Beparáztam a szüléstől, de nagyon. Ti mit tennétek?
30 hetes vagyok, tehát még bőven van időm a szülésig.
Ám 30-as évek közepén járok, első baba. Ráadásul asztmás és pánikos vagyok. egy vidéki kisvárosban élek. 10 hetes kortól gondok vannak nálam, az asztma miatt veszélyeztetett is vagyok. Saját dokit fogadtam, gondolván biztonságban érezhetem magamat. Sőt, szülésznőt is fogadtam, biztos ami biztos!
Szerettem volna EDa-val szülni, sőt a pszichiáterem már évekkel ezelőtt mondta ha úgy van akár császárra is ír ajánlást. (9 éve kezel) nos tegnap igyekeztem ezt megbeszélni a magán orvosommal aki közölte nálunk nem igazán kérhető EDA mert kevés az aneszteziológus, meg éjszaka van hogy nincsen, de ha én(!!!) keresek magamnak anesztest (Mert van ismerős aki más ügyben terhesség alatt segített már), akkor kérhetem nyugodtan. de ha császárról tudok kérni papírt akkor előzzük meg a dolgokat és hozzak arról. Igenám de császárt én csak altatásban tudom elképzelni, irtózom attól hogy magamnál legyek miközben felvágják a pocimat. ez meg a babának nem lenne túl jó!
Ezért hajlanék az EDA-ra, de tényleg az én dolgom a doki levadászása?????? sajnos olyannyira félek a fájdalmaktól hogy még most is kísérővel járok fogorvoshoz, előtte volt hogy nyugtatót kellett bevennem. nem egyszer előfordult (még akkor nem voltam terhes) hogy rohanni kellett az ügyeletre mert bepánikoltam valami miatt és a pulzusom 150-re ment fel, a vérnyomásom 180-ra és nem tudtuk otthon lehúzni. Gyenge vagyok ebben, nem bírom a fájdalmat.
DE!!!! kérdezném én: itt az én városomban miért nincs meg a jogom ahhoz hogy csillapítsák a fájdalmamat? 50km-el arrébb miért lehet az EDA-t szabadon kérni? gondolkodtam már azon hogy átmegyek a szomszéd városba szülni. Ti mit tennétek? megnyugodni nem tudok, két napja sírógörcsöm van. Bűntudatom a baba miatt mert úgy tűnhet miatta vagyok szomorú. imádom őt, nem tudom mit tennék ha baja lenne, ám nem tudom legyűrni a félelmemet. Ti mit tennétek?
fogadjak én anesztest vagy kérjek császárról papírt? 4 hét múlva megyek a pszichiáteremhez!
Segítsetek, mert totál magam alá kerültem :-(
köszönöm
talán jobb lenne a császár meg az hogy ne legyen több gyerek ...
mi lesz ha belázasodik a gyerek akkor is bepánikolsz?
nem gúnyolódok de próbáld meg kezeltetni magad mert ha a gyerekkel történik valami neked kell dönteni és nem ájuldozni és pánikolni.
hidd el sokan irják/mondják még ezt a későbbiekben...
Ezért kell előbb KÓRHÁZAT választani, és csak azután orvost. A szülés részleteiből (vajúdási-szülési testhelyzet, fájdalomcsillapítás, gátmetszés, gátvédelem, kádban vajúdás, később rooming in stb) sokkal több múlik a kórházon, mint a szülést levezető orvoson. Én ezt tenném.
Még nem késő. Edával tényleg jó szülni, egyáltalán nem fáj.
kedvesmnásodik. ha olvastál volna figyelmesen, 9 éve kezelnek!!!!!
egyébként nem akarunk több gyereket! de még leírok valamit:
10hetesen meghíztam hirtelen a cigi letétel után. nem bírtam egy szimpla gyaloglást sem, felment a vérnyomásom, befulladtam. egy hétig kórházban voltam kivizsgáláson. kiderült átlagban nem volt nagy a vérnyomásom, csak ritkán ugrott fel. felírtam 3x vérnyomáscsökkentőt ami totál kiütött, mivel átlag 115 volt a vérnyomásom! Rosszul lettem, leállított az egyik doki a gyógyszerről, mondván előbb mérnek egy napi átlagot. nem volt indokolt a gyógyszerszedés, csak a pihenés. mire a másik aki kiírta, jól lecseszett hogy mire fel hagytam abba a gyógyszert és még vizsgálni sem volt hajlandó, otthagyott.
5 hete fájdalmakkal kerestem fel ismét a terhesgondozást, a saját dokim szabin volt, erre elküldtek a pszihiáteremhez hogy írassak fel újabb nyugtatót. (egyébként évek óta alkalmanként kellett gyógyszer csak, kb.2 éve nem volt erős rohamom, így csak inkább megfigyelés alatt voltam). nos kiderült hogy az iszonyat kézfájdalmat és zsibbadást súlyos kalciumhiány okozta, amire egy ismerős belgyógyász jött rá!
Kétszer kezeltek félre, te ezek után mit tennél???????
kedves második...én is szeretnék EDA-t, de itt nálunk nem kérhető..... :-( kívánságra nem igazán adnak....zsebbe pénzért igen!
Elsőnek üzenem hogy látom nincs pánikos a családban mert kevered a pánikot az okozati tényezőkkel! azért köszönöm neked is a választ, vártam hogy lesz aki azt írja: nem kellett volna ygereket vállalni!
úúú, nagyon szépen fogalmaztál. tulajdonképpen bevallom valahogyan kerülöm a szülésről szóló dolgokat, de lehet az kellene egyszer szembenézni vele. Nem is félnék ha lenne módom EDA-ra. megnyugodnék, hisz egy kicsit levenné a fájdalmat. de az is lehet hogy EDA nélkül sem lesz olyan vészes. csak olyan furcsa a dokik hozzáállása itt!
köszönöm neked is
Ne törődj velük, én megértelek, pánikbeteg vagyok és én rettegtem a szüléstől is. A pánikbetegség nem játék és te nyugodtan kérhetsz igazolást az orvosodtól aki kezel, hogy úgy szülj ahogy akarsz. Nekem császármetszés volt de nem a pánikbetegség miatt hanem mert faros volt, nagy súlyú (3780) és én 39 évesen szültem az elsőt, az orvos nem akart kockáztatni. Nálunk nincs altatás, semmilyen körülmények között , mert az altatógáz nem jó a gyereknek, én gerincérzéstelenítőt kaptam ami egy kicsit sem volt kellemetlen és 20 perc alatt megvolt a műtét. Mindenképp egyeztess a pszichiátereddel, hogy hogy legyen és tudom, hogy félsz de nem lesz semmi baj! Aki meg azt gondolja, hogy aki pánikbeteg az ne szüljön arra csak az a válaszom, hogy 6 hónapos a gyerekem és ahogy kiemelték a hasamból azóta még csak nem is vagyok ideges, pánikbetegség elmúlt, meggyógyította a kislányom, mindent sokkal lazábban élek meg és úgy érzem teljes lett az életem és szinte minden akadályt jobban leküzdök mint az aki egészségesen várta a gyerekét. Ezt kívánom neked is és ne félj , nem lesz semmi baj! Hidd el tudom miről beszélek mert nekem voltak olyan pánikrohamaim, hogy szinte befulladtam!
Egyáltalán nincs kellemetlen élményem a szüléssel kapcsolatban, az a lényeg, hogy előre egyeztess, hogy tudd mire számíts!
Nagyon könnyű szülést és boldog babázást kívánok!
NEM LESZ SEMMI BAJ!!!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!