüljön ki belőle mindenki. A neheze igazából úgy is az a rész, ami szülés után jön.
Huha
Azért az ismerős az kemény…
Persze én is sajnálom, hogy császáros leszel..
De!
A saját tapasztalataim miatt.
2 szülésem volt
1.
Nehéz volt,
volt pici sérülés, de a vákuumos szülés miatt csak, amúgy nem vágtak volna..
Aznap már törökülésben ültem.. szexnél a síkosîtóra kellett figyelni egy ideig.
2.
Gyors, fàjdalmas de könnyű szülés
2mm repedés 1 öltés, hogy tuti jól maradjon.
15 perccel a szülés után szépen àtsétàltam az őrzőbe, majd 1 óra múlva
A gyermekàgyra..
Aludtam..
Reggel mintha nem is szültem volna, csak volt még 1 gyerekem.
Szobatàrsaim akik császàrosok voltak azért szenvedtek .
Viszont egy ilyen gátsérülés ellenében inkább a császàr..
Ismerősöd nem normàlis!
Amúgy a lényeg, h épek és egészsègesek legyetek
Könnyű felépülést kívánok!
Egyénfüggő, hogy ki hogy gyógyul, meg persze az orvos ügyességén is múlik.
Egy foghúzás valakinek napokig fáj, feldagad, másnak meg másnapra már jó. Szervezettől függ.
Rengeteg tévhit kering a császárról, kezdve a naaaagy hasi műtéttől, ahol izmot vágnak és a beleidet kirakják. Hülyeség. Ma már nem egy olyan óriási műtét ez ha nincs komplikáció, egész más technikával csinálják, mint 20-30 éve. Nagynéném nőgyógyász, igaz Németországban, ott egész más a szemlélet és érdekes dolgokat szokott mesélni a tévhitekről.
Sokszor azok viselik rosszabban a császárt, ahol sürgősségi, ami érthető. A szervezet kimerült, ráadásul nálunk itthon divat órákig vajúdtatni a nőt a semmiért. Persze, hogy lassabban regenerálódik.
De a végletekig természetes szülés pártiak sosem fogják megérteni, hogy van, aki gyorsan gyógyul a császárból, hanem mindig dramatizálva lesz ez a téma.
A végletekig természetes szülés pártiak általában azért azok, mert a szülés egy természetes folyamat, aminek egy "természetellenes" befejezése a császár olykor szükségszerűen. Mondom ezt úgy, hogy egyébként hál'istennek, mert ugye régen az orvostudomány hiányossáágainak köszönhetően nagyon sokan belehaltak a szülésbe olyan egyszerű dolgok miatt is, amik ma már rutinosan kezelhetők.
Én sehol nem hallottam olyat, hogy a beleidet kirakják, de ettől még több réteget vágnak alhasi tájékon, ami SZÁMOMRA egy nagy hasi műtét, mégha orvosi értelemben esetleg nem is az.
Én azt gondolom, hogyha van rá lehetőség, akkor a természet dolgába ne avatkozzunk bele. És itt nem egy fájdalomcsillapítási eljárásról beszélek pl., hanem egy választott császárról.
Ellenben, ha a baba és a mama egészségét a császár szolgálja, akkor barátkozzunk meg vele, hogy ez is a szülés egy formája, amitől nem kell mindenáron elzárkózni és anyukák befejezhetnék végre egymás között a "kinek volt rosszabb", vagy "ki volt szuperanyu szülés után két órával" f*szméregetéseket már bocsánat.
A kérdezőnek eü okok miatt NINCS más választási lehetősége. Nem kell őt sajnálni, sem ijesztgetni, ahogy azt sem, aki természetesen fog szülni. Túl kell lenni rajta és bízni a saját testünk mihamarabbi gyógyulásában, ennyi.
aki rémtörténeteket mesél a császárról, az 3 típus
1. akinek fingja nincs, csak ijesztget 45%
2. aki egy befuccsolt hüvelyi szülésből lett sürgősségi császáros 45%
3. akinél tényleg komplikáció lett anyával - 8%, babával 2%
Nekem császárom volt, volt rá indikációm is de külön olyan orvost is kerestem. Nem bántam meg. Pénteken született a lányom, szombat este simán hazajöttem volna, ha nincs szükség a méhösszehúzó injekciókra. Nem hagytam el magam, pedig nem voltam egy egyszálbél sosem, szülés után 88kg voltam, szóval nem volt egyszerű a mozgás sem, de minden mozdulattal egyel jobb lett. Sosem választanék mást, sosem szülnék máshogy
"3 hétig nem tudott ülni és sokaig volt katètere, de jobb volt mint a császár"
Maximum annak, aki imád szenvedni.
Feleségem mindkét gyerekünket programozott császárral szülte. A szülés után kb. 3-4 nappal hazajöhettek, aznap este gond nélkül fürdetett, pelenkázott, pár nappal később felmosta a járólapos helyiségeket és minden nap főzött. Én szabin voltam otthon, mondta, hogy nyugodtan dolgozhatok a kertben vagy a ház körül, neki bent nem kell segítség.
Ennyit arról, amikor anyukák nekiállnak hülyíteni egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!